Губернаторът на Флорида елиминира изменението на климата

Вече е закон: губернаторът Рон ДеСантис реши, че Флорида трябва да се преструва, че не е свързана с ефектите от глобалното затопляне

19:02 | 19 май 2024
Автор: Марк Гонглоф
Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис. Снимка: Bloomberg
Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис. Снимка: Bloomberg

Когато крал Кнут заповяда приливът да спре, той се опитваше да изтъкне границите на своите правомощия. Изглежда, че губернаторът на Флорида Рон ДеСантис има много по-голямо влияние върху природата, отколкото крал Кнут можеше да си представи. Но това не включва способността за разрешаване на изменението на климата просто като се обяви, че не съществува.

ДеСантис подписа закон тази седмица, изискващ щатът да игнорира изменението на климата, когато прави политики. Законопроектът също така прекратява безвъзмездните средства за чиста енергия и стандартите за горивна ефективност за щатските превозни средства, насърчава повече употреба на природен газ и забранява вятърните паркове (не че Флорида, податлива на урагани, някога ще има такива). Той влиза в сила от 1 юли, когато температурата във Флорида ще бъде 10 000 градуса по Фаренхайт, или поне толкова горещо, че няма да има значение. В резултат на това, че ДеСантис сложи край на изменението на климата чрез декрет, можем да очакваме десетки застрахователни компании да се върнат в неговия щат незабавно. (До момента на писане на тази статия нито една застрахователна компания не се е върнала във Флорида.)

Климатът във Флорида отбеляза повода, като изпрати индексите на топлината до исторически върхове в средата на май, епизод, направен най-малко три пъти по-вероятен от [феноменът е редактиран заради новия закон], според изследователската група Climate Central. Топлината и влажността накараха въздуха да се почувства като 115 градуса по Фаренхайт (46 по Целзий) в Кий Уест в сряда, счупвайки рекорда за деня със 17 градуса.

ДеСантис нарече законопроекта средство за „възстановяване на разума в нашия подход към енергията и отхвърляне на дневния ред на радикалните зелени фанатици“. Това отчасти се основава на погрешната идея, обикновено подкрепяна от компаниите за изкопаеми горива, че преминаването от изкопаеми горива ще направи енергията по-малко достъпна и ще навреди на икономическия растеж.

Но абсурдният нов закон на Флорида е най-вече само поредният номер, изпълнен от най-скандалния политически каскадьор в САЩ, който може би все още се опитва да си осигури президентската номинация в хипотетично бъдеще, в което републиканските гласоподаватели го искат. Като се има предвид, че единственото нещо, за което ДеСантис жадува, е повече внимание, не искам да му помагам. Но е важно да се отбележи, че за Флорида, която се преструва, че не е свързана с железопътните линии, по които се движи експресът за глобалното затопляне, ще има реални последствия.

От една страна, отчитането на променящия се климат ще бъде от решаващо значение за защитата на работещите на открито от опустошенията на нарастващата топлина. Вместо това по-рано тази година ДеСантис подписа законопроект, който забранява на местните власти да принуждават работодателите да дават на работниците на открито сянка и почивка за вода. Законът, който беше приет точно след февруарската гореща вълна, влиза в сила на, познахте, 1 юли.

Топлината убива около 40 работници годишно в САЩ, според Бюрото по трудова статистика, което вероятно е подценяване. Много повече умират от основни здравословни проблеми, влошени от екстремни температури. През следващите 30 години южна Флорида ще има 126 дни, в които индексът на топлина надхвърля 100, изчислява изследователската фирма First Street Foundation. Щатските и местните власти трябва да започнат да се подготвят за щетите, които ще нанесат на тяхната работна сила и икономики, заедно с въздействието им върху уязвимите граждани, включително възрастните хора. На жителите на Флорида топлината не е чужда, разбира се, и повечето имат климатик. Но смъртните случаи и заболяванията от горещини се увеличават, когато токът спре след урагани.

Честотата на тези урагани може да не се увеличава поради изменението на климата, но стават по-интензивни. Повтарящите се загуби от бури и наводнения накараха много частни застрахователи да фалират или да изоставят Флорида, оставяйки щатът - и в крайна сметка данъкоплатците - като застраховател от последна инстанция и държащ горещия картоф, когато нещата се объркат, като същевременно карат премиите да скочат до небето за собствениците на жилища. Това застрашава основата на икономиката на Флорида, базирана на недвижими имоти. Политиците трябва да ограничат въглеродните емисии и да помогнат на общностите да се адаптират, ако искат да ограничат щетите. Разрешаването на неконтролирано изменение на климата не прави нито едното, нито другото.

Нито пък ще улесни Флорида да се бори с цъфтежа на водорасли, който все повече разрушава плажовете и езерата. По-горещата вода помага на тези токсични цъфтежи да, ами, процъфтяват, обезсърчавайки туристите, които носят повече от 100 милиарда долара на щата всяка година. Само избухването на „червения прилив“ в Южна Флорида през 2018 г. струва 2,7 милиарда долара пропуснати приходи, според скорошно проучване на Университета на Централна Флорида. Океанската вода, достигаща температурата на хидромасажната вана, сварява живи кораловите рифове, нанасяйки нов удар на туризма, да не говорим за, да кажем, природата.

Скорошно проучване на Атлантическия университет във Флорида установи, че невероятните 90% от жителите на Флорида вярват, че климатичните промени се случват, повече от средното за страната около 70%. Очевидно да заемаш място на първия ред в шоуто наистина набива посланието. Повече от две трети от жителите на Флорида искат тяхното правителство да направи нещо по проблема.

За разлика от Кнут, ДеСантис има истинска сила да повлияе на промяната, но я е забравил за малко, за да покаже пристрастие. Това е ужасна политика.

Марк Гонглоф е редактор на Bloomberg Opinion и колумнист, отразяващ изменението на климата. Бивш управляващ редактор на Fortune.com, той е ръководил бизнес и технологичното отразяване на HuffPost и е бил репортер и редактор на The Wall Street Journal.