Tesla сваля цените в Китай и САЩ след забавяне на продажбите и ръст в запасите

Съкращенията са край на една дива седмица за базирания в Остин автомобилен производител, дори по стандартите на главния изпълнителен директор Илон Мъск

12:00 | 21 април 2024
Автор: Дана Хъл, Питър Веркоу
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Tesla Inc. намали цените в Китай и САЩ, двата си ключови пазара, след като разочароващите продажби през първото тримесечие допринесоха за увеличаване на складовите наличности.

В Китай Tesla понижи цените на цялата си гама, като цената на обновения Model 3 падна от 245 900 юана (32 000 USD) на 231 900 юана. Модел Y беше намален от 263 900 юана на 249 900 юана, или около 34 500 долара. 

В САЩ най-евтината версия на Model Y вече е 42 990 долара, с което стартовата цена на спортния автомобил се връща на най-ниското си ниво досега. Tesla също така намали цените на другите две по-скъпи версии на Model Y с 2000 долара и понижи цената на Model X до най-ниската досега.

Tesla
Интериорът на електромобил Tesla Model Y в шоурума на компанията в Ню Йорк.

Съкращенията са край на една дива седмица за базирания в Остин автомобилен производител, дори по стандартите на главния изпълнителен директор Илон Мъск. Началото бе поставено, когато Мъск обяви в меморандум до над 140 000 служители на компанията, че намалява броя на служителите с над 10% в световен мащаб. Двама топ мениджъри също напуснаха.

В сряда Tesla съобщи в изявлението си, че ще поиска от акционерите да гласуват отново за пакета от компенсации за Мъск в размер на 56 млрд. долара, който беше отменен от съда в Делауеър през януари.

А в петък компанията изтегли почти 3900 пикапа Cybertruck, за да поправи или замени педалите на газта, които могат да се разместят и да предизвикат непреднамерено ускоряване на автомобила, което увеличава риска от катастрофа.

В събота Мъск отложи планираното за тази седмица пътуване до Индия, където се очакваше да се срещне с министър-председателя Нарендра Моди, като заяви, че трябва да се справи с "тежки задължения" в Tesla. 

Tesla ще отчете приходите си за първото тримесечие на 23 април. Акциите на компанията са се понижили с повече от 40 % тази година заради опасенията от спада на продажбите, засилващата се конкуренция в Китай и рисковия план на Мъск да се заеме с автономността.

Автомобилният производител отчете първия си спад на продажбите на годишна база от първите дни на пандемията, като през първото тримесечие е доставил 386 810 автомобила, което е доста под прогнозите на анализаторите.

В Китай пазарният дял на Tesla се е свил до около 6,7% през четвъртото тримесечие на 2023 г. от 10,5% през първите три месеца на годината, според изчисления на Bloomberg, базирани на данни на Китайската асоциация за леки автомобили.

Автомобилният производител наскоро съкрати производствените графици в завода си в Шанхай, съобщи Bloomberg в края на миналия месец. Доставките от завода в Шанхай, който произвежда електромобили за Китай и за износ в други части на Азия, Европа и Канада, са намалели през първите два месеца в сравнение с предходната година, въпреки че общите продажби на леки автомобили в Китай са се увеличили.