Предприемчиви съседи

Кафене на ъгъла в Хелзинки се възражда чрез обща собственост

09:30 | 29 юли 2022
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

 

В продължение на десетилетие магазинът на Антон&Антон Ои  в Крунунхака е бил неизменна част от централния квартал на Хелзинки, привличайки клиенти със своя уют  и изключителна храна.

Затова, когато обектът на веригата магазини за хранителни стоки и кафенета в става жертва на пандемията и затваря врати през април 2021, местните жители се обединяват, за да създадат на негово място друго кафене. Загрижени за намаляващата чувствителност към бизнеса  "мама и татко" в техния квартал и копнеещи да насърчат кварталния дух, 25 любители на предишното заведение създават компанията Крунунхаан Кортеликахвила Oи. (На фински Кортеликахвила означава "Квартално кафене“) Всеки от тях заделя между €2500 и €10 000, след което ремонтират помещението и през август кафенето под името Марианкату 18 открива врати.

Групата собственици - много от които нямат почти никакъв опит в предприемачеството - оттогава е набъбнала до 40 души и включва университетски преподаватели, кмета на Хелзинки, оркестров диригент, режисьор и пенсиониран ръководител на банка. Първоначалните собственици набират хора и емитират акции по €1; на втория кръг цената на акцията се увеличава до €1,50. Сега вече има списък с чакащи, които също искат да се включат. Това е модел, който би могъл да бъде използван от други квартали, които се борят за спасяване на местния бизнес, застрашен от изчезване, било то заради развитието на е-търговията, конкуренцията на моловете или пенсиониране на собствениците, които нямат планове за приемственост. Подобен модел отдавна се развива в САЩ, отскоро и в Англия се разгръща движение за запазване на местните кръчми чрез квартална собственост.

Дори и кварталните магазини да се борят за оцеляване, търсенето на техните услуги нараства в ерата на дистанционната работа, когато хората очакват да намерят стоки в близост до дома“, казва доц. Бин Уанг от Висшето училище по архитектура и строителство в Харвард. Предприятията, притежавани от квартала работят най-добре в благоустроени райони, където жителите разполагат с необходимия капитал и време, за да управляват бизнес, казва тя. Общностите с по-ниски доходи все още се нуждаят от подкрепата на публично-частни съвместни предприятия и начално финансиране, за да поддържат магазини от типа "мама и татко", казва тя. Съществуват различни модели за обща квартална собственост, вкл. за организации с идеална цел, ооперативи и тръстове, казва Андрю Конър, директор на Центъра за общностна собственост.

Собствениците на Крунунхаан Кортеликахвила са съсредоточени главно върху осигуряването на дълготрайност на бизнеса ми, справедливо заплащане на работниците и изграждане на квартална общност. След като кафенето затвори в 18:00 ч., пространството се отдава под наем за големи събирания – събрания, сватби, рождени дни и прочее. Според Нина Хиеталахти, която е един от основателите на Антон&Антон, предприятието върви по пътя на рентабилността и дълготрайността. Първоначално Хиеталахти инвестирала $8750 в Крунунхаан Кортеликахвила, но след това е продала по-голямата част от своя дял, тъй напуска Финландия.

Макар хора да мечтаят да притежават кафене или ресторант, времето и парите, необходими за самостоятелно управление на подобно начинание, могат да ги разубедят. В Марианкату 18 поддръжниците на кафенето могат да избират дали искат да се включат в работата, или не искат. "Много от собствениците вече са осъществили това желание, без да се налага да посвещават целия си живот на проекта", казва Юси Раувола, собственик и сериен предприемач.

Вече има активна група и в WhatsApp, така че хората могат да се информират и ако поискат, и да се включат в проекта. Един от собствениците е донесъл пианото си, други дарили цветя и растения за первазите на прозорците. „В кафенето се усеща наистина общия квартален дух“, казва Маарит Кивилахти, собственик, който работи на пълен работен ден в заведението, и е управляващ директор на компанията. "Хора, които дори не познавам, постоянно ме поздравяват на улицата", казва тя. - Кале Оскари Матила

В РЕЗЮМЕ Кварталните заведения са изправени пред много заплахи за оцеляването си, дори на фона на нарастващото търсене на техните услуги. Кварталната собственост  може да помогне за запазването на тези бизнеси, като същевременно сплотява съседите.