Банките за банките, които не са банки

Бързите приложения за банкиране от Силициевата долина разчитат на по-малки кредитори, за да задържат парите ви

09:00 | 17 декември 2021
iStock
iStock

„Ние не сме банка“ гласят разлепените във вагоните на Нюйоркското метро реклами на Current. Да, компанията предлага банкови сметки с дебитни карти, но това е компания за финансови технологии, която всъщност не държи парите на своите клиенти. Бизнесът на Current се състои основно в създаване на привлекателен виртуален магазин и меню от услуги. Потребителите на шареното приложение могат да персонализират своите профили, както правят това в социалните медии, включително да си изберат снимки за корицата и за потребителския си профил. В имейлите на Current до клиентите може да има емоджи в темата.

За да разберете къде всъщност са парите ви, трябва да отидете на Парк Авеню – има вероятност те да са в Metropolitan Bank Holding Corp. Офисите и в Мидтаун Манхатън приличат на всяка друга традиционна банка: бели мраморни стени, компютри с по два монитора, банкери, облечени в жилетки с тикера на банката. Metropolitan е една от двете федерално гарантирани банки, с които Current работи активно.

Подобни договорености стават все по-чести с увеличаването на финтех компании като Current и конкурентът и Chime, който предлага сметки чрез базираната в Уилмингтън, Делауеър, Bancorp Inc. и базираната в Инид, Оклахома, Stride Bank NA. (Bancorp обяви през юли, че скоро ще работи с Current.) Относително анонимни малки и средни кредитори предоставят на стартъп фирмите така нареченото банкиране като услуга. Терминът следва модела софтуер като услуга, въведен от Salesforce.com Inc. и други, които предлагат на компаниите изчислителни платформи, които могат да внедрят в собствените си системи. В този случай обаче технологичните компании правят аутсорсинга на традиционните банки. И банката, и финтех компанията печелят като си поделят търговските такси вземани от потребителите при използване на техните дебитни карти.

Банкирането като услуга привлича вниманието, тъй като кредиторите се борят с бавния растеж на заемите и супер ниските лихвени проценти. „Ще има голяма конкуренция“, казва Грег Сигрис, главен финансов директор на Metropolitan. Досега, през тази година, акциите на Metropolitan и Bancorp се повишават по-бързо от тези на S&P 500. Междувременно към стартъпите за банкови приложения има голям прилив на рисков капитал – повече от 20 милиарда долара от началото на 2021 г., според изследователската компания CB Insights. Много от тези нови компании ще трябва да сформират партньорство с банка, чиито сметки са застраховани срещу загуби от Федералната корпорация за гарантиране на депозити. Има почти 5000 такива и на теория всяка една от тях може да предоставя услугата. „Всеки път, когато има подсектор със значителен растеж, особено в банковото дело, където растеж трудно се постига, това ще привлича още участници в сферата“, казва Франк Ширалди, управляващ директор на инвестиционната банка Piper Sandler Cos.

Според Ширалди много доставчици на банкирането като услуга са се оградили с „ров“, за да спират потенциалните съперници. Благодарение на Закона на Дод-Франк, приет след финансовата криза, банките с повече от 10 милиарда долара активи могат да таксуват максимум 22 цента плюс 0,05% от стойността на трансакцията при покупки с дебитни карти. По-малките банки са освободени от това ограничение и обикновено таксуват търговците двойно повече, отколкото техните по-големи колеги. Така че финтех компаниите предпочитат да се свързват с тях, защото това означава, че ще споделят по-високите такси. В писмо до акционерите на JPMorgan Chase & Co., главният изпълнителен директор Джейми Даймън пише, че правилата поставят големите банки като неговата в неизгодно положение.

Специализиралите се във финтех банки твърдят, че са натрупали логистичен опит, който трудно би могъл да бъде имитиран от други по-малки кредитори. Една банка се нуждае от регулаторна инфраструктура, за да наблюдава какво прави всяка технологична компания, с която работи. „Летвата е много висока“, казва Ерик Спринк, главен изпълнителен директор на Coastal Financial Corp., която работи с 28 различни технологични фирми.

За да привлекат клиенти, стартъп приложенията за банкиране често се хвалят с ниските си цени: без такси за овърдрафт до определен лимит, без годишни такси за основни услуги, без такси за банков превод. Твърдят, че могат да си позволят това отчасти, поради факта, че не поддържат скъпи клонови мрежи. Но на практика финансовата тежест за поддържане на сметка частично се прехвърля от клиента към търговците на дребно, които плащат такси за трансакциите с карти. Според небанковия маркетинг на Current, стартъпите също така се възползват от намаляващото доверие на потребителите в банковата индустрия.

Не че финтехът е избегнал всички спорове. Макар зад тези приложения да стоят традиционните банки, голяма част от основната работа с клиентите е в ръцете на технологичната компания. Според разследване на ProPublica, миналата година сметките на някои клиенти на Chime са били блокирани. (Chime приписа инцидентите на усилията си за предотвратяване на измами.) Докладът накара сенатор Шерод Браун, демократ от Охайо, да се обърне към Бюрото за финансова защита на потребителите с молба да разгледа рисковете от тези договорености и всякакви регулаторни пропуски. Райън Харис, ръководител на финтех решенията на Bancorp, казва, че финансовите приложения не са нерегламентирани, но попадат под шапката на банките, с които работят, които обикновено се контролират от FDIC и Федералния резерв.

Финтех банкирането е просто най-новата фаза на банкирането като услуга. Джими Столингс, президент на групата за плащания към Stride Bank, която работи с Chime, казва, че от години банката предлага различни итерации. Започнала е с предплатени карти и карти за заплати, които работодателите могат да използват, за да плащат на своите работници.

Банки като Stride и финтех компаниите твърдят, че техните евтини услуги са начин да достигнат до потребители, които банките не са успели да привлекат. Но те не са универсално достъпни, тъй като изискват смартфон и надеждна интернет услуга. Според Pew Research Center около 23% от американците все още нямат високоскоростен широколентов достъп у дома. „Ако големите банки си вършеха добре работата и се грижеха за клиентите, такива като Chime нямаше да имат шанс да просъществуват“, казва Столингс. „Chime успя да навлезе на пазара много бързо и да се хареса на потребителите, които традиционната банкова система не бе успяла да обслужи. Големите банки позволиха на тази екосистема да процъфтява." Същото направи и армията от по-малки банки – с помощта на законодателството. - Амилия Полард и Макс Рейес

Заключение:  Приливът на пари във финтех е благодат за по-малките банки, които позволяват на финансовите приложения да предлагат сметки, гарантирани от Федерална корпорация за гарантиране на депозити, FDIC, и да получават достъп до по-високи такси за трансакции с карти.