Касулидис: Време е малките страни да се изправят срещу методите на големите

Кипър казва "да" на Европа и "не" на Турция

18:59 | 16 март 2016
Автор: Нина Луканова
Външният министър на Кипър в студиото на Bloomberg в Берлин, 16 март 2016 г., Фото: Bloomerg.com
Външният министър на Кипър в студиото на Bloomberg в Берлин, 16 март 2016 г., Фото: Bloomerg.com

Външният министър на Кипър, Йоанис Касулидис, за позицията на Кипър по сделката за мигрантския въпрос между ЕС и Турция, защо Кипър казва "не", за натиска от страна на Меркел и за това как Кипър стана пример за успех в Европа.

 

Ясна е позицията на вашето правителство и е ясно какво Ангела Меркел иска да направи. Ще улесните ли по някакъв начин Ангела Меркел да постигне сделка с Турция?

 

Преди всичко искам да заявя, че има усилия от страна на Европейския съюз да постигне сделка, както казвате, с Турция. На Европа ние казваме „да“. Въпросът е, че изведнъж Турция идва с искане да се отворят глави, които са замразени от Кипър. Всички останали могат спокойно да бъдат отворени. И те искат това, когато премиерът Давутоглу заяви, че сме много близо до разрешаване на кипърския проблем, според неговата преценка. Затова, нека да кажа – след като сме много близо и ще отнеме няколко месеца, за да се разреши кипърския проблем и това автоматично ще означава вдигането на всякакви възражения срещу всички глави по пътя на Турция към Европейския съюз, тогава защо той иска това да се направи предварително? Като това ще навреди на усилията за преговори и накъдето и да се тръгне ще е в грешната посока. Затова, казваме „не“ на Турция. „Да“ на Европа, „не“ на Турция.

 

Отговорът от кабинета на Ангела Меркел за това двумесечно забавяне, предполагам, че ще бъде, че Европа не разполага с два месеца за Кипър и Турция да изгладят този проблем.

 

Наистина, Европа няма два месеца. Но г-н Давутоглу може да разполага с това време. Затова, той може да започне работата си с Европейския съюз и, когато щастливият момент настане, когато ще решим проблема на Кипър, като той ще бъде такъв и за Европа, защото това ще облекчи Европа и НАТО от много проблеми и след това, това което той иска ще бъде изпълнено.

 

Но вие твърдите, че това не може да се изпълни, докато не решите кипърската страна на това уравнение, а вие не можете...

 

Проблемът е в преговорните глави..., защото трябва да пазим мирния процес в Кипър. Ние няма да разрушим един процес за сметка на друг.

 

Г-н Министър, ако позволите да ви задам въпрос от Лондон. Може ли да ми кажете, ако седнете лице в лице с г-н Давутоглу в момента, каква сделка бихте могли да изработите? Ако можехте да намерите начин да се справите с това, как би изглеждал той?

 

Страхувам се, че съм в трудна позиция в момента, защото този, който ще седне лице в лице с г-н Давутоглу, ще бъде моят президент, който отсега нататък ще се занимава лично с въпроса. Говоря за това, което е нашата политика в този момент и при сегашното състояние на нещата.

 

Има сериозен натиск върху Кипър от цяла Европа. Разкажете ми как го усещате. Кой ви оказва натиск тук в Германия?

 

Нека да ви кажа нещо за това. Не, не усещам особен натиск от Германия, но нека да ви споделя нещо. Преди 3 години, Кипър беше в подобна ситуация с икономическите си проблеми. Съвсем наскоро приключихме с тази програма за икономическа помощ. Ние бяхме пример за успех в Европа с това, че имаме растеж, имаме излишък, имаме всички необходими неща, които някой би могъл да си представи за една страна-членка, за да се окажем отново в центъра на натиска и на исканията – няма да го бъде.

 

Искам да се върна към темата, която споменах по-рано. Определено, Европа има проблем, който трябва да бъде оправен. Това трябва да бъде оправено и то трябва да стане много бързо. Вие говорите за факта, че не усещате политически натиск. Би ли следвало да усещате такъв натиск поради проблема с времето, който е част от този въпрос. Приближаваме се към лятото. В резултат на това, миграционният проблем ще е много важен за ужасно много хора. Как смятате, че ще се гледа на Кипър във връзка с всичко това? Как ще се гледа на Кипър след като всичко това приключи? Защото, както казвате, наскоро бяхте получатели на финансова помощ? Каква смятате, че ще е репутацията на страната ви в крайна сметка?

 

Репутацията на страната ни беше много лоша преди 3 години, нали така?!

 

Напротив. Репутацията на страната ви беше много добра. Но Европа отчаяно има нужда от решение на този проблем, а вие ясно заявихте...

 

Но аз точно това имах предвид. Репутацията на страната ни беше много лоша преди 3 години. Може би, тя ще се стори много лоша и този път, но е крайно време малките страни да се изправят срещу такива методи.