РВОС намали изисквания резерв за банките

Хайди Лун, Bloomberg за естеството на това решение

09:01 | 1 март 2016
Автор: Валери Ценков
РВОС намали изисквания резерв за банките

От много месеци не сме били свидетели на прилагането на този традиционен инструмент.

Така е и е налице усещането, че PBOC и политиците умишлено се въздържаха от използването на тези традиционни, тромави инструменти на монетарните облекчения, заради неблагоприятните рискове от обезценяване на юана и повишаване на изтичането на капитали. Ето и сравнението: 105 милиарда юана е месечната равностойност на капиталите напуснали Китай. Предполага се, че прибягват до тази мярка, за да подобрят ликвидността, и да компенсират парите, които изтичат от системата. Това е необичайно заради краткосрочния ефект, а и такива парични инжекции обикновено не се правят след китайската нова година. Вероятно тези, които определят политиките са притиснати от безпрецедентната волатилност на пазара, спада в китайските акции през изминалата седмица и ужасното начало на тази седмица.

От една страна, вместо да подкрепи доверието, това решение може да има обратния ефект и да накара инвеститорите да смятат, че централната банка прибягва до тези традиционни, видими инструменти на монетарното облекчение, защото са изгубили контрол над забавянето в икономиката.

От друга страна, може да се каже, че това не е никакво облекчение, че това е начин да се заместят временните парични инжекции и едно по-малко гъвкаво действие от предприетото през последните няколко месеца, което включваше операции на отворения пазар. Но не забравяйте, че независимо дали проработи или не, това е първи опит за съживяване след като лихвените проценти бяха понижавани шест пъти от 2014 насам.

Всичко се свежда до това дали банките ще искат да предоставят кредити.

Такова действие може и да не е гъвкаво, но дава сигнал за стабилност и така подкрепя пазара. Интересен е и избора на момента – точно преди важна политическа среща.

След срещата на Г20, където финансовите министри заявиха, че светът трябва да търси решение отвъд достъпните монетарни политики, в понеделник излезе тази новина от PBOC. По-късно през седмицата се открива събранието на народните представители, което е ключово политическо събитие в Пекин.

Така че, очакваме контролирано забавяне на икономиката, основно защото се очаква да бъде коригиран очакваният ръст на 6,5-7% за 2016 в сравнение със 7% за миналата година. Говори се, че могат да използват повече фискални вместо монетарни мерки в опит да стимулират растежа и да контролират забавянето на икономиката. Но това повдига и въпроса, дали хората, определящи политиките в Китай, не прибягват отново до тези стари номера, за да подпомогнат краткосрочния ръст. Така в дългосрочен план е вероятно да възникнат притеснения относно капитализацията, скъпата цена на заемите и други.