Клинтън и Тръмп са големите победители от Супер вторник

Коментар на Меган Мърфи от Bloomberg

13:16 | 16 март 2016
Обновен: 13:16 | 16 март 2016
Автор: Ивайло Лаков
Доналд Тръмп говори на пресконференция във Флорида Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg
Доналд Тръмп говори на пресконференция във Флорида Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg

 

Здравей, това беше много важна вечер за Клинтън, Тръмп и Кейсик, какви са последните новини?

Да, така е, особено за Джон Кейсик, когото спомена. За него вечерта може би беше най-важна, защото му позволява да остане още малко в надпреварата. Той неколкократно заяви, че ако загуби родния си щат Охайо, където е губернатор ще се откаже от кампанията си. За Марко Рубио това беше съкрушителна загуба, след която той прекратява участието си в изборите, след като понесе унизителна загуби в своя роден щат Флорида от Доналд Тръмп.

Това са двете най-важни новини – Тръмп съумя да отстрани Рубио във Флорида и Джон Кейсик оцеля още малко.

Меган, ще застанат ли сега републиканците зад Кейсик? Ами какво да кажем за Тед Круз, който има повече делегати от Кейсик?

Да, много е трудно да предвидим какво ще се случи от тук нататък. Върхушката е изправена пред почти невъзможен избор – Джон Кейсик наистина няма голям шанс сам да достигне до номинацията, ще трябва да разчита на оспорвана конвенция и ще трябва да докаже, че той е най-добрият в такъв процес.

Що се отнася до Тед Круз, Върхушката го обвинява за спиране на работата на правителството през 2013, както и други негови действия, които не одобряват. Той не е човек, който е близък с колегите си в Сената. Много хора открито заявяват, че не го харесват, така че това е труден избор и не е ясно каква ще бъде стратегията на новата Върхушка, за да спрат Тръмп. Те похарчиха милиони за рекламни материали във Флорида и ще похарчат още милиони, но все още нямат ясна стратегия какво да правят,а предстоящите избори изглеждат благоприятни за него.

Това беше добра вечер и за Хилари. В момента тя има доста голяма преднина пред Сандърс по отношение на делегатите. Все пак, той има доста сериозна подкрепа, колко още ще успее да издържи?

Той ще издържи, но това беше много добра вечер за Хилъри. След изненадата, която Сандърс поднесе в Мичиган миналата седмица, очаквахме да видим дали ще успее да го направи и в щати като Охайо и Илинойс, които са с подобна демография на населението. Все още очакваме Мисури, където резултатите са много близки и той все още може да спечели там. Сандърс ще остане в надпреварата – той има достатъчно пари, има и съобщението, което го описва, все още има много последователи и привлича тълпи, днес чухме за 8000 души в Аризона.

Меган, какво предстои да видим оттук нататък?

Ако трябваше да се правят прогнози в тази кампания, щях да съм загубила преди много време, но мисля, че надпреварата при републиканците ще бъде по-дълга. Очакваме машинации, стратегии, заговори, за да видим дали Върхушката, която беше разкъсана в тези избори ще успее да намери път напред. Може би ще бъде с Джон Кейсик, или ще си вирнат носа и ще подкрепят Тед Круз, или нито един от двамата, или ще търсят съглашение на конгреса. Ако погледнете Флорида като щат, той е много голям и разнообразен, а Тръмп го спечели убедително, така че ще бъде труден за спиране.