Провалът на Mета е краят на FAANG

Акциите на технологичните гиганти също са губещи в дългосрочен план

09:00 | 2 декември 2022
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Когато акциите на компания гигант се сринат, както стана с  Meta Platforms Inc. . на 27 октомври, спадайки с почти 25%, инвеститорите често са насърчавани да на котировките им дългосрочно.  Но този конкретен случай това не помага. Ако сте купили акции на Meta преди 5 години, когато компанията се казваше Facebook, ще имате спад с около 49%, в период, когато S&P 500 се покачи с 45%. Meta не само изтри печалбите си от пандемията, които превърнаха социалната медия в основна технология, но и се върна там, където беше през 2015 г.

Meta не е просто която и да е акция на борсата - тя беше част от групата FAANG, съкращение на инвеститорите за набор от привидно непобедими технологични компании. Заедно с бившия Facebook, там бяха Amazon.com, Apple, Netflix and Google или съкратено FAANG. Въпреки високите им оценки, много инвеститори смятат тези акции за безопасни инвестиции, защото заедно те събират това, което изглежда толкова голяма част от растежа на икономиката - от търговията на дребно през развлеченията до смартфоните - като същевременно разполагат със силни финансови баланси и огромни мащаби, с които да се отблъскват съперниците. Днес, въпреки че петте акции все още съставляват над 13% от пазарната стойност на S&P 500, историята на FAANG изглежда сякаш е приключила завинаги.

Това е отчасти история, отнасяща се конкретно до Meta и нарастващия скептицизъм относно фокуса на ГИД Марк Зукърбърг върху все още мъглявото начинание, наречено метавселена. Но тя също така разкрива как инвеститорите променят отношението към обещанията на компаниите за дългосрочен растеж спрямо печалбите, които биха гарантирали за следващите тримесечия или години. Въпреки, че спадовете им през последните 12 месеца не са толкова дълбоки, колкото спадът от 72% на Meta, повечето от другите компании от FAANG преминаха през тежък период със загуби от 40% до 60%. Само Епъл Инк. успява да се задържи на повърхността. „Инвеститорите изпитват криза на доверие в растежа“, казва Джийн Мънстър, съосновател на Лауп Венчърс,  фирма за технологични инвестиции. Големите технологични инвеститори възприемат идеята, че забавянето „може да продължи с години“.

Притесненията на инвеститорите спрямо Meta се трупат от месеци. През февруари компанията претърпя най-лошия дневен спад в историята на американския фондов пазар, губейки $251 млрд. веднага щом отчете сериозен отлив в ежедневните активни потребители на Facebook. Катализаторът за срива през октомври бе поредният мрачен отчет за съкращаване на приходите. В същото време Meta обеща да налее повече за инвестиции в технологичен хардуер, за да улесни прехода си към дигиталния свят на метавселената.  

В забележки към анализаторите Зукърбърг обясни, че компанията му е лидер в развитието на метавселената и че „често ще са необходими няколко версии на всеки един продукт, преди той да стане масов“. Все още има Meta оптимисти в дългосрочен план. Мънстър казва, че ако ще има следваща стъпка за социалните медии отвъд мобилните телефони, само няколко компании ще останат доминиращи и „и те са една от тях“.

Но посланието на акционерите дотук е ясно: те не искат да залагат на следващо голямо нещо, което ще изплати след много години, а искат по-добри резултати от основните брандове на социалните медии. Това е подход на здравия разум, но също така и нещо ново, тъй като и невинаги е бил прилаган към технологичните гиганти, където победителите често преминават от един бизнес към следващия, след като стигнат върха на растежа си. За Netflix това бяха DVD-та по пощата, след това стриймингът и накрая холивудския плейър, който конкурира Уолт Дисни. За Amazon в началото бяха книгите, които отстъпиха място на гигантска верига за търговия на дребно плюс облачни изчисления и микрофони за дома. Facebook в началото бе страница за студенти, след това новинарска емисия, която се превърна в мобилна медия със съобщения, снимки и видеа, когато стана Meta.

„Facebook се доказа като успешна компания, започнала от нулата и спечелила всичко“, казва Маршал Фронт, главен инвестиционен директор на Фронт Барнет Асошиейтс. „Въпросът е дали могат да го направят отново? На това се гледа с много скептицизъм.“. Новата предпазливост може да произтича отчасти от това доколко спекулативна е Метавселената. Междувременно основният бизнес на компанията се забавя. Meta отчете среден годишен ръст на приходите от около 42% между 2013 и 2021. Тази година се предвижда продажбите на компанията да се свият с 1%, според средните оценки на анализаторите, събрани от Bloomberg. Съществува ожесточена конкуренция от страна на TikTok и притеснения за рекламодателите, които ще намалят допълнително разходите си при евентуална рецесия, което натежа и върху други социални медийни компании. (Snap Inc. е поевтиня със 79% т.г.).

Но загубата на вяра у инвеститорите беше увеличена от скока на лихвените проценти, докато Федералният резерв се опитва да овладее високата инфлация. Покачващите се лихви могат да имат особено силен ефект върху технологичните компании, тъй като техните оценки се основават на обещанието за по-големи печалби в бъдеще. За да определят настояща стойност на печалбите, които все още не са доставени, специалистите по численост използват лихвени проценти, за да ги сконтират. Колкото по-висок е процентът, толкова по-малко струват бъдещите печалби днес. По-общо казано, когато ставките са по-високи, инвеститорите може да не са склонни да платят толкова много, за да залагат на по-малко сигурни, по-далечни печалби.

Разбира се, не за първи път цените на акциите на технологичните гиганти са обект на критики. Те се сринаха в началото на пандемията през 2020 заедно с всичко останало, преди да се изкачат до нови висоти, когато се оказаха победители в икономиката на локдауните. Те се оказаха под натиск, когато Фед за последно повиши лихвените проценти в края на 2018, което породи страхове за потенциална рецесия. И тогава те също се съвзеха отново само в рамките на няколко месеца.

Единадесет месеца след разпродажбата на ниски цени налице са малко признаци, че сме близо до края. Инфлацията остава необуздана и Фед сигнализира, че няма намерение да отстъпи, докато не успее да охлади цените. Оценките за евтини цени остават, но това не примамва купувачите. Meta се търгуваше за повече от 50 пъти над прогнозираните печалби в годините след първоначалното си публично предлагане през 2012. Сега цената му е само 9 пъти по-висока и по това си прилича с производителя на лепило на Elmer Newell Brands Inc. и производителя на уреди Whirlpool Corp.

Това би могло да се промени, тъй като макроикономическата картина се променя, но засега инвеститорите се чувстват защитени. „Инвеститорите се съмняват дали обръщането към метавселената е попречило на компанията да ангажира още повече капитал в други области на растеж“, казва Скот Кеслър, ръководител на глобалния сектор за технологии в инвестиционния изследовател Third Bridge, говорейки за Meta. „Те поеха огромен ангажимент, а това вероятно е било твърде много и твърде рано“.

В РЕЗЮМЕ Във времена на икономическа несигурност инвеститорите са по-малко склонни да пишат празни чекове на звезди от Силициевата долина.