Китай намеква за ответни мерки при задълбочаващия се търговски конфликт с Европа

Разследванията, които разтревожиха Пекин,накараха китайски фирми да се оттеглят от търгове за доставка на слънчева енергия в Румъния и влакове в България

09:50 | 20 май 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Пекин намекна, че би могъл да предприеме ответни мерки срещу Европейския съюз в търговски спор, който показва признаци на ескалация по същия начин, по който ескалира спорът на Китай със САЩ. 

Ако ЕС продължи да провежда разследвания на китайски фирми, тогава Китай „много вероятно ще трябва да предприеме серия от мерки, за да отвърне на удара“, се казва в публикация в Yuyuan Tantian, акаунт в социалната мрежа, свързан с китайските държавни медии. Пекин редовно използва такива канали, за да покаже как мисли за търговията.

ЕС разследва китайските субсидии в редица отрасли, като заплашва с мита за производителите на електрически автомобили и не допуска фирми до участие в търгове в областта на железопътния транспорт и енергетиката. Миналия месец президентът Си Дзинпин посети Европа в опит да разубеди блока да не тръгне по същия път като САЩ, които миналата седмица обявиха нови такси за някои вносни стоки от Китай - което породи опасения в Пекин, че американските съюзници могат да последват примера им.

Beijing 01
Рекордният търговски дефицит на Европа с Китай е намалял. Но все още е много по-висок от нивата преди пандемията, тъй като китайският износ нарасна рязко

В съобщението на китайската държавна медия не се посочват никакви контрамерки, но се цитира адвокат, който отбелязва, че ЕС разчита на Китай като купувач на селскостопански стоки като вино и млечни продукти, както и на самолети. Китайската търговска камара към Европейския съюз повтори предупреждението, като заяви, че „европейските вина и млечни продукти могат да се окажат под кръстосан огън“.

По начало китайските действия в тези области вероятно ще имат ограничено икономическо въздействие, тъй като тези три индустрии съставляват само около 3% от китайския внос от Европа през изминалата година.

Beijing 02
Китайският внос на застрашените стоки не е толкова голям. Трите застрашени стоки са малко над 3% от китайския внос от ЕС

Въпреки това, ако двете страни започнат да се облагат с мита или да използват други средства за ограничаване на търговията и инвестициите, това ще увеличи рисковете за компаниите по света, които вече трябва да се справят с последиците от търговския спор между САЩ и Китай. 

„Вероятно ще се получи много по-голям пъзел с много повече движещи се части“, казва Хосук Ли-Макияма, директор на Европейския център за международна политическа икономия в Брюксел. Засега сигналите от страна на Китай чрез социалните медии и търговските групи са „заплаха, от която правителството ще може да се оттегли“, без да изглежда, че отстъпва, каза той.

Историята показва, че хранителните продукти и напитките са изложени на висок риск да станат обект на търговска атака. В миналото Китай е блокирал австралийско вино и ечемик, плодове от Филипините и сьомга от Норвегия, наред с други случаи, позовавайки се на причини като безопасност на храните или антидъмпингови мерки. 

Ако Китай предприеме действия срещу европейския износ, това може да отвори врати за други производители. Франция е най-големият европейски износител на вино за Китай. Вносът на вино в Китай обаче намалява от години, а наскоро Китай премахна наказателните мита върху австралийското вино.

Beijing 03
Китай не разчита в голяма степен на Европа за млечни продукти. Нова Зеландия е далеч най-големият доставчик, като изнася повече от два пъти повече от ЕС

През изминалия уикенд Китай обяви, че започва разследване на предполагаемия дъмпинг на химикали от страна на ЕС, както и на САЩ и други страни. През януари Китай започна антидъмпингово разследване на ликьори от ЕС, включително коняк - въпрос, който беше повдигнат по време на разговорите на Си във Франция.

Лидерите на ЕС твърдят, че промишлеността на блока е изложена на риск от субсидираното производство в Китай и не се радва на справедлив достъп до китайските пазари. Някои членове бяха предпазливи по отношение на отговора с мита, но ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви след срещата със Си, че Европа е готова да използва всички налични инструменти.

Разследванията, които разтревожиха Пекин, включват проверка на производителите на електромобили, която може да доведе до мита още през юли, както и запитвания, които накараха китайски фирми да се оттеглят от търгове за доставка на слънчева енергия в Румъния и влакове в България.

Европа подкрепя своите земеделски производители с десетки милиарди евро субсидии всяка година и се стреми да държи селското стопанство настрана от по-широките търговски спорове.