Люксембург започна разследване срещу малайзийски държавен фонд

Има подозрения в незаконно присвояване и пране на пари

17:33 | 1 април 2016
Обновен: 17:34 | 1 април 2016
Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg
Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Властите в Сингапур започнаха разследване срещу малайзийския държавен фонд  1MDB  заради подозрения в незаконно присвояване и пране на пари, свързани главно с две емисии облигации от 2012. Шамим Адам от Bloomberg коментира темата.

Да започнем с Люксембург. За какво става въпрос?

Вчера прокуратурата в Люксембург излезе със съобщение, че са намерили конкретни доказателства и започват разследване, защото има индикации, че средства, свързани с 1MDB, може да са били присвоени незаконно. Притесненията са свързани най-вече с две емисии облигации, емитирани през октомври и май 2012. От това, което знаем,  1MDB набра през 2012 $3,5 млрд. чрез облигации с номинал от $2, за да финансира придобиването на енергийните си активи. Това са облигации, емитирани чрез Goldman Sachs. Именно тези емисии ще бъдат разследвани.

Знаем, че вече са замесени и някои водещи банки. Какво още?

Знаем, че от банки като Wells Fargo, JPMorgan Chase и Deutsche Bank е било поискано да запазят всички документи, свързани с транзакциите на 1MDB. Срещу тези банки не се води разследване, от тях се иска просто помощ. Разследването се води от САЩ и отделно в Сингапур вчера централната банка каза във връзка с разследването, че прави задълбочен преглед на движението на средствата и транзакциите през банковата им система, базирани на транзакции, свързани с 1MDB. Важно е да се отбележи и че от 1MDB казват, че с тях не са се свързвали чуждестранни разследващи и малайзийското правителство смята, че това е конспирация, насочена срещу правителството.