Предстои репресия

Федералните следователи претърсват целия Уолсрийт за доказателства за пазарни фалшификации

09:00 | 27 май 2022
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

От Том Шьонеберг, Мат Робинсън и Сридхар Натаражан

Адвокатите на Бил Хуанг не можеха да повярват. Проваленият милиардер инвеститор стоеше, задържан от федералните в Ню Йорк, по-малко от 48 часа, след като правният му екип посети прокурорите, за да се опитат да го измъкнат от обвинения в криминални деяния. Ходът изглеждаше, че върви добре, докато федералните не го посетиха в почивния му ден на 27 април, за да го изправят пред 11 обвинения в престъпления и вероятно доживотен затвор. „Нямаше причина за ареста му“, казват адвокатите му в изявление, изразявайки разочарованието си, същата сутрин, като обявиха, че Хуанг доброволно е отговарял на въпросите на правителството месеци наред.

Всички на Уолстрийт трябва много да внимават. Случаят на Хуанг бележи подем от федерални разследвания на низ от заподозрени в търговски измами хора. Три други големи следствия започнаха последните месеци, чиято цел е да разследват така наречените блокови сделки, кратки продажби и залози в точния момент. Проверките са насочени в ъглите на пазара, които исторически не са били подлагани на много контрол, и всички те се фокусират върху един и същ въпрос: Дали пазарите са фалшифицирани?

Служителите на администрацията на Байдън прекараха последната година поставяйки основите за по-агресивно следствие срещу престъпленията на „белите яки“, като внедряват  промени в политиката – някои разкрити, други не – което ще направи проверките по-лесни за стартиране, по-бързи за завършване и по-наказателни. „Създава се усещането, че има два вида правила“, казва Гурбир Грюал, ръководител на отдела за правоприлагане на Комисията по ценни книжа и борси на САЩ. „Искаме обикновените американци да са уверени, когато инвестират на пазара.“

Много обитатели  на Уолстрийт изглежда не разбират какво се случва, дори когато държанието на Хуанг подчертава промяната. В продължение на месеци правният му екип доказва, че семейният му офис, Archegos Capital Management, е действал законосъобразно, тъй като е изградил огромни позиции върху малък брой акции, тласкайки цените им до рекордно високи нива, преди да паднат. Archegos — и банките, които му позволяваха да търгува с пари назаем — бяха загубили милиарди долари.

Тогава, на същия ден, когато адвокатите на Хуанг мислеха, че ще имат още една продуктивна среща с американските следователи, прокурорите внесоха запечатан обвинителен акт срещу него и финансовият директор на Archego, Патрик Халиган, което включваше обвинение по Закона за повлияните от рекета и корумпирани организации, известен като RICO. Властите обвиниха двамата мъже, че са лъгали банки и манипулирали цените на акциите. Когато държавни служители се появили в домовете им без предупреждение два дни по-късно, Халиган бил във влака, на път за Манхатан. Телефонът му звъннал: агенти били пред дома му, очаквайки да го арестуват. Халиган хванал такси на обратно, за да се срещне с тях.

Заместник-главният прокурор Лиза Монако похвали прокурорите в Южния окръг на Ню Йорк за бързината на тяхното 13-месечно разследване - необичайно бързо на Уолстрийт. „Това е точно типът криминален случай, който трябва да бъде приоритизиран от Министерство на правосъдието“, казва тя на пресконференция. Тогава намекна: „И ще продължава да го прави“.

Зад кулисите, федералните събирали информация за десетки банки, инвестиционни фирми и техните изпълнителни директори, като част от други обширни разследвания. Много елементи  от тези разследвания – както и тактиките, които използва правителството – са описани от американските държавни служители, индустриални специалисти и адвокати, които са помолили да не бъдат назовавани, защото не са оторизирани да говорят публично.

Първият знак за проблем освен за Archegos дойде през ноември, когато Morgan Stanley освободи ключов изпълнителен директор, който обработва големи транзакции, известни като блокови сделки. По-късно се разбра, че Министерство на правосъдието и Комисията по ценните книжа и борсите са ровили в кореспондециите на списък от фирми от Уолстрийт и ръководители, проверявайки дали някой банкер не е предупредил хеддж фондове за сделки, които са достатъчно големи, че да движат цените. Morgan Stanley каза, че си сътрудничат. Нито банката, нито ръководителя бяха обвинени в нарушение.

След това, през декември, Блумбърг обяви новината за разследване кой е най-големият сред „късите“ продавачи или инвеститори, които активно залагат на спадове в цените на акциите. В този случай, Министерството на правосъдието са натрупали много информация за десетки инвестиционни и изследователски фирми, плюс някои от техните ръководители, докато следователите опитват да начертаят карта на съдружията и да определят дали някой манипулира акциите или се занимава с вътрешна търговия.

