ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Петър Георгиев, „Самел-90“: Къщите в „СамЕлион“ привличат скиори и бизнес партньори

инж. Петър Георгиев, председател на Съвета на директорите и изп. директор на „Самел-90“ АД, ИмоТиТе, 14.05.2023

20:26 | 15 май 2023
Автор: Зорница Крушарска

Мащабният комплекс „СамЕлион“ в Самоков, който включва еднофамилни и двуфамилни къщи, хотели, спортно-възстановителен център и други разнообразни функции, се очаква да бъде готов в края на 2023 г. С неговата реализация ние изграждаме „новия Самоков“. Това заяви инж. Петър Георгиев, председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор на компанията инвеститор „Самел-90“, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

Многофункционалният комплекс се изгражда на 70 дка терен в покрайнините на Самоков – на 1000 м надморска височина, близо до р. Искър, на 9 км от Боровец и на 50 км от летище София.

„Имаме запитвания за покупка на къщи както от българи, които живеят в чужбина, така и от бизнес партньори на компанията „Самел-90“. Близостта до курорта Боровец прави мястото атрактивно и за любителите на ските и планинския туризъм.“

Самоковската компания произвежда широка гама от специална продукция (радиосмутители, системи за заглушаване на дронове и друг вид електроника), която изнася в цял свят.

Къщите в „СамЕлион“ ще бъдат оформени в затворен комплекс. Ще има 16 индивидуални къщи с РЗП между 300 и 400 кв. м и още толкова редови къщи. Всеки жилищен имот ще има собствен двор с площ между 0,5 дка и 1 дка, обясни гостът.

Предвидени са модерни технологии от типа „умен дом“, вентилируеми фасади, а отоплението ще е на газ. Къщите ще се продават напълно завършени и обзаведени, а не на „шпакловка и замазка“. В комплекса ще има охрана и видео наблюдение.

В публичната част ще има спортна зала, тренировъчна зала, два плувни басейна (открит и закрит), възстановителен център, спа център, два хотела (4-звезден и 3-звезден) с ресторанти, каза инж. Георгиев.

Първата копка на „СамЕлион“ бе направена през юни 2020 г., като главен изпълнител е „Маркан“.

„Предизвикателства при строителството не липсват. Най-големите са свързани с нарастващите цени на довършителните работи в строителството. Основните елементи на грубия строеж бяха направени на старите цени.“

Комплексът ще бъде подходящ за целогодишна подготовка на баскетболни и други спортни отбори – както за мъже и жени, така и на деца. Ще предложим най-добрите условия на големите баскетболни отбори от Испания, Италия и Гърция. Клубове от Сърбия и Северна Македония вече питат кога ще бъде готов комплексът, разказа Петър Георгиев, който е президент на баскетболния клуб „Рилски спортист“ в Самоков.

Натрупаният дългогодишен опит в управлението на „Самел-90“ определено ми е полезен в това бизнес начинание. Още повече ми помага това, че съм спортувал баскетбол, сподели събеседникът.

„Спортът ми е дал това, което никъде не се учи – научил ме е да се боря за всичко. Моят девиз е: „Без борба няма победа“. Баскетболът е колективен спорт и там във всеки момент трябва да се съобразяваш с хората около теб – както със съотборниците, така и с противниците. Ако не е бил спортът, нямаше да оцелея през тези години“.

За реализацията на комплекса разчитаме както на собствени средства, така и на банково финансиране. Не беше лесно да убедим банките да подкрепят проекта, въпреки че зад него стои сериозна фирма като „Самел-90“, обясни инж. Петър Георгиев.

Вижте целия разговор във видеото!

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук!