ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Лука Берталот: Жилищният пазар ще зависи все повече от демографията, миграцията и ESG

Лука Берталот, ген. секретар на Европейската федерация за ипотечно кредитиране и на Европейския съвет за покрити облигации, ИмоТиТе, 2.04.2023 г.

22:50 | 2 април 2023
Обновен: 15:41 | 30 август 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Нарастващите лихви по ипотечни кредити и все още високата инфлация правят трудни прогнозите за имотния пазар и цените на жилищата. Уравнението става още по-сложно, когато се прибавят и други фактори като пазарът на труда, миграцията и демографията в Европейския съюз. Това заяви Лука Берталот, генерален секретар на Европейската федерация за ипотечно кредитиране и на Европейския съвет за покрити облигации, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

„Трябва да погледнем на жилищния пазар от нов ъгъл. Да разберем къде искат да живеят и работят младите хора. Защо италианският Палермо и градовете в Южна Испания се пълнят с възрастни хора, а младите отиват да живеят другаде“, каза гостът, който беше в България за участие в конференция за покритите облигации, организирана от ЕБВР, Европейския съвет за покрити облигации и Eversheds Sutherland.

„Ако говорите английски език, вие сте част от единния трудов пазар в Европа. Много млади хора отиват да живеят и работят в големи градове като Стокхолм, Амстердам и Брюксел. Така че има концентрация на търсенето, а предлагането на нови жилища намаля заради ръста в цените на материалите и нарушенията в глобалните вериги на доставки.“

Европа е място на ценности и възможности - хората отиват там, където ги виждат. А жилищният пазар отразява това, той следва възможностите, допълни Берталот.

Събеседникът коментира и ситуацията с цените на жилищата в Европа. „Лихвите по ипотечни кредити се покачват и има охлаждане на жилищния пазар в някои страни. Това е очаквано от всички. Но до момента ситуацията в Европа е доста стабилна“, обясни той.

„Внимателно следим това безпрецедентно покачване на основните лихви. Никога не сме виждали лихвите да растат толкова бързо, а това се съчетава с невероятно бързото повишаване на инфлацията, а също и на енергийните разходи.“

Когато сме в единен пазар, само по себе това е буфер. Банковият сектор е готов да подкрепи европейската икономика, доколкото е възможно. Вероятно повишението на лихвите ще продължи, но разполагаме с всички инструменти, за да се справим. Вероятно страните от Европейския съюз ще увеличат субсидиите за енергийна ефективност на сградите, обясни Берталот.

В София съм, за да отбележим началато на пазара на покрити облигации в България. Това са нови възможности, идващи от единния пазар, при които българските граждани ще могат да ползват в бъдеще по-евтини ипотечни кредити с фиксирани лихви, заяви генералният секретар. А фиксираната лихва е важна – милиони семейства в Европа бяха предпазени от ръста на основните лихви в последната година заради използването на покрити облигации.

„Покритите облигации могат да помогнат на българските банки за финансиране на техните ипотечни продукти. Така те ще могат по нов начин да помогнат на гражданите в покупката на жилище, а може би и в обновяването му. Зелените ипотеки могат да помогнат на всеки собственик на жилище да го направи по-ефективно по отношение на енергийните разходи.“

Ползите от зелените ипотеки са тройни: собствениците ще увеличат стойността на имотите си, ще намалят значително разходите си за енергия и ще получат по-добра лихва. Тези три фактора ще помогнат на семействата да подобрят качеството на сградите, които обитават, а това е много важна цел на ЕС.

Всички страни се опитват да въведат зелените ипотеки. Наблюдаваме значителни стъпки в Нидерландия, Дания, Испания, Италия. За България това е много важно, защото страната ви е с висок процент на населението, което обитава собствено жилище. Вероятно всяко семейство със собствен дом иска да разполага с допълнителен заем за обновяване, каза събеседникът.

„Покритите облигации финансират една четвърт от жилищния пазар в Европа. Те са двигател на реалната икономика. Където има по-развит пазар на покрити облигации, има повече възможности на жилищния пазар, по-лесен достъп на младите до ипотечни кредити. Аз съм италианец, но винаги съм се впечатлявал от възможностите на младежите в Дания да купят жилище. Там е нормално да се купи първо жилище на 21-22 г. Това се случва в Дания, защото те имат може би най-стабилния пазар на покрити облигации.“

Покритите облигации са замислени за по-добро управление на кризи. Вече 250 години те помагат на банките да се справят с един важен проблем: несъответствията между активи и пасиви. А това е основният проблем, който видяхме да се появява в САЩ (със SVB). Надяваме се, че използването на покрити облигации от европейските банки ще предотврати и смекчи кризата, на която сме свидетели днес на всички пазари. И че централните банки ще могат да избегнат евентуално разпространение на кризата.

Навременната намеса на Централната банка на Швейцария имаше за цел да намали този ефект и се надяваме, че използването на тези облигации може да намали риска във финансовия сектор на Европа, каза Лука Берталот.

Ако напрежението в банковата система в САЩ и Европа продължи в следващите седмици, доверието на пазарите ще пострада, коментира събеседникът. Глобализацията на финансовите пазари показва колко бързо може да се разпространи напрежението. Не трябва да подценяваме и ситуацията, в която се намираме: с много висок геополитически риск, предупреди събеседникът.

„Убеден съм, че тази криза е коренно различна от другите в миналото. Би било грешка да се сравнява с онази от 2008 г., с Lehman Brothers. Намираме се в напълно различна ситуация, има различен механизъм на връзка между различните региони, между САЩ и Европа. Европейският съюз създаде успешно Съюза на капиталовите пазари и Банковия съюз, а единният пазар работи по съвсем различен начин.“

Лука Берталот говори и по темата за прозрачността на финансовите пазари: „Опитваме се да поощрим всички наши емитенти да подобрят разкриването на информация и съхраняването на данни, както и да създадат бази данни, които да помогнат на инвеститорите при техните задълбочени проучвания.“

Европейската федерация за ипотечно кредитиране и Европейският съвет за покрити облигации си сътрудничат с компанията Storied Data, в която има български акционери и която достигна до финала на първото телевизионно стартъп състезание в България - „Дръзките“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Ние сме в партньорски отношения. Търсим начини как да подобрим процеса по разкриване на информация от нашите основни доклади, за да улесним достъпа до данните и да подобрим критичното мислене на анализаторите. И да им позволим да използват данните по нови начини. Опитваме се да избегнем употребата на PDF, който е остарял формат. Трябва да намерим нови начини за комуникация с инвеститорите и външните заинтересовани лица.“

Вижте целия разговор във видеото!

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук!