Планът на Канада за тарифите за китайски електромобили събуди дебат за най-добрия подход

Канадски министър: В същност не става въпрос за отношенията с Китай, а за отношенията с търговски партньор №1 - САЩ, както и за защита на 120 000 добре платени работни места в автомобилната индустрия в Онтарио

17:00 | 22 юни 2024
Автор: Моник Мулима, Брайън Плат
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Автомобилните и екологичните групи са в противоречие по въпроса колко далеч трябва да стигне Канада при налагането на нови мита върху електрическите превозни средства, произведени в Китай, тъй като правителството на министър-председателя Джъстин Трюдо обмисля налози за защита на местната индустрия.

Миналата седмица Европейският съюз обяви, че увеличава тарифите за електромобили от Китай до 48%. Това последва стъпката на САЩ през май, които увеличиха собствените си тарифи до 102,5 %.

Докато Канада взема окончателни решения по своя план, заинтересованите страни обсъждат дали страната трябва да приеме по-рестриктивните тарифи на южната си съседка или да възприеме по-мек подход. Това обсъждане добавя нов момент към усилията, които целят да предотвратят подбиването на пазара от евтини китайски електрически превозни средства, като същевременно насърчават потребителите да приемат по-чисти превозни средства.


Търговското значение на Китай за Канада нараства.Търговия на Канада с Китай, внос плюс износ от 1990 г. до 2023 г.

Флавио Волпе, президент на Асоциацията на производителите на автомобилни части, заяви, че индустрията би искала Канада да се изравни съществено с тарифите на САЩ.

"Четири от всеки пет автомобила, произведени в Канада, се продават в САЩ, така че има разумно очакване от северноамериканските партньори Канада да отговори реципрочно", каза той в интервю. Все пак всички нови мита трябва да се налагат "внимателно, като се отчита какъв може да бъде китайският отговор".

Премиерът на Онтарио Дъг Форд също призова Канада да отговори на американските мита. Правителството на провинцията би искало федералното правителство да използва всички възможни инструменти, за да направи това, заяви в интервю министърът на икономическото развитие на Онтарио Вик Федели.

"Тук не става въпрос за отношенията ни с Китай", каза Федели. "Всъщност става въпрос за отношенията ни с нашия най-близък съюзник, нашия търговски партньор №1 - САЩ. И също така става въпрос за защита на 120 000 добре платени работни места в автомобилната индустрия в Онтарио".

Китай е вторият по големина търговски партньор на Канада след САЩ. По данни на канадската статистическа служба вносът на автомобили и части от Китай през тази година възлиза на 6,7 млрд. канадски долара (4,9 млрд. щатски долара). За разлика от тях Канада е много по-маловажна за Китай, като на нея се падат едва 2% от търговските потоци на азиатската държава.

Макар че понастоящем китайските автомобилни марки не продават автомобили в Канада, много от внесените в страната през миналата година електрически превозни средства са били модели на Tesla Inc. произведени в Шанхай.

Някои екологични групи са скептично настроени към повишаването на тарифите поради опасения, че по-високите цени ще попречат на потребителите да приемат електромобили. Нейт Уолъс, ръководител на програмата за чист транспорт в Environmental Defence, заяви, че се радва, че правителството вероятно ще проведе консултации, като добави, че слабите трудови стандарти в Китай са проблем. Но все пак той изрази предпазливост.

"Тарифите са може би вторият най-добър вариант", каза Уолъс в интервю. "Първият най-добър вариант е: Как да започнем да изравняваме условията на конкуренция между западните производители на автомобили и Китай, без да повишаваме цените на електромобилите?"

Ако Канада въведе мита, Уолъс заяви, че предпочита модела на Европейския съюз, а не на САЩ.

"Трябва да имаме подход, който да гарантира, че защитаваме заплатите и работните места в Канада за автомобилната индустрия, но и да не премахва стимула за автомобилните производители да правят иновации и да настигат Китай, което в крайна сметка искаме", каза той.