Коя ще бъде следващата Tesla - новата надпревара в света на електромобилите

Успехът на компанията на Илон Мъск увеличава конкуренцията сред останалите представители в сектора

13:33 | 27 декември 2020
Обновен: 13:42 | 27 декември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Nina Riggio/Bloomberg
Снимка: Nina Riggio/Bloomberg

Лидерът в производството на електрически превозни средства Tesla Inc. успя да развълнува някои инвеститори и да разстрои други, след като пазарната му стойност нарасна до 616 млрд. долара – оценка, която се равнява на общата пазарна капитализация на седемте най-големи автомобили производители от началото на тази година, пише Bloomberg.

Сред стартъпите, които имат за цел да повторят успеха на Мъск, както и сред традиционните автомобилни концерни, които целят да засенчат доминацията на Tesla в сегмента на електромобилите, дори най-устойчивите съмнения относно бъдещето на електрическите превозни средства вече се разсеяха. Благодарение до голяма степен на борсовия феномен Tesla се обособи консенсус около производителите, които вече виждат автомобилите с електрическо задвижване като бъдещето на индустрията.

„Това, което се случва, е цялостно осъзнаване на неизбежното“ по отношение на електромобилите, казва Майкъл Пай, инвестиционен мениджър в Baillie Gifford, която контролира около активи за 370 млрд. долара и е сред основните акционери в Tesla.

Компанията не е единственият фактор, отговорен за цялостния преглед в автомобилната индустрия. Комбинацията от по-строги регулации за автомобилите с двигатели с вътрешно горене, засилената държавна подкрепа за покупки на коли с алтернативно задвижване и технологичните подобрения доведоха до засилен интерес от страна на потребителите към електромобилите.

Все пак остават два големи въпроса: Може ли друг стартъп да повтори успеха на Tesla? Може ли пазарът на автомобили да нарасне достатъчно бързо, за да подкрепи както лидерите в сегмента, така и бъдещите изгряващи звезди?

„Причината за настоящата ситуация, е, че никой не иска да изпусне следващата Tesla“, коментира Джеф Чембърлейн, главен изпълнителен директор на Volta Energy Technologies, чикагски фонд, фокусиран върху енергийните инвестиции.

Самият Илон Мъск описва Tesla като компания, намираща се в „смъртна опасност“ малко преди да започне мащабно производство и да генерира значителни печалби от борсата. Времето, което отнема на компанията, да стигне до мястото, на което се намира в момента, предполага висок риск от провал за новите кандидат-Tesla компании.

Този риск дава възможност на големи инвеститори, които са се съмнявали в Tesla, да получат изкупление. Известният трейдър на къси позиции Джим Чанос, който преживява една „болезнена“ година по отношение на компанията на Мъск, залагайки срещу нея, заяви, че концерни, като Nikola и други подобни на нея, са надценени.

Драматичното издигане и пропадане на Nikola в рамките само на няколко месеца представлява своеобразна предупредителна червена лампа за инвеститорите.

Основаната от предприемача Тревър Милтън компания се зае да трансформира индустрията на тежкотоварните превозни средства, заменяйки двигателя с вътрешно горене с батерии и горивни клетки. Концернът сподели плановете си да изгради мрежа от зарядни станции за водородни превозни средства, като ще таксува предварително клиентите за зареждане.

През юни Nikola стана публична чрез сливане с компания за придобиване със специално предназначение (SPAC), водена от бившия председател на General Motors. Оптимизмът около идеята, че вливането на пари в брой ще помогне на стартъпа да пусне в търговска експлоатация своите първи камиони увеличи пазарната ѝ оценка до над тази на Ford. След това цената на акциите ѝ се срина до септември, след като продавач на къси позиции заяви, че компанията е измамила инвеститорите относно своята технология. Nikola отрече това твърдение. В крайна сметка регулаторните органи започнаха разследване, а Милтън напусна компанията.

Подходът на Nikola спрямо SPAC компаниите е възприет и от други производители от автомобилната индустрия. Т.нар. компании с празни чекове са успели да наберат около 70 млрд. долара през 2020 г., отчитайки петкратно увеличение спрямо 2019 г., като най-малко 15 компании за електрически превозни средства са станали или очакват да станат публични чрез тях.

Сред онези, които направиха вече своя борсов дебют, попада и Lordstown Motors, която обяви, че ще започне производството на своя електрически пикап Endurance през септември 2021 г.

Цената на акциите на Tesla започна своето впечатляващо движение в посока нагоре в края на 2019 г., когато Мъск доказа, че може не само да доминира на пазара на електромобили, но и да печели пари. Акциите поскъпваха, докато Tesla ускоряваше производството на своя Model 3 в Китай, както и на кросоувъра Model Y в Калифорния.

Списъкът с компании, които се възползваха от борсовото рали около Tesla, включват и базираната в Гуанджоу Xpeng, чиито акции успяха да поскъпнат почти трикратно след листването ѝ през август в САЩ.

Продължението на материала четете на Investor.bg.