Кристална топка за фермери

Cropin цели да помогне на фермерите да засилят селскостопанската ефективност с технология

09:00 | 6 януари 2023
Снимка: Christinne Muschi/Bloomberg
Снимка: Christinne Muschi/Bloomberg

От Сибила Грос

Гангавали Нага Суреш и предците му са отглеждали култури, включително царевица, палмово масло и ориз в източния регион на Индия, Виджаявада, поколения наред, тълкувайки по небето какво ще е времето, пипайки пръстта, за да преценят влажността ѝ, пресмятайки прихода и цените, както и дните за сеитба, поливане и събиране на реколтата. Преди четири години, Суреш се обърнал към технологиите за помощ да планира обработването на семейната му 160-декарова ферма. Има услуга, която му дава подготвени лично за него съвети в критични ситуации, като например колко семена да засади, кога да ги засади. Показания от измервателен уред му показват температурата и влажността на пръстта, сателитни снимки на времето и разполага с инструменти с изкуствен интелект. „Технологията ми показа да ползвам материалите и труда си по-прецизно“, казва Суреш, стоейки насред поле, покрито с царевица. „Доходите ми се повишиха с почти 30%.“

Зад усилията на фермера да оптимизира работата си, стои базираната в Бангалор, Cropin Technology Solutions Pvt, която изгражда глобална облачна услуга за селското стопанство. Стартъпа достига до 7 милиона фермери в 100 държави чрез 250-те си клиента, които включват зърнения гигант Syngenta AG, компанията за потребителски стоки Unilever Plc, правителствата на Индия и Нигерия и агенции като Световната банка. Годишния приход на Cropin е десетки милиони долари и е достигнал до 33 милиона долара към днешна дата, казва основателят и главен изпълнителен директор, Кришна Кумар. Той очаква компанията да стигне стойност близо 500 милиона долара със следващия си инвестиционен ход, което ще помогне на Cropin в целта си да се превърне в подобна на Уикипедия база данни за селско стопанство. „За десетилетие искаме да се превърнем в кристалната топка, в която всеки фермер ще се взира и ще предвижда печалбата си или информация за цените, предназначени за неговата ферма в частност“, казва Кумар.

Когато Cropin стартира през 2010, рисковите фондове неохотно изслушали презентациите на компанията за селскостопанска технология и повечето инвеститори се насочвали към финансиране на стартъпи за електронна търговия, която свързвала фермерите с купувачите им, казва Кумар. Най-изтъкнатите инвеститори на Cropin, сингапурските Beenext и фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, се включили през 2017 и 2018 година, респективно. Но секторът за селскостопански технологии сега привлича повече интерес. През трите месеца, които приключиха през юни, подкрепените с рисков капитал агротехнологични компании са събрали 2,5 милиарда долара в 204 сделки, според инструмента за проследяване PitchBook. „Над десетилетие, сегментът съществуваше извън полезрението на инвеститорите, но времето на селскостопанските технологии ще настъпи в последващото десетилетие“, казва Винет Раи, управляващ партньор в Aavishkaar Capital, чиито фокус е върху инвестиране в селскостопански технологии.

Пазарните условия помагат на поддръжниците на агротехнологиите да постигнат целта си, докато веригите за доставка куцат, а промените в климата и руската инвазия в Украйна влошава продоволствената криза и всичко това насред предположенията, че човешкото население ще достигне 10 милиарда до 2050 година. Чрез използването на технологии, селскостопанската индустрия може да добави 500 милиарда долара допълнителна стойност към глобалния брутен вътрешен продукт до 2030 г., което представлява подобрение от 7% до 9%, според изследване на McKinsey Global Institute.

Кумар, който е бивш инженер за General Electric Co. и чиито предци са фермери, казва, че се разстроил от вълна самоубийства сред фермери, които са затънали в дългове и основал Cropin, за да помага на такива хора. По онова време смартфоните още не били навлезли до такава степен, повечето работили на бавни 2G мрежи и по-голямата част от фермерите, заемодателите, търговците на семена на дребно и продавачите на тор са работили на хартия.  Кумар и сътрудникът му, Кунал Прасад, приятел от гимназията, искали да се справят с лошия информационен поток, който възпрепятства вземането на решения в индустрията. До 2016 Cropin събрали и обработвали информация за 100 реколти в десетки страни, като например изчислявали кога оризовите полета в Калифорния – най-големият регион за производство на суши ориз в САЩ – ще бъдат толкова изсъхнали от суша, че посевите ще са минали точка на спасяване.