Миналия месец Блумбър докладва, че Комисията по ценните книжа и борсите рови в повтарящ се модел на залози в точния момент в по-мистериозен край на Уолстрийт. Тези разследвания се фокусират върху варанти за акции, издадени от армия от компании за придобиване със специално предназначение, които нахлуха на пазарите през последните години в търсене на частни компании за закупуване. Анализ на Bloomberg Businessweek показа, че в десетки случаи, големите скокове в търговията с варанти, предшестваха съобщенията на Комисията по ценните книжа и борсите, че са постигнали споразумение за закупуване на бизнес, изпращайки акциите си и варантите с покачваща се стойност.

Репресиите на Уолстрийт са донякъде циклични. Някои от семената за това бяха засадени през есента на 2021г., когато Монако изнесе реч пред адвокати на „белите якички“, заявявайки, че прокурорите ще разчитат по-силно на банките и други компании, за да информират правителството за нарушения в техните редици или сред техните клиенти.

До известна степен, винаги се е очаквало от банките да правят това. Но държавните служители от Министерство на правосъдието натрупаха по-голямо предимство в последните години. Редица банки влязоха в споразумения, известни като „споразумения за неразследване“ или „споразумения за отсрочено разследване“, което им помогна да избегнат обвинения в престъпни деяния, но с уловка. Сделките изискват банките да „сътрудничат“ с настоящи и бъдещи разследвания – което значи да отговарят бързо на молби. Горе-долу по времето на речта на Монако, Министерство на правосъдието предупреди множество фирми, че са в риск от нарушаване на споразуменията за отсрочено разследване.

Монако също каза, че за някои фирми може да е трудно да избегнат обвинения в бъдеще. Министерството ще вземе под внимание цялата история на компанията – криминална, гражданска и регулаторна – когато решава дали да приеме споразумение за разрешаване на нови нарушения.

Използването от Министерство на правосъдието на Закона за повлияните от рекета и корумпирани организации е фокусирано върху свалянето на мафиотските босове и наркодилъри. Било е използвано на моменти в изтъкнати случаи на Уолствийт през 1989 и в началото на 90-те, като тогава изглеждаше не на място. През 2019, прокурорите на Вашингтон пооформиха закона, за да го използват срещу банкови служители, обвинявайки членовете на търговското бюро на JPMorgan Chase & Co., че управляват престъпно предприятие със сделки, предназначени да измамят други участници на пазара. За да уредят своята част от този случай, JPMorgan достигнаха до споразумение за отсрочено разследване за телекомуникационна измама. Решението да се използва статута отново толкова скоро - този път срещу Archegos - показва, че администрацията на Байдън го вижда като полезен. JPMorgan наскоро се натъкнаха на различна промяна в политиката, този път в Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ. В края на миналата година банката неочаквано се озова притисната в ъгъла. Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ настояваше да си платят скъпо, за да се уреди разследване на неуспеха им да архивират свързани с бизнеса комуникации. Адвокатите на JPMorgan пристигнаха на срещата през декември, въоръжени със списък от минали прецеденти, сочещи, че най-тежките наказания са били за по-малко от 20 милиона долара. Оставяйки това настрана, Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ искаха повече от 100 милиона долара.

Конфронтацията казва много за новия, енергизиран под-председател на Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ, Гари Генслър, който пристигна преди повече от година. След сравнително разпуснатите години при Тръмп, отделът за правоприлагане на агенцията търси по-големи наказания и в някои случаи правилно признаване на неправомерни действия, според интервюта с повече от половин дузина адвокати на защитата, които поискаха да не бъдат назовани при обсъждането преговори с регулатора. Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ, също така, се фокусира върху ускоряването на разследванията, съкращавайки времето, необходимо за вземане на решение дали да заведе дело или да прекрати делото.

Грюал, новият ръководител на отдела, каза на JPMorgan, че не отстъпва, тъй като предишните глоби очевидно не са накарали банките да приемат сериозно задълженията си за водене на записи, според хора, запознати с въпроса. През декември JPMorgan плати 125 милиона долара, рекордна неустойка, и направи рядко признание, че е нарушил законите, като не е успял да заснеме комуникациите на служителите в WhatsApp и лични имейли и текстови съобщения от януари 2018г. до ноември 2020г. Комисията за търговия с фючърси на стоки наложи допълнителна глоба от 75 милиона долара, като общата сума достигна 200 милиона долара.

Тези сделки зашеметиха много адвокати, тъй като регулаторите обикновено извличат много по-малко за небрежно или неизмамно поведение. Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ разследва дали повече банки, включително Goldman Sachs Group Inc. и Citigroup Inc., са допуснали подобни пропуски. „Това е различен връх“, казва Джеймс Кокс, професор в Юридическия факултет на университета Дюк, който е експерт по регулиране на ценните книжа. „Служителите чувстват, че председателят им пази гърба. Това е про-регулаторна и про- насилствена среда“. 

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ  Министерство на правосъдието и Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ се опитват да направят разследванията си във финансовите компании по-бързи и потенциално по-наказателни.