Труден за улавяне лекарствен замърсител

Нитрозамините, които се свързват с рака, могат да струват на Big Pharma милиарди долари

09:00 | 30 септември 2022
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Когато едно лекарство бъде изтеглено, защото в него има нещо, което не трябва да има, е страшно, но често може да се проследи: чужди тела като парчета метал или микроорганизми могат да влязат в лекарствата чрез мръсни фабрики или разхлабени производствени практики. Но наскоро една по-коварна и трудна за изкореняване форма на зараза се появи сред производителите на някои от най-продаваните фармацевтични продукти в света. Те се наричат нитрозамини.

Вместо да отравя лекарствата чрез несъобразени санитарни мерки, нитрозамините – вид органично съединение, което чрез проучвания върху животни са свързани с рака – произтича  от химични взаимодействия, които едва сега се откриват и се оказа, че е сложно да се избегнат напълно. Тази сложна ситуация може да струва много на Big Pharma. Скорошен доклад от Morgan Stanley казва, че казва, че само съдебните решения за нитрозамините срещу производителите на Zantac, включително GSK и Sanofi, могат да достигнат 45 милиарда долара. Но други големи компании като Merck и Pfizer също са намерили нитрозамини в лекарствата си, а процесите срещу Zantac могат да насочат вниманието и към тях.

„Притеснителното е количеството лекарства, в които това се появява“, казва Майкъл Каром, директор на групата за здравни изследвания в групата за защита на потребителите Public Citizen. „Ако се стигне до голяма споразумение срещу производителите на Zantac, е вероятно да се предизвикат още съдебни процеси срещу други лекарства, които са били заразени с карциногени.“

Съдебен процес срещу производителите на Zantac е насрочен да стартира в Калифорния през февруари и други ще го последват по-късно през 2023. Но докато заразени лекарства продължават да биват откривани, истинското влияние от заразата с нитрозамини, може да отнеме много по-дълго време да се изчисти. Merck & Co. са последните добавени в списъка, потвърждавайки на 9 август, че замърсител е открит в известното лекарство за диабет, Januvia. Американската администрация по храните и лекарствата разреши на Merck да продължи да продава лекарството засега, като каза, че потенциалният недостиг надвишава риска.

Учените знаят, че нитрозамините могат да бъдат свързани с рака от най-малко 65 години. Все още, замърсяването на лекарства за ежедневна употреба не беше излязло на светлина до 2018, когато тестове на швейцарския производител на хапчета Novartis AG върху активнa съставкa, използванa в генеричните продукти на едно от техните лекарства за кръвно, не разкри наличието на химикал, наречен NDMA – нитрозамин, някога използван в ракетното гориво и класифициран от Световната здравна организация като вероятен карциноген. Установено е, че подобни хапчета, известни като ангиотензин II рецепторни блокери или ARBs, са заразени със сравними химикали и е обявена поредица от оттегляния от пазара.

Администрацията по храните и лекарствата позволява лекарствата, съдържащи 96 нанограма NDMA, базирано на техни изчисления, че това ниво е приблизително 1 на 100 000 риск от ра за хора, които приемат нитрозамин хронично цял живот. Някои от по-ранните изтеглени хапчета за кръвно съдържали 20 000 нанограма NDMA.

Две години след откриването на Novartis нитрозамини бяха открити в метформина за лечение на диабет, както и в Zantac. След като Агенцията по храните и лекарствата поиска от всички производители на лекарства да тестват продуктите си за потенциални канцерогени през 2020 г., те се появиха в още лекарства: лекарството за спиране на цигарите на Pfizer Inc., Chantix, хапчетата за кръвно и мускулните релаксанти от генеричното звено на Pfizer и Novartis – Sandoz – и най-скоро лекарствата за диабет Merck. Като цяло, производителите на лекарства са подали повече от 250 доклада за изземване, свързани с нитрозамини, до Агенцията по храните и лекарствата от 2018 г. насам.

„Проблемът с нитрозамините е реален и очаквам да видим още оттегляния от пазара“, казва Ед Гъмп, вицепрезидент за малки молекули в US Pharmacopeia, организация, която работи с индустрията, за да помогне за контрола на примесите.

Нитрозамини се появяват в козметики през края на 70-те. Също така са откривани в много бири по онова време, когато немски учени тествали наличните в търговската мрежа наливни бири, бутилки и кенчета. За тази индустрия, проблемът бил лесен за разрешаване: Повторно проследяване на процеса на варене, тъй като учени предположили, че причиняващите рак химикали вероятно се появявали, когато малцът се нагрявал по определен начин. В рамките на четири години производителите на бира обновиха производствените линии и почти изкорениха замърсителя.

Предизвикателствата, пред които производителите на лекарства се изправят сега са по-сложни, защото замърсяването е уникално за всяко лекарство: в генеричното лекарство за кръвно валсартан, регулаторите установили, че причината е в химични реакции по време на производството или ползването на замърсени рециклирани съставки от хапчета, които са минали през образуващи нитрозамин химични реакции. Други случаи, като Zantac, зависят от това как се съхранява хапчето или какви неактивни съставки са използвани.

За производителите на Zantac, проблемите започват, когато лаборатория за анализи уведомява Агенцията по храните и лекарствата през 2019, че са намерили високи нива NDMA, когато са тествали лекарството. Седем месеца по-късно, Агенцията по храните и лекарствата накара всички компании, които продават Zantac и генеричната му версия, ранитидин, да изтеглят лекарствата от пазара. Агенцията каза, че NDMA може да се формира в тях с времето или като резултат от съхраняването им на по-висока стайна температура.

Ударът върху фармацевтичната индустрия от висящи съдебни спорове може да бъде особено широко разпространен, тъй като Zantac - едно от първите лекарства, надхвърлило годишни продажби от 1 милиард долара - се движи между собственици, откакто е излязъл на пазара през 1983 г., включително оригиналния производител GSK PLC, Pfizer и Boehringer Ingelheim. Последно го купува Sanofi през 2017 г.

Адвокати се редят на опашка да представят хора, развили рак след приемането на лекарството. Повече от 1700 случая са консолидирани под многоокръжни съдебни спорове във Флорида, тактика, използвана за провеждане на досъдебни производства колективно под ръководството на един съдия, преди да бъдат изслушани отделни съдебни дела.

Първият американски съдебен процес, с участието на Джоузеф Байер, който твърди, че ранитидинът, активната съставка в Zantac и неговите генерични лекарства, е причинил неговия рак на хранопровода, беше отхвърлен дни преди планираното начало на 22 август след поредица от споразумения с някои от участващите производители на генерични лекарства. „Огромната тежест на научните доказателства подкрепя заключението, че няма повишен риск от рак, свързан с употребата на ранитидин“, се казва в изявление на GSK. „Науката не подкрепя твърденията на ищците в този съдебен спор“, каза Sanofi.

Все пак Boehringer Ingelheim, GSK, Pfizer и Sanofi може да се сблъскат с до 55 000 все още незаведени съдебни дела въз основа на регистър на жалбите, в допълнение към хилядите вече подадени, според анализатора на Bloomberg Intelligence, Холи Фрум. Дори и повечето случаи да бъдат уредени, компаниите може да бъдат съдени за милиарди долари. - Ана Едни

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ    Напоследък нитрозамини биват откривани в няколко известни хапчета. Morgan Stanley изчислява, че съдебните процеси заради карциногена могат да достигнат 45 милиарда долара само за Zantac.