Cropin работи с доставчика на Starbucks Corp. - Rainforest Alliance – заради възможността да предвиди атаки на болести по какаовите ферми в Южна Америка половин месец по-рано, като така помагат на фермерите да избегнат загубите; този модел сега се разпространява сред милиони производители на чай, кафе и какао по целия свят. Компанията също помага на производителите на царевица, Bayer AG, в Бразилия и производителите на краставици в САЩ, предсказвайки нуждите от напояване, пестицидните пръскания и печалбата. В Индия, която ръководи най-голямата застрахователна програма за ферми в света, покриваща 140 милиона ферми, данните на Corpin се използват в централен регион, за да се достигне до точен показател за добив; фермерите в селата под показателя, получават пълно изплащане. Компанията е сключила договор да покрие една четвърт от страната през 2023 г. Сред препятствията, пред които са изправени стартиращите фирми в областта на агротехнологиите, е трудността да се свържат директно с фермери, които не могат да си позволят технология или нямат време или увереност да я използват. Земеделските производители, ужилени от микрокредитори в миналото, също може да са предпазливи да се регистрират за предложения на агротехнологиите, казва Пол Милър, вицепрезидент и главен анализатор във Forrester Research Inc. Фермерите също така трябва да държат очакванията си под контрол, добавя той, тъй като базата данни на селското стопанство е лесна за изграждане, но трудна за настройване към специфична геология, специфично време, климат и насаждения.

Базата данни на Cropin, казва Кумар, съдържа информация от 92 държави за 10 000 разновидности на 500 насаждения.

„Във време, когато страните са изправени пред натиск от нарастващо население и промени в климата“, казва той, „технологията е на дневен ред във всеки фермерски бизнес, за да е в помощ при подобряването на процесите, ефикасността и добива.“ - Сарита Раи

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ     Глобалната продоволствена криза разкрива необходимостта от технология, която да помогне на селскостопанската индустрия да увеличи производството. Индийската компания Cropin е сред агротехнологичните стартъпи, която решава да се захване с това предизвикателство.

Предотвратяване на кравешкото оригване с хапче

Добавка с метанови свойства е алтернатива на морските водорасли

За да се предотврати кравешкото бълване на метан, месната индустрия експериментира, добавяйки морски водорасли към храната им, но събирачите на Asparagopsis, ядливите червени водорасли, които предотвратяват образуването на парникови газове в коремите на говедата, може да срещнат трудности в задоволяването на растящата нужда от водораслото. Един австралийски стартъп, Rumin8 Ltd., предлага синтетична алтернатива, която имитира ефектите на морските водорасли.

Метанът е втората най-голяма причина за глобалното затопляне, а добитъкът допринася за около 32% от емисиите, генерирани от човешкото поведение. Само като броим 1,5 милиарда крави, отглеждани за месо в световен мащаб, това са 231 милиарда паунда метан всяка година. Даването на водорасли във храната на кравите може да намали с 98% емисиите им на метан, според едно проучване.

Сравнително скорошното откритие на способността на Asparagopsis за разрушаване на метана, даде началото на нов сектор от морски фермери и производители на фуражни добавки. На морските водорасли им е нужно около четири месеца преди да са готови за събиране и им са нужни големи площи отворено пространство с вода, за да растат. Интензивното земеделие може да има негативен ефект върху останалия воден живот и не е евтино. Доклад от австралийската Commonwealth Bank от септември изчислява, че производството на едногодишни доставки на морски водорасли само за производството на говеждо месо в страната може да струва 132 милиона до 1,62 милиарда австралийски долара (89 милиона до 1.1 милиарда щатски долара).

