Сам на върха на замъка Salesforce

Смяната на лидери и забавянето на растежа тормозят софтуерния гигант

09:00 | 6 януари 2023
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

От Броуди Форд

Брет Тейлър трябваше да е бъдещето на Salesforce Inc. С бързото си изкачване до главен съизпълнителен директор той ръководи много придобивания и внедряване на продукти и контролира отношенията с най-важните клиенти на Salesforce. Той направи всичко това докато беше в спаринг с Илон Мъск в страничното му занимание като председател на Twitter Inc.

По-голямата част от ръководния екип вече се отчиташе на Тейлър, 42 годишен. Ако основателят и съизпълнителен директор Марк Бениоф някога се оттегли, Тейлър беше очевидният избор да го замести. Но това се промени, когато Тейлър обяви, че ще подаде оставка в края на януари, за да се „върне към своите предприемачески корени“.

Обикновено могато такива изрази се използват, това означава, че директорът е бил отстранен поради лошо представяне или надпревара за власт. Но Бениоф оплака напускането на Тейлър при разговор за приходите на 30 ноември, като каза, че все още се опитва да го убеди да остане. Той не беше толкова емоционален през 2020г., когато обяви оставката на Кийт Блок, предишния му съизпълнителен директор, чиято биография изчезна от уебсайта на Salesforce до края на същия ден.

Главният изпълнителен директор на Slack Стюарт Бътърфийлд, който се разглеждаше като друг възможен наследник, изрази тъга и изненада от напускането на Тейлър, преди да изтъкне светлото бъдеще на Slack в Salesforce. Пет дни по-късно Бътърфийлд подаде оставка заедно с други двама лидери на дивизията. Той каза, че това не е свързано с напускането на Тейлър, като нарече момента "странен".

Тъй като мандатът на изпълнителен директор на Бениоф продължава повече от две десетилетия, той е изправен пред изтичане на топ таланти, което заплашва заместник-председателите му, докато компанията прогнозира най-бавния си растеж досега. Най-малко дузина ръководители обявиха, че напускат базираната в Сан Франциско компания от октомври.

„всяка загуба ми напомня на предишата“ каза Бениоф в интервю за CNBC на 30 ноември, като изброяваше минали наставници от десетилетия назад. „Най-трудната част е когато ти казват, че искат да напуснат“.

За всяка компания е трудно да задържи служители от калибъра на изпълнителни директори, тъй като много от тях не желаят да останат втори в командването за дълго време, казва Джейн Едисън Стивънсън, която ръководи борда и консултантската практика за наследяване на изпълнителни директори в Korn Ferry. „Много е трудно да се намери някой, който иска да управлява компанията и е наистина добър в това, но и не иска да има пълен контрол“.

58-годишният Бениоф изглежда желае да прехвърли оперативните задължения, но не и последната дума. „Всеки път, когато имате харизматичен и контролиращ изпълнителен директор, основателите са класика в това отношение – за тях е трудно да се откажат“, казва Чарлз Елсън, директор-основател на Центъра за корпоративно управление Weinberg.

Основателите, които отстъпват контрола, обикновено насочват енергията си към друга цел. Бил Гейтс от Microsoft Corp. разви своята филантропия. Джеф Безос се фокусира върху изследването на космоса, нова връзка и възможна кандидатура за отбора на Washington Commanders NFL, откакто се отказа от мястото на изпълнителен директор на Amazon Inc. миналата година. 49-годишният Бътърфийлд от Слак каза, че си мечтае за градинарство.

Отдавна се подозираше, че Бениоф ще следва този път, отдръпвайки се от Salesforce, тъй като е инвестирал повече във филантропия срещу изменението на климата, политика в Сан Франциско и да прекарва време в Хавай. Но като цяло той отхвърли тази идея. „Никога няма да напусна Salesforce – това е преследването на живота ми“, каза Бениоф в интервю за CNBC, след като Тейлър беше назначен за съизпълнителен директор в края на 2021г.

Има много дългогодишни лидери, които не могат да се откажат. Боб Игер ръководи Walt Disney Co. в продължение на 15 години, преди да се оттегли през 2020 г., само за да се върне тази година, след като директорите на борда загубиха доверие в неговия наследник Боб Чапек. Игър, който сега се е натоварил със задачата да помогне на най-голямата компания за развлечения в света да намери постоянен заместник, е изправен пред липса на ясни вътрешни кандидати. „Дисни е нещо като пример за проблемно планиране на наследяване“, казва Елсън.

Друг такъв пример е 78-годишният Лари Елисън от Oracle Corp., който се отказа от титлата главен изпълнителен директор през 2014 г., но все още е главен технологичен директор и председател на борда и притежава около 40% от акциите на компанията. Изпълнителният директор Сафра Кац каза, че няма интерес да ръководи компанията без Елисън.

Бениоф е бивш изпълнителен директор на Oracle, който напусна Елисън, за да създаде Salesforce. Днес неговият контрол над компанията му прилича повече на начина, на който се е радвал бившият му ментор. През февруари Бениоф ще бъде единственият главен изпълнителен директор, председател на борда и най-големият индивидуален акционер в Salesforce.

Инвеститорите винаги са били малко предпазливи към необуздания Бениоф. Активист, който се опита да го свали от поста председател на борда през юни, спечели 37% от гласовете, ниво, което обикновено привлича вниманието на компанията. Упълномощената консултантска компания Institutional Shareholder Services подкрепи назначаването на независим председател, като каза, че може да бъде трудно да се балансира борд, председателстван от основател и дългогодишен главен изпълнителен директор.

Тейлър беше разглеждан от анализаторите като смекчаваща сила за по-дивите наклонности на Бениоф, като импулсивни сливания - компанията казва, че е направила почти 80 придобивания от 2004 г. насам. Въпреки че Salesforce все още работи за интегрирането на големите компании, в които Тейлър играе важна роля в закупуването голяма част от ръководните екипи на Tableau и Slack бяха изкормени през последните месеци. И Тейлър, и Бениоф отказаха да бъдат интервюирани за тази статия, а компанията отказа коментар.

Скъпите сливания поддържаха Salesforce да расте бързо в продължение на години, но сега до голяма степен не се обсъждат, тъй като инвеститорите, включително активисткият хедж фонд Starboard Value, настояват компанията да подобри маржовете на печалба. И все пак несигурната икономика затрудни продажбата на софтуер. „Този оборот може да означава, че нещата не вървят толкова гладко, колкото си мислехме“, каза анализаторът Джордан Клайн от Mizuho Securities USA Inc. „Това консолидира повече власт и вземане на решения с Бениоф.“ 

В РЕЗЮМЕ Изтичането на топ таланти в Salesforce означава, че има по-малко кандидати за наследник на Марк Бениоф, след като той реши да се откаже от контрола върху компанията, която основа през 1999 г.