Китай ще се бори докрай, за да няма твърдо приземяване

Премиерът Ли Къцян изразява решимост да се постигне минимален растеж от 6,5% през тази година

18:40 | 17 март 2016
Автор: Нина Луканова
Китайският премиер, Ли Къцян по време на пресконференция в Пекин, Китай, 16 март. Фото: Qilai Shen/Bloomberg
Китайският премиер, Ли Къцян по време на пресконференция в Пекин, Китай, 16 март. Фото: Qilai Shen/Bloomberg

Разговор с студиото на Bloomberg за проблемите в китайския растеж

 

Ще имаме поне 6,5% растеж в Китай тази година, според премиера Ли Къцян. Може ли вече да си събираме нещата и да си ходим?

 

Такова беше посланието, нали? Много уверено представяне от страна на премиера Ли, докато гледах пресконференцията му. Мисля, че посланието му е последователно – няма да има твърдо приземяване. А това означава, че Китай ще направят всичко възможно, за да достигнат поне до 6,5% ръст. Разбира се, критиците вече ще кажат – как ще го постигнат без да се добавя към и без това високите дългове в Китай?

 

Интересното тук е, а по-рано говорих и с вас за това, което е интернационализацията на прогнозата на Фед. Имаше също и много неща за чуждестранното търсене, когато Ли Къцян говори вчера, като той каза, че то оказва сериозен натиск за спада на икономиката.

 

Китай усеща, както натиска от цените на петрола, така и от забавянето на индустрията. В определена степен, ситуацията със свръх-капацитета в индустриалния и суровинния сектор вероятно е по-зле в Китай. Освен това, в страната започва да се говори за управление на доставките. И според мен, Китай се обърна много агресивно в подкрепа на своята икономика и, както и Енда вече каза, те ще направят всичко, само за да избегнат твърдото приземяване.

 

Фактът, че те ще направят всичко, за да подкрепят икономиката, това важи ли и за пазарите. Те огласиха подкрепата си за това, че не видяхме още едно покачване на акции, както миналата година.

 

Пазарът на акции вече спадна с 50% и според мен, по-нататъшното понижение оттук нататък е ограничено. От друга страна, мисля, че правителството не трябва да се съсредоточава само върху фондовия пазар. Той винаги е имал само ограничена взаимовръзка с икономиката. Там се случват различни спекулации и други неща, но фондовият пазар има ограничен ефект върху реалната икономика. Те трябва да обърнат повече внимание на реалната икономика, а това означава, че те трябва да се въздържат от твърде много намеси на фондовия пазар.

 

Вие сте фокусиран върху фондовия пазар. Как правите пари там? Искам да кажа, ако погледнете към акциите, търгувани в Хонконг, които се търгуват с отстъпка от 10-20% процента спрямо обявената цена. Това не изглежда точно като пазар, който оценява възможност да се направи всичко, за да се достигне целта за растеж?

 

Това е също и една от причините, поради които ние поддържаме експозициите си в Китай. Мисля, че пазарът ще се възстанови още. Особено, акциите извън континентален Китай, като напр. Акциите, търгувани в Хонконг, или може би акции, които се листват в Ню Йорк. През следващите 4 месеца е възможно да видим свързване на индекса Shenzhen, както и включване на китайски акции в индекса MSCI и мисля, че това ще е от полза за акциите от нисък клас, като тези в Хонконг.

 

Споменахте за свързването на Shenzhen. Сега ли е време да се инвестира в Shenzhen, защото икономиката се променя от такава, която се води от тежки индустрии, към такава, която се води от технологии и иновации, и затова компаниите, които са листвани в Шенжен, в сравнение с, да речем, Шанхай, биха могли да имат сериозно повишение оттук-нататък.

 

В Шенжен вероятно може да заложите краткосрочно за това свързване в Shenzhen Connect. Проблемът е, че Shenzhen винаги е бил силно технологично ориентиран, а също и доста богат. Рискът е висок в Шенжен.

 

Норман, виждаме много сливания и придобивания навън от Китай. Компании в различни сектори купуват конкуренти отвъд океана. Колко стойност би допринесло това обратно в китайската икономика, според теб?

 

Мисля, че този тип външни инвестиции ще отнеме много време, за да възвърнат стойността си. Но в дългосрочен план, те трябва да го направят, защото те трябва да развиват бизнеса си, а също и се нуждаят от международна експозиция. Интернационализацията на световната икономика става все по-сериозна. Затова, китайските компании не би трябвало да са сами и да се съсредоточават само върху Китай.