Rumin8, намиращи се в Пърт, предоставят на пазара продукти, които съдържат бромоформ – активната съставка на морските водорасли, която спира производството на метан – и се произвежда в лаборатории, а не в океана. Техните предложения ще включват водоразтворима опция за свободно отглеждани говеда и, за по-малко приключенски настроени животни, минерални добавки на прах и течност на маслена основа, която може да се смесва във фуражни пелети. Разработва се и формула с бавно освобождаване под формата на голяма таблетка.

Лабораторни проучвания, проведени от Rumin8, показват, че добавката може да намали емисиите от кравите с повече от 95% и че финалният продукт ще струва не повече от 10% от стойността на животното за целия му живот, казва Дейвид Месина, съосновател и главен изпълнителен директор. Мащабни изпитвания над животни са насрочени за тази и следващата година. Rumin8, които са подкрепени от намиращата се в Сан Франциско фирма с рисков капитал, Prelude Ventures LLC и австралийският пенсионен гигант Aware Super Pty, се очаква да започнат производство в Западна Австралия през 2023.

Някои учени обаче настояват за повишено внимание по отношение на използването на водорасли и синтетични алтернативи поради високите им нива на бромоформ, който е забранен съгласно Монреалския протокол, забележителното споразумение за околната среда от 1987 г., което идентифицира химикали, които разрушават озоновия слой. Докато няма задълбочено проучване относно какво се случва с бромоформа, когато се поеме от добитъка, доставчиците в индустрията казват, че тревогите за бромоформа са неоправдани. Говорител на FutureFeed, Брисбейн, намиращ се в Австралия производител на търговската добавка Asparagopsis, казва, че няма достатъчно морски водорасли във фуража за добитък на компанията, за да увреди озоновия слой, а Месина от Rumin8 казва, че бромоформът почти напълно се разгражда в стомаха на животното след около три часа, след което той казва, че няма въздействие върху околната среда.

Тези твърдения са подкрепени от преглед на литературата от май 2022 г., публикуван в Algal Research, международно академично списание. Деветте автора, ръководени от Кристофър Гласън от Новозеландския университет на Уайкато - включително трима, които участват в комерсиализиране на използването на Asparagopsis за смекчаване на метана - пишат, че микроорганизмите, участващи в храносмилането на кравите, разграждат бромоформа от водорасли, добавени към тяхната храна. В заключение те пишат, че „мащабното отглеждане на Asparagopsis и приложението му в стратегии за смекчаване на емисиите на метан за преживни животни при или близо до минималните ефективни нива на включване може да не повлияе отрицателно върху здравето на животните, качеството на храната и изтъняването на озоновия слой“.

Базираните на водорасли фуражни добавки и техните алтернативи все още не са засегнали емисиите на метан от добитъка. Търговската верига за доставки е в начален стадий и все още няма стимули за фермерите да купуват добавките, нито регулаторни процеси, които да контролират употребата им. Изучават се и опции, които не са базирани на водорасли, като маски за оригване и фуражна добавка с  биовъглен. Холандската хранителна компания Royal DSM NV произвежда нитратна и био-алкохолна фуражна добавка, но това би изисквало по-често хранене на животните за максимален ефект, което го прави непрактично за свободно отглеждани говеда. Също така, учени в Нова Зеландия са в ранни етапи на разработване на ваксина срещу оригване. Добавянето на повече мазнини в диетата на добитъка може да намали отделянето на метан с почти 24%, казва Алекс Чавес, професор по хранене на животните в Училището за науки за живота и околната среда в Сидни. Това е по-безопасно, отколкото да се работи с бромоформ, казва той, наричайки веществото токсично и неустойчиво.

Вероятно ще са нужни няколко различни подхода, след като количеството метан в атмосферата се увеличава с рекордни темпове, включително до най-големия си връх, откакто започва да бъде следен преди четири десетилетия, през миналата година. „За последните 30 години сме изхарчили милиони, може би милиарди долари, опитвайки да успокоим нещата. Научихме много, но успехът ни е доста малък.“, казва Чавес. „Трябва да спрем тази идея с „магическото решение“. 

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ     Бълванията на добитъците прави месната индустрията голям генератор на метан. Фуражната добавка на австралийски стартъп е сред предложените мерки за намаляване на газа, но е твърде рано да се обяви някоя от тях за победител.