Китайската State Grid поглежда към Австралия

Коментар на Джеймс Пейтън от Bloomberg

17:37 | 1 април 2016
Автор: Ивайло Лаков
Електропроводи от мрежата на Ausgrid Photographer: Jeremy Piper/Bloomberg
Електропроводи от мрежата на Ausgrid Photographer: Jeremy Piper/Bloomberg

С какво се занимава тази компания и какво се опитва да постигне в световен мащаб?

Здравей, Ивон. Ако погледнем към списъка на най-големите компании, виждаме имена като Wallmart, Shell, Volkswagen, Toyota. Едно от имената, което се различава е State Grid, тя е най-голямата компания за комунални услуги в света, и въпреки, че не е познато име е огромна по всички показатели. Говорим за 330 млрд долара годишна печалба, и работна сила, която надвишава населението на американски градове като Филаделфия, както и 1 млрд клиенти. Това е един от всеки 7 души на света.

Така че те са огромна компания и търсят инвестиции в чужбина, за да диверсифицират печалбите си и за да придобият знания, които могат да използват в домовете. Те искат да се адаптират към реформите в бизнеса с електроенергия, които правителството прави, за да освежи сектора и да въведе повече конкуренция.

Освен това, те имат и дългосрочна визия, някои хора могат да я нарекат мечта, да развият световна мрежа за пренос на електроенергия на стойност 50 трилиона долара. Тя ще позволи преноса на електроенергия между държави и дори континенти.

Това може да изглежда като фантазия за някои хора, но компанията е много сериозна в намеренията си, което показва амбицията им на световно ниво.

Да, със сигурност ще наблюдаваме компанията. Но защо трябва хората да се интересуват от State Grid извън Китай и какъв ще е залогът за страните, които получават инвестиции от компанията?

Това е добър въпрос. Хората, с които говорих тук днес посочиха, че State Grid играе важна роля в осигуряването на средства, за подобряване на електропреносната мрежа и инфраструктурата по света. Така те се превръщат във важен партньор, особено на места, където икономиката се забавя и правителствата изпитват трудности. Тогава се намесват State Grid, за да запълнят тази празнота. Интересното е, че дори когато тя не успява, компанията все пак има влияние.

Миналата година, правителството на Нов Южен Уелс продаде бизнеса за електроенергия наречен TransGrid. Тогава ние писахме, че State Grid са сред наддаващите за този актив, но в крайна сметка те не успяха. Друга група включваща инвеститори от Близкия Изток, Австралия и Канада спечели този търг и се споразумяха да платят около 1 млрд долара повече, от предишната оценка на активите.

Така че самото присъствие на State Grid може да повиши цената на тези активи и да помогне на правителствата.

Излизането на State Grid в чужбина изпълнява множество цели на компанията. Съществуват ползи и за двете страни, но също така е заложено много както за компанията, така и за страните, в които тя инвестира.