Недотам волатилни избори, ако се спрете на правилната стратегия

Какво съветват от Goldenwise Capital Management

11:35 | 5 ноември 2016
Автор: Севделина Илиева
Трейдър на CBOE. Снимка: Tim Boyle/Bloomberg
Трейдър на CBOE. Снимка: Tim Boyle/Bloomberg

Докато инвеститорите в акции стават все по-притеснени с наближаването на президентските избори в САЩ, залозите върху волатилността са най-скъпи вече повече от година. Хуакън Динг казва, че следващата голяма възможност може да е да заложим, че пазарът ще се успокои отново.

Главният инвестиционен директор на базираната в Торонто компания Goldenwise Capital Management смята, че съотношението риск-възвръщаемост не е достатъчно привлекателно сега, за да се залага на още пазарни турбуленции.

Индексът на волатилността на CBOE, който проследява измененията при цените на опциите върху индекса S&P 500, е достигнал най-високото си ниво от август 2015.

Източник: Bloomberg Terminal

VIX индексът се повишава осем поредни дни, а акциите отбелязват най-дългия си период на загуба от 2008, след като разликата между двамата претенденти за президентския пост Хилари Клинтън и Доналд Тръмп се стеснява. След подновяването на разследването срещу Клинтън инвеститорите правят всичко възможно да хеджират риска от разпродажби.

„Чакаме подходящия момент, за да се включим”, каза Динг. „Ако Тръмп спечели, възможността за пробив на VIX е ограничена. Ако той загуби, VIX вероятно ще тръгне надолу”.

Индексът достигна 25 на 24 юни, денят след вота за Brexit. Скокът не продължи – той спадна с рекордните 43% следващата седмица. Това е тенденция, позната на инвеститорите като mean reversion, което означава, че индексите или цените обикновено се връщат към средната си стойност след пробив. В четвъртък, 3 ноември, VIX индексът затвори над историческата си средна от 19,71.

Goldenwise не залага на резултата от изборите. Вместо това изчаква да оцени ценовите изменения, които ще настъпят при увеличаването на волатилността. В количествения си модел компанията анализира исторически данни, несигурността около политическите събития и статистиката, свързана с волатилността, за да определи дали фючърсите върху VIX са подценени или надценени.  

„Чакаме търпеливо за по-добри възможности. Обичаме голямата волатилност и пазарния хаос”, допълни Динг.