Китай обмисля рекордна глоба за PwC заради одита на Evergrande

 PwC е заплашена от глоба в размер на поне 1 млрд. юана (138 млн. долара), като така ще бъде превишена рекордната глоба за счетоводна фирма от 212 млн. юана, наложена на Deloitte през 2023 г.

14:20 | 30 май 2024
Обновен: 14:48 | 30 май 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Според запознати, Китай се готви да наложи рекордна глоба на PricewaterhouseCoopers LLP и да спре някои от местните операции на глобалния одитор заради ролята му в един от най-големите случаи на предполагаеми финансови измами в страната.

Министерството на финансите може да обяви санкциите за PwC още тази седмица заради одиторската ѝ работа за China Evergrande Group, заявиха запознатите, като помолиха да не бъдат идентифицирани, тъй като става въпрос за поверителна информация. PwC е заплашена от глоба в размер на поне 1 млрд. юана (138 млн. долара), казаха източниците. Това ще надхвърли предишната рекордна глоба за счетоводна фирма - 212 млн. юана, наложена на Deloitte Touche Tohmatsu Ltd. през 2023 г.

Част от санкциите могат да включват и спиране на дейността на някои от офисите на PwC на континента, казаха лицата, като добавиха, че решението не е окончателно и конкретните данни могат да бъдат променени.

МФ и PwC не са отговорили веднага на исканията на Bloomberg за коментар.

PwC е в центъра на вниманието, след като Китай започна едно от най-големите разследвания на финансови измами в историята, включващо строителния предприемач Evergrande. По-рано тази година властите наложиха глоба в размер на 4,18 млрд. юана на някога високопоставената фирма за недвижими имоти и заявиха, че основното подразделение на компанията - Hengda, е надценило приходите си с 564 млрд. юана през двете години до 2020 г.  

Наказанието ще навреди на репутацията на PwC и „ще се отрази неблагоприятно на общественото доверие в счетоводството“, заяви Пинян Гао, професор по счетоводство и право от HKU Business School. „Не бих се учудил, ако делът на пазара на одиторски услуги на тези световни франчайзи в Китай се свие“.


Големи счетоводни скандали в цифри

PwC вече загуби няколко китайски клиенти само през май, добавяйки ги към списъка с повече от дузина фирми, на които е прекратила одита в страната през последните две години. Сред тях бяха China Taiping Insurance Holdings Co, China Merchants Bank Co и People's Insurance Company (Group) of China Ltd.

Наказанията са наложени в момент, когато президентът Си Дзинпин засилва вниманието си към борбата с финансовите рискове и престъпността, за да стабилизира втората по големина икономика в света. На заседание на Политбюро в понеделник Си инструктира финансовите регулатори и местните правителства да прилагат нови правила и да се уверят, че финансовият надзор има „зъби“.   

PricewaterhouseCoopers Zhong Tian LLP, регистрирана в Шанхай фирма, която е част от глобалната мрежа на PwC, е била одитор на Hengda през въпросния период. Фирмата е била одитор на Evergrande в продължение на повече от десетилетие, докато не подава оставка през януари 2023 г. поради несъгласия, свързани според строителния предприемач с одита. 

Според данни, събрани от Bloomberg, сред счетоводните фирми от Голямата четворка PwC е една от най-често използваните от китайските фирми за недвижими имоти, регистрирани в Хонконг. Тя е одитирала счетоводните книги на някои от най-големите строителни предприемачи в страната, включително Country Garden Holdings Co. и Sunac China Holdings Ltd., преди те също да изпаднат в неплатежоспособност по дълга си. 

Клонът на PwC в континентален Китай, в който работят повече от 1600 сертифицирани счетоводители, отчита приходи от 7,9 млрд. юана (1,1 млрд. долара) през 2022 г., което го прави най-добре печелещият сред повече от 9000 местни конкуренти, според официални данни. Все пак това е малка част от глобалните ѝ приходи от 50,3 млрд. долара през годината. 

PwC се сблъсква с проблеми и в други юрисдикции. В Хонконг през 2022 г. Съветът за финансова отчетност на града заяви, че проверява финансовите отчети на Evergrande за 2020 г. и разширява разследването на одита, извършен от PwC. 

По-рано компанията обеща да засили контрола върху управлението в Австралия във връзка с въпроси за сериозен конфликт на интереси при изтичане на правителствени данъчни планове към нейни клиенти. Нейната британска мрежа също беше глобена с 5,6 млн. паунда за пропуски в одита на Babcock International Group Plc.