Защо Китай не спира да праща бойни самолети към Тайван

В рамките на 4 дни Пекин изпрати на няколко пъти военновъздушните си сили да "играят по нервите" на Тайпе и западните му съюзници

14:24 | 5 октомври 2021
Обновен: 14:36 | 5 октомври 2021
Автор: Георги Карамфилов
Защо Китай не спира да праща бойни самолети към Тайван

Огромният брой нахлувания на военни самолети на Китай в близост до въздушното пространство на Тайван през последните четири дни демонстрира военната мощ на Пекин, като същевременно изпраща ясни послания към Тайпе, така и далеч извън пределите на Тайван. Това казват западните анализатори, цитирани в обширен материал на CNN по темата. 

Близо 150 изтребители на Военновъздушните сили на Народната освободителна армия (НОАК), бомбардировачи с ядрена бойна глава, противолодъчни самолети и самолети за ранно предупреждение и контрол са влизали в зоната за идентификация на ПВО на Тайван (ADIZ) от петък насам, според тайванското министерство на отбраната.

Докато китайските самолети не са се доближили до зоната, която Тайван смята за суверенно въздушно пространство, на 12 морски мили от бреговата ивица, те са навлезли в идентификационната зона. Тайпе казва, че ще има отговор за всяко нашествие. Това може да стане чрез радио предупреждения или прихващане на изтребители.

В понеделник, когато НОАК изпрати най-голям брой военни самолети до момента - 56 - в тайванската зона за идентификация. Тайпе започна публично да докладва за подобни дейности миналата година. Тайванското министерство на отбраната заяви, че са издадени радио предупреждения и са разположени ракетни системи за противовъздушна отбрана за наблюдение на военновъздушната дейност.

Никога по време на поредицата от китайски набези не се е предполагало, че ще има реален бой. Западните анализатори твърдят, че Китай е в състояние да бележи победи, без да изстреля нито един куршум.

„Това е добре обмислен план от страна на Пекин, предназначен да се изпълнява в продължение на месеци и години, с няколко взаимосвързани цели“, казва Джейкъб Стоукс, сътрудник в програмата за индо-тихоокеанска сигурност в Центъра за нова американска сигурност .

"Първият е политико-военна сигнализация за опит да се сплаши правителството в Тайван и да се изрази претенцията на Китай към Тайпе"

„Втората цел е придобиването на опит за пилотите на НОАК и свързания с тях военен помощен персонал при провеждане на тези видове операции при различни условия (например през нощта), което ще увеличи способността им да се бият, ако бъдат призовани да го направят“, каза той.

"Третата цел е да принуди тайванските военни да вдигат самолети в отговор, което помага да се изхабят по-слабите военновъздушни сили и пилоти на Тайван".

Други анализатори казват, че НОАК показва и на съюзниците на Тайван, по-специално САЩ, Япония и Обединеното кралство, че няма да отстъпи пред тяхната подкрепа за Тайпе. Пекин също така заявява, че широкото отразяване на бойните полети в местните китайски медии е предназначено да засили подкрепата за кампанията на Пекин да постави Тайван под своя контрол.

Как Тайван дразни Китай?

Тайван и континентален Китай са две отделни и автономни държави от края на гражданската война преди повече от 70 години, след която победените националисти избягаха в Тайпе. Пекин обаче разглежда Тайван като неделима част от своята територия - въпреки че комунистическата партия на Китай реално никога не е управлявала демократичния остров с население около 24 милиона души. А китайският президент Си Дзинпин отказва да изключи военна сила за като опция за превземане на Тайван, ако е необходимо. Според Лайонел Фатън, експерт по индо-тихоокеански въпроси от университета Уебстър в Швейцария,Китай се нуждае от лостове на влияние, за да възпре Тайван да предприеме нежелани действия, особено инициативи, насочени към независимост.

