Нетрадиционното преподаване на наука - вдъхновението на децата за преоткриването на света

Таня Димитрова, учителка и създателка на sciencejournalforkids.org, Смарт час, 17.06.2019

21:30 | 17 юни 2019
Таня Димитрова, учителка и създателка на sciencejournalforkids.org. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Таня Димитрова, учителка и създателка на sciencejournalforkids.org. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Децата имат вроден интерес към научни теми и природните закони - въпросът е да ги въвлечем в това. Опитвах се от практиката да вървим към абстрактното. Това коментира Таня Димитрова, учителка и създателка на sciencejournalforkids.org, в предаването "Смарт час" с водещ Живка Попатанасова.

"В американската армия служих 7 години, като през цялото време службата ми беше в медицинския сектор. Бях първото лице, към което да се обърнат войниците в случай на медицинска нужда. В последните четири години в армията бях асистент по кардиология".

"След това в университета в Лондон следвах "Наука за околната среда". След това заминах в Калифорния и университета в Бъркли, за да направя магистратура по "Енегертика, природни ресурси и журналистика"", разказа още Таня Димитрова.

"Преподаването беше логичен път. Осъзнах, че информирането на обществото по важни теми трябва да започне от ранна възраст. През по-голямата част от времето бях учител в 8-ми клас по биология и в 11-ти и 12-ти по наука за околната среда и анатомия в чартърно училище, субсидирано от държавата, но в същото време частни институция, където учителите имахме свобода да подходим към децата по нетрадиционни начини".

Учениците трябва да получат повече свобода, но тя да им бъде дадена от учителя, смята Таня Димитров. От друга страна, децата учат и от своя опит от тази база могат да си обяснят законите на природата, поясни тя.

Училището ни има прекрасна лаборатория, където има лабораторни маси, бели престилки, очила, сподели гостът.

"Идеята за списанието sciencejournalforkids се зароди в клас. Опитът ми ми помогна да преведа няколко статии и с помощ от 10 души успях да направя така, че то да изглежда атрактивно, за да бъде достъпни. В момента имаме над 30 000 читатели на месец. Повечето от тях са учителите по наука".