Уорън Бъфет разполага с повече кеш от всякога

Оперативната печалба на Berkshire Hathaway се повишава с 6,6% през третото тримесечие

16:13 | 5 ноември 2016
Автор: Севделина Илиева
Милиардерът Уорън Бъфет по време на конференция в Китай. Снимка: Kevin Lee/Bloomberg News
Милиардерът Уорън Бъфет по време на конференция в Китай. Снимка: Kevin Lee/Bloomberg News

Уорън Бъфет има повече кеш от всякога.

Фондът на милиардера Berkshire Hathaway разполага с почти $85 млрд. към 30 септември, показват документи, подадени към финансовия регулатор, пише Bloomberg. Така се отчита повишение спрямо предишния рекорд от $72,7 млрд. на 30 юни.

Източник: Bloomberg Terminal

„Той разполага с доста амуниции за инвестиране. $85 млрд. са много пари”, смята Бил Смед от Smead Capital Management.

Резултатите отварят нов кръг от спекулации за това в какво ще инвестира сега 86-годишният милиардер. За последните 5 десетилетия той превърна базираната в Омаха компания в огромен конгломерат чрез десетки придобивания и специфичен подбор на акции. Сега портфейлът от акции се оценява на приблизително $100 млн., а дъщерните компании варират от Dairy Queen до NetJets.

Оперативната печалба се повишава с 6,6% през третото тримесечие до $4,85 млрд., или $2,951 на акция, като ръстът е движен основно от бизнеса с производство. Този резултат не отговори на очакванията на трима икономисти, анкетирани от Bloomberg, за $3,058 на акция. Нетната печалба спада с 24% спрямо година по-рано, когато фондът отчете голямо увеличение заради инвестицията си в Kraft Heinz.

Тази година Бъфет прибави в списъка си с придобити компании производителя на батерии Duracell, както и Precision Castparts Corp., която беше едно от най-големите му придобивания, правени някога.

Тези две компании повишиха печалбата в сегмента на производството, услугите и търговията дребно с 45% до $1,7 млрд. за третото тримесечие. Общата печалба за останалите компании от групата спада, се казва още в документите към регулатора.

Плановете на Бъфет

Не всички $84,8 млрд. в брой ще бъдат инвестирани. Бъфет обяви, че иска да запази поне $20 млрд. за неблагоприятни ситуации. Неговата компания е важен играч в презастраховането – бизнес, който изисква отделянето на големи средства при природни бедствия или други катастрофични събития.

Един от най-добрите начини Бъфет да използва парите в брой, с които разполага, е да купи акции на собствената си компания, смята Джим Шанахън, анализатор в Edward Jones.

Към 30 септември счетоводната стойност на една акция е $163,783. В петък, 4 ноември, акциите клас А на Berkshire затвориха при $214,545 за акция или близо 31% повече счетоводната стойност.