Метавселената на Майкрософт за $69 млрд.

Сделката за Активижън Близард засилва борбата за земя, която големите технологии смятат за своя следваща граница

17:00 | 25 февруари 2022
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Сигурно Майкрософт Корп. има много причини да закупи Активижън Близард Инк. – компанията, която издава франчайзи на популярни видеоигри - от Call of Duty до Candy Crush Saga. Сделката на стойност $68,7 млрд. обявена на 18 януари, трябва да бъде одобрена от регулаторните органи. Ако се осъществи, Майкрософт ще стане третата по големина компания за игри в света. Но основният аргумент за най-голямото придобиване в 46-годишната история на Майкрософт се върти около думата "метавселена".

Метавселената се отнася до ново поколение компютри, при които вместо да превключват между отделни приложения, хората влизат в колекция от пленителни дигитални светове, които изследват като анимационни аватари. В най-амбициозната версия на тази визия потребителите могат да правят всичко както в реалния свят - с усещане за присъствие, което липсва в онлайн преживяванията и благодарение на триизмерните дизайни, които могат да преживеят чрез слушалки за добавена или виртуална реалност.

Миналата година Фейсбук Инк., след като инвестира милиарди във виртуалната реалност, промени името си на Мета Платформс Инк., за да сигнализира сериозните си намерения за метавселената. Хората иронизираха този ход като опит на компанията да измести обществения разговор за безброй скандалите, свързани с нейните социални мрежи. Но технологичната индустрия е готова да приеме насериозно метавселената. След това и други компании удивително бързо се присъединиха към това да обясняват, как и тяхната дейност предназначена да помогне за изграждането основите на метавселената.

Светът, който очарова всички, все още не съществува. Но много от онези, които се опитват да обяснят как ще изглежда, го сравняват с игрите, които отдавна въвеждат геймърите в новите дигитални светове и следователно, с концепциите за метавселената. "Тъй като реалният и дигиталният свят се сливат, [игрите] ще играят решаваща роля в развитието на платформите на метавселената", обясни ГИД на Майкрософт Сатя Надела.

Още преди сделката Надела описваше игрите на Майкрософт като самостоятелни метавселени. "Да вземем напр. играта Halo, това една метавселена", каза той през октомври по Блумбург ТВ. "Minecraft е метавселена, както и Flight Sim. В определен смисъл те са двуизмерни, но въпросът е: Може ли да ги пренесем изцяло в 3D свят? Абсолютно, и ние планираме да го направим."

Боби Котик, ГИД на Активижън Близард,  използва подобна лексика, за да формулира логиката на сделката с Майкрософт. "Всяка компания, която разполага със значителни ресурси, има амбиции за игри в метавселената и затова конкуренцията никога не е била по-голяма", казва той. "И това е една от мотивации ни за това партньорство."

Разбира се, това не е само сделка за измисляне на бъдещето. Активижън Близард е в криза след обвиненията в сексуално насилие и дискриминация, което улесни Майкрософт в преговорите за покупка и затрудни Активижън да намери някой, готов да плати повече. Котик твърди, че скандалите нямат нищо общо със сделката. Лице, запознато с преговорите, ни информира, че Котик ще бъде ГИД само до приключването на сделката.

За Майкрософт купуването на Активижън ще позволи да разгърне амбициите си за предлагане абонаментни услуги за игри с Game Pass и ще укрепи Xbox в конкуренцията му с PlayStation, както и да навлезе по-дълбоко в света на мобилните игри. Сделката надгражда и други значителни придобивания в областта на игрите по време на мандата на Надела. Първото му придобиване като ГИД беше сделката от 2014 за Моджанг за $2,5 млрд. - създател на играта за виртуален свят Minecraft. През 2020 Майкрософт похарчи още $7,5 млрд. за Зеникс Медия Инк. - компанията майка на Бетезда Софтуъркс, която издава добре познати игри като The Elder Scrolls и Doom.