Фатън отбелязва, че скокът в броя на китайските полети към тайванската идентификационна въздушна зона идва, след като Тайпе официално подаде заявление за присъединяване към всеобхватното и прогресивно споразумение за Всеобхватното и прогресивно споразумение за Транстихоокеанско партньорство (CPTPP). Това е действие, което Пекин няма да толерира.

"Има само един Китай в света и Тайван е неотменима част от неговата територия. Що се отнася до  Партньорството за транстихоокеанско партньорство, ние категорично се противопоставяме на присъединяването на Тайван към всяко споразумение или организация от официален характер", заяви говорителят на китайското външно министерство Лицзян Джао в туит на 23 септември.

Фатън казва, че увеличаването на полетите на НАОК е инструмента на Пекин, с което казва на Тайпе, че има средства и огнева мощ, за да подкрепи тази своя твърда позиция. Това е класически начин за противодействие - демонстрира се сила, преди противникът да предприеме някакво действие, което ще доведе до неприемливи последствия, казва той. Карл Шустър, бивш директор по операциите в Съвместния разузнавателен център на Тихоокеанското командване на САЩ, заяви, че Пекин дава сигнал на Тайпе, че може да нанесе удар, когато си пожелае. "Това е ярко послание; една засилваща се заплашителна реторика на Китай", заяви той.

"А Китай ще бъде безмилостен".

"Можем да очакваме Китай да продължи натиска си, за да се увери, че позицията му остава силна", добави Фатън.

Във вторник президентът на Тайван Цай Инг-уен посочи, че островът няма да се огъне под напрежението.

"На фона на почти ежедневните набези на Народно-освободителната армия, нашата позиция остава постоянна: Тайван няма да се поддаде на натиск, но и няма да се превърне в авантюрист, дори когато натрупа подкрепа от международната общност", пише Цай в материал за американското списание Foreign Affairs.

Как тези набези помагат на Китай да “трупа военен опит”.

Ако Пекин реши пълна военна кампания срещу Тайпе, НОАК ще се нуждае от подробно разузнаване за това какъв отговор ще получи от тайванските сили. Изпращането на десетки военни самолети в тайванската идентификационна зона помага китайските военновъздушни сили да добият повече информация за капацитета на Тайван.

"НОАК тества способността на Тайван да открива и да реагира на въздушните заплахи. Те също така проверяват времето на Тайван за реакция, тактики и процедури за прихващане от въздуха".

Нарастващият брой самолети на НОАК, участващи в набезите срещу Тайван, също развива способността на китайските летци да работят с тежка военна техника, каквато вероятно ще бъде използвана при реални бойни действия.

„Координираните въздушни операции, включващи голям брой самолети, които летят на голямо разстояние, са по-сложни от мисии на малки групи, които летят в близост до база си“, твърди Шустер. "Погледът на въздушния контролер на бойното пространство не е толкова точен на 100 морски мили, колкото е на 10. Добавянето на самолети увеличава към сложността."

Шустър заяви, че доколкото му е известно, последните полети на НОАК представляват най-голямата концентрация на китайски военни самолети, които някога са летели толкова далеч от техните бази. Така че е възможно мащабните военни операции да продължат. По същество НОАК се нуждае от практика.

"ВВС и ВМС на САЩ смятат това (мащабните учения) за рутина, но все пак тренират за тях поне веднъж в годината. НОАК няма такъв опит".

Каква е военната мощ на Тайван?

Тайпе не разполага с толкова военни самолети, колкото Китай, а флотът му също е доста по-стар. Ако Тайван се опита да отговори на набезите на военните самолети на Китай като изпрати своите собствени, той ще се окаже в кофти ситуация, казват анализаторите.

"По-голямата част от бойната техника на Тайван е на почти 30 години. С остаряването самолетите получават пукнатини в структурата си", казва Шустер. 

„Китай вероятно се надява, че неговите нахлувания могат да накарат Тайван да избира между налагането на ограничения за летене на своите изтребители или да ги прати за обновяване“, добави той.

