Peabody Energy поиска защита от фалит

Най-голямата въгледобивна компания в САЩ поиска защита от кредиторите си в опит да намали задълженията си

15:35 | 14 април 2016
Автор: Нина Луканова
Камион на Peabody превозва въглища в мина в САЩ, 5 април 2016 г. Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg
Камион на Peabody превозва въглища в мина в САЩ, 5 април 2016 г. Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Peabody Energy, която е компания за добив на въглища, обяви, че е подала документи за фалит по Глава 11. От минната компания заявиха, че искат да намалят дълговете си, с оглед на сегашния спад в цените на суровините. От Peabody добавиха също, че австралийската ѝ платформа не е включена в тази процедура. Сега нека да ви покажа терминала, където ще видим краткия интерес към акцията. Както се вижда, а графиката се връща до 2012 г., има рязък срив. Пазарът успя да предвиди това.

Райън Чилкот се включва сега при нас с повече подробности.

Ти вече спомена дълга, а те имат $ 6,3 млрд. дълг. Също така, те имаха и просрочено лихвено плащане, което трябваше да се направи до днес. Затова, предполагаме, че те не са успели да направят това лихвено плащане навреме. Спомена също и, че това няма да се отрази на австралийската им платформа, а компанията публикува доста новини в последните минути. Те информират, че това ще се отрази на повечето от американските им поделения. Те искат да продадат активи в Ню Мексико и Колорадо. Това, че не успяха да приключат с продажбата на някои от тези активи е една от причините, поради които те искат този доброволен банкрут по Глава 11. В допълнение, от компанията заявиха, че компанията има достатъчна ликвидност, за да продължи да функционира на други места. Всички офиси и мини продължават работа. А група кредитори, водена от Citigroup им предоставя т.нар. DIP от порядъка на $800 млн. Това представлява договор за финансиране на длъжник. По същество, те им предоставят $800 млн., но те стават първи по ред да претендират да си получат тези пари обратно, когато се оформя списъка.

Джеймс, петролът започва да се покачва леко, но за това ще поговорим само след момент. До каква степен това ще помогне за спасението на някои от енергийните компании и знам, че тази компания се занимава с въглища, от положението, в което изпадна Peabody?

Убеден съм, че въглищата и катранените пясъци са икономически нежизнеспособни, не само заради промяната в цените на петрола, но и поради огромния ефект от шистите, както и все повече от цените на възнобновяемите източници.

Интересно е да се видят първите три месеца на тази година в Уайоминг, където Peabody притежава най-голямата мина в САЩ, която произвежда 1/8 от всички въглища в САЩ. Мината е открита и традиционно е била изключително евтино място за добив на въглища, но дори и там печалбите са силно стеснени вследствие на шистовата революция и на ниските цени на газта. Затова, енергийните производители вече използват природен газ вместо въглища. А според мен, това само доказва това, за което говорите.