Трезвият поглед на Илон Мъск

Милиардерът, притежател на Тесла, хвърли сянка върху перспективите за американската икономика и сделката с Туитър

09:00 | 29 юли 2022
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Когато мислим за Илън Мъск, думи като „премерен“ и „внимателен“ едва ли са сред първите, за които се сещаме, но милиардерът-визионер и често доста капризен предприемач, демонстрира доста трезв тон на 21 юни, когато прогнозира рецесия в САЩ и постави под въпрос финализирането на сделката с Туитър Инк. за $44 млрд.


В интервю с главния редактор на Блумбърг Нюз Джон Микълтуейт на Катарския икономически форум в Доха, ГИД а Тесла Инк. каза, че работната сила на производителя на е-автомобили ще бъде съкратена, тъй като смущенията във веригата за доставки спъват  растежа. И не съвсем дискретно каза, че икономиката на САЩ върви към свиване. Въпросът е само кога. „Рецесията е неизбежна“, каза Мъск, който участва във форума чрез видео връзка от САЩ. „Що се отнася до това дали предстои рецесия в близко бъдеще, това е доста вероятно.“

Мрачните му предчувствия за американската икономика повтарят аналогичните прогнози на Голдмън Сакс Груп Инк. и икономиста Нуриел Рубини. Мъск също така е в противоречие с президента Джо Байдън, който смята, че рецесията не е неизбежна. Мъск беше недвусмислен относно икономическите си прогнози, като постави под съмнение и сделката за Туитър. Най-богатият човек в света каза, че има „няколко неразрешени въпроса“ и той все още чака решение за това колко ботове (автоматизирани акаунти), а не хора – има на платформата. Транзакцията за $44 млрд. не може да бъде осъществена, преди да се реши проблема с фалшивите акаунти в социалната мрежа и акционерите да одобрят сделката, каза Мъск. „Има лимит за това, което мога да кажа публично“, каза той. „Това е доста чувствителна материя“.


Нежеланието или неспособността на Мъск да одобри напълно сделката няма да разсее спекулациите, че той може да използва проблема с бота, за да развали сделката. Мъск каза, че иска да постави придобиването „на изчакване“, докато проучи колко от потребителите на Туитър са реални хора. В подаденото официално писмо до Комисията по ценните книжа и борсите Мъск казва директно на Twitter, че ще се оттегли от сделката, ако компанията успее да докаже размера на потребителската си база.

Тъй като икономиката на САЩ започва да буксува, Мъск призна, че е време да се забави експанзията на Тесла в някои области. Той даде повече яснота относно съкращенията на работни места в компанията, потвърждавайки, че платената работна сила ще бъде намалена с около 10% в  следващите 3 месеца, което ще доведе до общо намаление на персонала от около 3,5%. „Много бързо нараснахме по отношение на заплатите и се разраснахме малко прекалено бързо в някои области“, каза още той. В същото време броят на почасовите служители все още се очаква да нараства.


Мъск с лично богатство, оценено на $220 млрд., не говореше само негативни неща. Той представи и амбицията си да регистрира половината население на света в Туитър, ако осъществи сделката. Това е много повече от визията му да достигне 1 млрд. потребители от сегашните 229 млн., която представи пред Twitter в средата на юни.


На форума Мъск каза още, че всяка цена ще стане ГИД на Туитер, ако купи компанията. „Бих движа продукта, както правя със СпейсИкс и Тесла. Дали ще се наричам „главен изпълнителен директор“ или нещо друго не е по-важно от способността ми да ръководя продукт в правилната посока“, каза той.
 

Мъск, който се очерта като потенциална политическа сила, написа в Туитър на 15 юни, че е гласувал за републиканец за първи път на първичните избори в Тексас. Той също така информира, че е по-склонен да подкрепи губернатора на Флорида, Рон Де Сантис, който се позиционира като убеден консерватор и наследник на бившия президент Доналд Тръмп.


Все пак, в интервюто в Доха, Мъск отказа да разкрие политическите си пристрастия преди президентските избори през 2024. „Все още не съм решил към момента“, каза той, когато специално беше попитан, дали ще подкрепи Тръмп. Мъск, обаче, каза, че е склонен да вложи „нетривиална“ сума от $25 млн. в „супер Комитет за политически действия“, с която да подкрепи републиканския кандидат за президент.

На въпроса къде вижда най-силна конкуренция при е-автомобилите Мъск отговори, че е много впечатлен от автомобилните компании в Китай. „Те са много конкурентноспособни, сериозно работещи и умни“, каза той, допълвайки, че потребителите трябва да очакват повече китайски продукти, които ще потекат от световната производствена фабрика. Шефът на Тесла не бе толкова хвалебствен, когато беше запитан за западните конкуренти като Дженеръл Мотърс и Фолксваген, които също разширяват своето производство на е-коли.

„Ние реално изобщо не мислим за конкуренцията. Ние мислим само за това как да се справим с ограничаващите фактори във веригата за доставки и за нашия собствен индустриален капацитет“, каза Мъск. „По принцип трябва да строим фабриките си по-бързо и след това да гледаме напред къде са тесните места във веригата за доставки на литиево-йонни батерии, от добива и рафинирането до производството на катоди и аноди и формирането на клетки.“

Министерството на търговията и промишлеността на Катар, Катарският орган за инвестиции и Агенцията за насърчаване на инвестициите Катар са спонсори на Катарския икономически форум, поддържан и от Блумбърг, а Медия Сити Катар е организацията домакин. - Ангъс Уитли

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ    Мъск, най-богатият човек в света, иска да вкара половината от населението на света в Туитър, ако закупи социалната мрежа, но не се обвързва с перспективите за сделката.