Тайван може и да не се хване на въдицата, казва Питър Лейтън, сътрудник в Азиатския институт на Грифит в Австралия. Той отбелязва, че тайванските военни не използват актуални снимки на китайски бойни самолети, когато съобщават за нахлуването на НОАК, вместо това те използват стокови изображения на китайски самолети.

"Тайпе обаче публикува подробни данни за въздушния трафик, които включват и самолетите на НОАК. Това означава, че военните на Тайван могат да идентифицират видовете самолети чрез невизуални средства, тоест електронни системи за далечен обсег", каза той.

Какви послания изпраща това към съюзниците на Тайван

Минали случаи на по-мащабни бойни полети на НОАК в тайванската идентификационна зона идваха след като нации, които подкрепят Тайпе, правеха нещо, което ядосва Пекин. Например нахлуването на 25 самолета на китайските военновъздушните сили през април стана ден след като държавният секретар на САЩ предупреди Пекин, че Вашингтон е ангажиран с отбраната на Тайван.

И нахлуването на 28 военни самолета на НОАК през юни се случи, след като лидерите на Групата на седемте (G7) издадоха съвместно изявление, в което разкритикуваха Китай по редица въпроси и подчертаха значението на мира и стабилността в Тайванския проток. Набезите миналата седмица дойдоха, когато САЩ, Япония, Великобритания, Нова Зеландия и Холандия проведоха многостранни военноморски учения близо до Окинава, само на 730 километра (453 мили) от Тайван. Информацията идва от изявление на Японските сили за самоотбрана на морето. В ученията участваха два американски и един британски самолетоносач. Мащабните китайски военни операции, вероятно са планирани още преди месеци, добави Лейтън.

Месеци на планиране "биха позволили планът да бъде добре разработен и упражнен няколко пъти преди тази поредица от бойни полети. Такива срокове също биха осигурили необходимия брой самолети за експлоатация и наличност", каза Лейтън. А в китайската военно-политическа йерархия грешките не се приемат добре, каза той.

„Комунистическата партия не е склонна към риск и членовете на политбюро, разположени на всяко едно ниво на командването на НОАК, гарантират, че всичко ще мине добре и без проблеми“,

Набезите на НОАК вероятно първо са били замислени „като показване на военна мощ, която да съпътства годишнината“ от основаването на Китай на 1 октомври”, казва Тимъти Хийт, старши международен изследовател по отбраната в мозъчния тръст на RAND Corp. във Вашингтон.

"Въпреки това, за такова церемониално събитие, един ден на военновъздушен парад би бил достатъчен", добавя Хийт и сподели, че военноморските учения, фактът, че Великобритания наскоро изпрати разрушител през Тайванския проток, и ново ръководство в Япония, като се има предвид бъдещата политика на Тайван, всички тези фактори вероятно са играли роля в разширяването военните кампании на Китай.

Как китайските медии отразяват бойните полети?

Хит обяснява, че китайските правителствени медии наскоро акцентираха на годишнината от Националния празник на 1 октомври и “отправиха предупреждения и заплахи към Тайван, САЩ и Запада” в статии на китайски и английски език. Поглед към уебсайта на държавния таблоид Global Times във вторник показва важността на полетите за Пекин.

В една от първите страници се казва, че НОАК е изпратила „56 огромни военни самолета“ в тайванската идентификационна зона в понеделник, като добавя, че този ход на Пекин е дошъл „ден след като САЩ изразиха„ загриженост ”за военната активност на китайския континент близо до острова, твърдейки, че действията на Китай са провокативни “.

"Изявлението на САЩ  изпрати грешните послания към Китай и сега Пекин ще предприеме всички необходими мерки, за да смаже всички опити за “отстояване на независимостта на Тайван”, съобщава Global Times, позовавайки се на информация на китайското външно министерство.

Статията на Global Times казва още, че полетите са „сериозно предупреждение“ за управляващата в Тайван Демократична прогресивна партия (ДПП) и нейната политика на “сепаратизъм”.