Понятието "метавселена" се превърна в нарицателно за следващата ера в технологичната индустрия, а описването на сделката с Активижън с подобни определения позволява на Майкрософт демонстрира обхвата на своите амбиции. Сега метавселената може да е предимно гейминг, но ако възпроизведе настоящата реалност, логиката е, че пазарните възможности могат да сравняват по мащаби само с изобретяването на интернет или преминаването към смартфони. Днешните действия на Майкрософт са предвестници на свят, в който всички ще бъдем поканени да присъстваме на футболни мачове и сватби във виртуален свят, или да изпращаме свои анимационни аватари на бизнес срещи, вместо да пътуваме до офиса.

Майкрософт изглежда е в по-добра позиция за щурм към върха на технологичния свят от своите конкуренти, изграждани метавселени – заради дълбокото портфолио в гейминга в комбинация с проектите за добавена и виртуална реалност. Това включва HoloLens - слушалки с холографски дисплеи, предназначени да помагат на работниците в производството, здравеопазването и строителството. По този начин компанията си осигурява по-голяма свобода за овладяване на нови територии, поне на този етап. За разлика от другите богати на пари технологични гиганти, Майкрософт досега успяваше да избегне вълната от антитръстови проверки. Ръководителите на Епъл, Гугъл, Амазон и Фейсбук вече многократно се явяваха пред Конгреса за антиконкурентно поведение и продължават да са изправени пред перспективата за съдебни дела или нови правила от страна на правителството. Тяхната способност да осъществяват сделки от такъв мащаб чрез регулаторен контрол е в най-добрия случай съмнителна.

Опитвайки се да закупи Активижън Близард сега Майкрософт може да провери дали има повече свобода на действие има в сравнение с конкурентите. "Ако правителството не оспори сделката с Активижън, това разкрива конкурентно неизгодно положение на Мета спрямо Майкрософт", коментират анализаторите от Ню Стрийт Рисърч.

„Концепцията да се потопиш в свят, възпроизвеждащ реалността, съществува от десетилетия, без да предизвиква особен ентусиазъм сред потребителите. Това включва и геймърите“, казва създателят на Xbox Шеймъс Блекли. "С потенциалното придобиване на Активижън те придобиват нещо с познати приходи и печалба", казва той. "Странно, че това става от ъгъла на метавселената, защото метавселената в исторически план е провален бизнес, който досега не е показал приходи и печалба".

Не е ясно също така Майкрософт и Meт изобщо имат предвид едно и също нещо, когато говорят за метавселена. Марк Зукърбърг, ГИД на Мета описва единна цифрова среда, в която хората могат да се срещат с приятели, за да играят настолни игри, да посещават тренировъчни курсове или да участват в други дейности. Потребителите вероятно ще носят слушалките Окулус на Мета, а кодът на компанията ще осигури значителна част от основната инфраструктура. Но  много от преживяванията в този свят ще бъдат създадени не от Мета, а от други компании и разработчици.

Майкрософт, напротив, описва поредица от отделни светове, в които човек може да се движи напред-назад между нейната метавселена и тази на Meта. Освен че ще превърне съществуващите игрови светове в триизмерни, компанията иска да използва и водещите си офис продукти. Надела си представя как служителите работят с продуктите на Майкрософт Офис във виртуалната реалност. През първата половина на 2022 г. компанията планира да предложи метаверсия на своя чат Тиймс, в който аватарите на хора ще могат да си разменят презентации на Пауър Пойнт във виртуалния свят.

За да стигнете до бъдещето на Майкрософт е необходимо да изградите поне една метавселена. Макар Надела са сочи игрите като доказателство, че вече сме достигнали този етап, другите строители на метавселени не са убедени в това. Притежаването на скъпи видеогеймърски активи не е гаранция, че ще доближи Майкрософт до метавселената, защото концепцията трябва да се разшири отвъд игрите, "за да стане наистина реална", написа Вивек Шарма, вицепрезидент на Фейсбук Гейминг в Туитър в деня на обявяването на сделката с Активижън. И все пак, каза той, "Страхотно е да живееш в такъм момент“. – Сара Фрайър и Дина Бас

В РЕЗЮМЕ Най-голямата сделка в историята на Microsoft е както логично продължение на бизнеса с игри, така и начин да се покаже колко оптимистична е визията на компанията за бъдещето на технологиите.