Monsanto отказва на Bayer

Американският гигант търси по-висока цена

19:39 | 24 май 2016
Автор: Валери Ценков
Вчера акциите на Monsanto се покачиха на борсата в Ню Йорк. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Вчера акциите на Monsanto се покачиха на борсата в Ню Йорк. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Monsanto е готова да откаже предложението на Bayer за 62 милиарда долара като твърде ниска цена за купуването на пионера в областта на ГМО семената.

Базираната в Сейнт Луис компания иска по-висока цена и повече време за преговори с германската Bayer, заявиха източници, които пожелаха да останат неназовани заради частния характер на преговорите. Monsanto остава отворена за сделка защото вижда стратегическите предимства от сливането на двете компании. Запознати заявиха, че борда на директорите на Monsanto единодушно е отхвърлил предложението на Bayer.

В понеделник, Bayer обяви предложението си от 122 долара в брой за акция или 37% премия. Акциите на Monsanto се покачиха с 1,9 % до 108 долара за акция. Представители на компанията отказаха коментар, но от Reuters съобщиха за решението на борда на директорите на Monsanto по-рано днес.

Bayer вероятно ще поднови предложението си на по-висока цена, заяви Джонас Оксгаард, анализатор в Sanford C. Bernstein & Co. и добави, че предложение под 135 долара за акция не би било приемливо за Monsanto.

С покупката на Monsanto, Bayer би придобила най-големия доставчик на семена и пионер в биотехнологиите. Генно модифицираните семена, с които Monsanto търгува от около две десетилетия, в момента представляват по-голямата част от царевицата и соята отглеждана в САЩ. Monsanto продава семена и в Латинска Америка и Индия.