Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Питър Рубен, KBC Груп: Няма балон на имотния пазар в България

Питър Рубен, кънтри мениджър на KBC Груп в България, "Bloomberg TV Bulgaria Интервю", 06.12.2021 г.

20:00 | 6 декември 2021
Обновен: 22:06 | 6 декември 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

България не е заплашена от имотен балон, за каквато опасност предупреди Европейската централна банка за някои страни от еврозоната. През втората половина на 2022 г. инфлацията ще се завърне в нивата около 2% за еврозоната, а очакванията са лихвените проценти да останат ниски, а в еврозоната - дори отрицателни. Финансовият сектор преминава през фундаментална трансформация с навлизането на дигиталните услуги, блокчейн, и климатичните промени, но винаги ще има моменти в живота на клиентите, когато личния контакт с банката ще е от решаващо значение. Това заяви Питър Рубен, кънтри мениджър на KBC Груп в България, пред Христо Николов в предаването Bloomberg TV Bulgaria Интервю.

"Ако се погледнат цените на имотите в малко по-дългосрочен план и се върнем 10 години назад и погледнем цените на имотите тук, сравнени с нивата на доходите, със сигурност не бих описал пазара в страната като наистина прегрял или в състояние на балон."

KBC Group, и конкретно ОББ България, има много стриктни критерии за одобрение на кредити, като винаги се прави преценка на действителната платежоспособност на дадено физическо лице, когато постъпи искане за кредит, и се следи отблизо оценката на актива и съотношенията дълг/доход, увери Рубен.

"Все още успяваме да постигнем плановете си за растеж и този растеж е много динамичен, без обаче да прекрачваме границите. Това за мен е добра индикация, че ръстът за момента също е под контрол. Никой не иска да вижда, поне никой в целия ни бранш, повторение на кризата отпреди десетина години.  Но за момента бих казал, че със сигурност не сме най-горе в публикувания списък на ЕЦБ."

Предвид огромната ликвидност, която се вля в икономиката през последните 10 години, е даже изненадващо, че не сме имали период на повишена инфлация, коментира Рубен. Основните ефекти от пандемията - локдауни и нарушени вериги на доставките - сроко ще отшумят, допълни той.

"Ние работим върху сценарий или вярваме в сценарий, при който инфлацията ще се върне обратно на нива от около 2% в еврозоната някъде през втората половина на следващата година. Също така не очаквам ЕЦБ скоро да започне интензивно да намалява нивата на закупуване на активи и допускам, че лихвите на ЕЦБ по депозитите ще започнат да се вдигат отново след една година или в началото на 2023 г."

Очакваме да продължи ситуацията, в която лихвените проценти остават ниски, а в еврозоната - дори отрицателни. За банковия сектор това е голямо предизвикателство, с което вече дълги години се налага да се справяме, тъй като в основата си нашият бизнес модел не е изграден за такава ситуация, каза Рубен.

В началото на следващата година KBC Груп ще пусне серия от ESG фондове в България. "Въпреки че все още не сме започнали, сме готови да ги пуснем скоро."

КВС Group постепенно адаптира дейностите си с целите на ЕС за устойчиво финансиране и с ръководството на ЕЦБ относно рисковете, свързани с климата и околната среда

"Искаме до 2023 г. да сме намалили директния си въглероден отпечатък с 65% в сравнение с 2015 г. На път сме да го постигнем и дори вече сме постигнали над 50%; искаме 100% от електрическата енергия, която използваме, да бъде зелена - в България, а също и в цялата група. Поставили сме си и други цели - по отношение на рециклирането на отпадъци, потреблението на вода и т.н." 

КВС Груп са успели да внедрят много от добрите идеи, възникнали във финтех сектора през последните години, разказа Рубен. "Финтех компаниите са изключително добри в един аспект на финансовия бизнес и са изцяло фокусирани, напълно дигитални... Ние знаем как да допринесем за финансовото благосъстояние на клиентите си. Това е истинското ноу-хау. Сега, с дигитализацията, нещата стават много по-удобни за клиентите. Това е урокът, който научихме и продължаваме да учим и това е уникалното, което можем да предложим. В КВС наистина вярваме, че бъдещето на финансовите услуги не е само дигитално. Дигитално, но с човешки елемент."

Какви са плановете за развитие на KBC Груп в България, бъдещето на криптоплатформите и метавселената в банковия сектор може да гледате във видеото.

Всички гости на Bloomberg TV Bulgaria Интервю може да гледате тук.