Финансиране на борбата срещу супер-буболечките

Великобритания стартира програма с „абониране“, за да плати разработването на нови антибиотици

09:00 | 1 юли 2022
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Докато бактериите стават все по-устойчиви на антибиотици, наборът от лекарства, борещи се с така наречените супер-буболечки, вече се изчерпва. Само няколко десетки са в клинични изпитвания, въпреки че инфекциите, непроницаеми за съществуващите лечения, убиват повече от 1,2 милиона души годишно. Проблемът е, че цената на разработването на антибиотик може да достигне 1,5 милиарда долара, а производителите на лекарства не виждат достатъчна печалба.

Три години след обявяването на стратегия за подсилване на инвестициите в антибиотици, Великобритания е готова да финансира няколко нови лекарства, като предлага на компаниите фиксирана годишна такса, независимо колко много или колко малко ще използват лекарствата. Националната здравна служба ще плаща почти 10 милиона паунда (12,6 милиона долара) годишно или 100 милиона паунда над десетилетие за всяко лекарство.

Правителствена консултативна група (NHS) през април приключи преглед, потвърждаващ ползите от лекарствата от Pfizer Inc. и Shionogi & Co., проправяйки пътя на NHS да финализира договорите с компаниите. „Имаме намерение да продължим напред възможно най-бързо“, казва Дейвид Глоувър, помощник-ръководител на анализа на лекарствата в NHS.

Но Обединеното кралство представлява само 3% от световния пазар на антибиотици, така че засилването на стимулите за компаниите да разработват нови лекарства ще изисква повече правителства да поемат подобни ангажименти. В световен мащаб подобно усилие вероятно ще струва повече от 3 милиарда долара за десетилетие, според CARB-X, организация с нестопанска цел от Бостънския университет, която инвестира в разработчици на антибиотици. „Не мисля, че това ще се случи бързо“, казва Патрик Холмс, който ръководи научната политика в Pfizer.

Както показва дългогодишният процес във Великобритания, количественото определяне на стойността на новите антибиотици е сложно. Те могат да осигурят широки ползи, като намалят употребата на по-стари лекарства и гарантират постоянна ефективност на тези лекарства по време на процедури като лечение на рак и сърдечна хирургия. За да осигурят достатъчна подкрепа за най-иновативните — и скъпи — програми, фармацевтичните компании молят Великобритания да премахне ограничението от 10 милиона британски лири и да посочи как планира да разшири инициативата.

Разработването на антибиотик, обикновено, отнема десетилетие или повече, на средна стойност от около 1 милиард долара. Но успешните лекарства обикновено генерират само 440 милиона долара в продажби над 10 години, според Консултантска група Бостън. Това е от части, защото нови антибиотици се предписват пестеливо, за да предпазят бактерията да не развие имунитет срещу лекарството – естествен процес, който се засилва от употребата от прекомерната употреба на антибиотици в хората и животните. А дори и най-скъпите антибиотици са евтини, в сравнение с лекарствата за хронични болести, които са администрирани за месеци или години, а не за няколко дни или седмици. Като резултат от това, фармацевтичната индустрия се фокусира върху по-доходоносни зони, като рака. През 2020, около 1800 имуно-онкологични лекарства са в клинични изпитвания срещу около 40 антибиотика, повечето от които се очаква да предложат само засилено предимство пред съществуващите лекарства.

Търсенето на нови стратегии за финансиране се премества към други пазари. В Европа, едно предложение призовава за награждаване на успешните разработчици с ваучери, които биха могли да разширят патентите за различни продукти. И подобно на модела на Великобритания, американското законодателство ще създаде система за абонамент за антибиотици, което ще позволи на правителството да закупи около половин дузина лекарства на цена от 750 милиона до 3 милиарда долара всяко. „Един болезнен урок, който научихме през последните две години, е, че не можем да си позволим да си седим на ръцете и да чакаме следващата криза“, казва сенатор Майкъл Бенет, демократ от Колорадо и съ-спонсор на мярката.

Да не отчетем проблема, ще струва доста повече, казва Сали Дейвис, специалният пратеник на Обединеното кралство по антимикробната резистентност и бившият главен лекар на Великобритания. Тя обаче признава, че е по-лесно идеята за абонамент да работи във финансираната от правителството система на Великобритания, отколкото на място като САЩ, с множеството купувачи, всеки със собствен дневен ред и често плащащ значително различни суми за лекарства. „Едно е да се направи за единствен купувач като нас,“ казва тя, „но големият въпрос е как да модифицираме този вид подход за различни пазари.“ - Джеймс Патън

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ Планът на Великобритания за антибиотиците ще платят 12 милиона долара на година за нови лекарства, подсилващи стимулите за фармацевтичните компании.