Предстои ли катастрофа за китайските банки?

Стив Енгъл коментира пред Енджи Лау проблемите на китайските банки в студиото на Bloomberg.

11:23 | 11 февруари 2016
Обновен: 14:39 | 11 февруари 2016
Автор: Ивайло Лаков
снимка: Bloomberg TV Bulgaria
снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Кайл Бас, успя ли да ни убедителни с думите си?

Не особено. Tова беше една бележка до клиентите. Той е директор на базираният в Далас хедж фонд Hayman Capital Management, известен с това, че успешно заложи срещу ипотеките преди Ипотечната криза на САЩ. Освен това, около 85% от портфейла му е свързан с търговия с Китай, но в същото време той продаде по-рисковите си активи през последните 18 месеца. Както той казва, те се насочват към сериозни трудности.

Ето някои от основните проблеми, които той вижда, кризата в Китай започва от банковата система. Според него, тя е изправена пред 4 пъти по-големи загуби от Ипотечната криза в САЩ през следващите няколко години.

Ако банковата система загуби 10% от активите си, заради необслужвани кредити, банките ще се загубят 3,5 трилиона долара в активи. Това ще доведе до рекапитализация на банковата система на стойност 10 трилиона долара. Той казва, че през следващите 18 месеца сме се насочили към рестартиране на кредитите и валутата. Тези проблеми са безпрецедентни и са толкова мащабни, че ще изискват абсолютно всичките усилия на китайското правителство, за да бъдат поправени.

Какво според Бас трябва да направи правителството, за да намали ефекта на кризата?

Едно от нещата е, че стойността на валутата трябва да намалее с около 30%. Разбира се, имахме еднократна девалвация през август от около 2%, но по-вероятно е те да трябва да станат 30.

Ето един цитат от това, което той написа до клиентите си.

„Ставаме свидетели на развиването най-големият макроикономически дисбаланс, които светът е виждал. Размерът на кредитите достигна краткосрочния си лимит, а банките ще претърпят цикъл на загуби, който ще има дълбоки последствия за света.„