Наводненията в Дубай разкриват колко сме уязвими при бързо променящия се климат

Изменението на климата нарушава дългогодишни предположения за ландшафтните и климатичните условия, които са били основа за проектирането и планирането на сгради и градове в продължение на поколения  

10:03 | 21 април 2024
Обновен: 10:14 | 21 април 2024
Автор: Лаура Милан, Коко Лиу, Зайнаб Фатах
Рекордните валежи в Дубай налагат пренасочване на полети и наводняват града. Автомобили, изоставени в наводненията в централната част на Дубай на 17 април. Снимка: Кристофър Пайк/Bloomberg
Рекордните валежи в Дубай налагат пренасочване на полети и наводняват града. Автомобили, изоставени в наводненията в централната част на Дубай на 17 април. Снимка: Кристофър Пайк/Bloomberg

Проливните дъждове, които наводниха Дубай тази седмица, спряха въздушния трафик, повредиха сгради и улици - и накараха експертите по климата и обикновените граждани да се запитат дали един от най-горещите и сухи градове в света трябва да бъде по-добре подготвен за екстремни бури. 

Метеоролозите знаеха няколко дни предварително, че към Обединените арабски емирства ще се насочи голяма буря, а властите издадоха предупреждения, в които призоваха гражданите да си останат вкъщи. Въпреки това най-големият град Дубай все пак беше блокиран тази седмица, като един от най-силните дъждове от десетилетия насам наводни улици, домове и магистрали.   

Dubai Floods
Дубай се справя със ситуацията след проливните дъждове и наводненията. Шофьори, блокирани на магистрала. Снимка: Франсоа Нел/Getty Images Europe

"Системите за управление на дъждовните води в миналото са били считани за "ненужен разход" поради ограничените валежи" в ОАЕ, казва Карим Елгенди, асоцииран сътрудник в Центъра за околна среда и общество в Чатъм Хаус. "С увеличаването на променливостта на валежите в региона и с нарастването на вероятността от такива събития икономическите аргументи за такива системи стават все по-силни."

Dubai Floods
Шофьор преминава през високата вода, след като е изоставил автомобила си. Снимка: Кристофър Пайк/Bloomberg

Dubai Floods
Изоставени автомобили в наводненията. Снимка: Кристофър Пайк/Bloomberg

Причиненото от човека изменение на климата прави екстремните метеорологични явления като горещините и дъждовете по-интензивни, по-чести и по-трудни за прогнозиране. Според дългосрочните научни прогнози Близкият изток ще се сблъска с по-високи температури и намаляване на общото количество валежи. Но според изследователите тези много сухи места ще преживеят и бури, които ще изсипят безпрецедентни дъждове. Това принуждава правителствата да обмислят дали да се адаптират към редките, но разрушителни събития - и как.   

Представители на правителството на ОАЕ не отговориха веднага на писменото запитване за коментар.

"Това е истински контрапункт в мисленето за разходите и алтернативните разходи", казва Линда Ши, доцент, специализирана в адаптирането към градския климат в университета Корнел в САЩ. "Тези събития вероятно ще бъдат непостоянни и непредсказуеми."  

Във вторник ОАЕ бяха ударени от най-силния проливен дъжд от началото на записите през 1949 г. Учените и синоптиците обясняват бурята с голямото количество влага, която се издига от затоплящите се морета в атмосферата, преди да падне като дъжд над Арабския полуостров.

Възможно е бурята да е повлияна от климатичното явление "Ел Ниньо", което води до затопляне на моретата и промяна на метеорологичните условия в световен мащаб. Изменението на климата не може да бъде изключено като фактор, въпреки че са необходими по-подробни проучвания, за да се установи точното му влияние, заявиха няколко климатолози и синоптици пред Bloomberg Green. 

"Макар че подобни масивни наводнения са се случвали и в миналото, огромният мащаб и интензивността на валежите, които ги предизвикаха, са точно това, което наблюдаваме все по-често в нашия по-топъл свят", казва Хана Клок, професор по хидрология в Университета в Рединг, Великобритания. "При толкова много дъжд, който пада наведнъж, дори внимателно проектираните отводнителни системи трудно ще се справят с него."   

Dubai Floods
Повредени автомобили след срутване на част от пътното платно. Снимка: Кристофър Пайк/Bloomberg. 

Dubai Floods
Дубай е в застой заради наводненията в града. Спортен автомобил "Ферари", заобиколен от счупени стъкла на прозорци в шоурум, пострадал от наводненията. Снимка: Кристофър Пайк/Bloomberg

Наводненията веднага привлякоха вниманието към програмата на ОАЕ за засяване на облаци, която включва впръскване на частици в облаците, които могат да повлияят на валежите. Според Аурооп Гангули, професор по гражданско и екологично инженерство в Североизточния университет в Бостън, обаче ще е необходим "значителен анализ на данните", за да се установи каква роля е изиграла тя за по-екстремните дъждове, ако изобщо е имало такива. "Често големите наводнения в даден град са свързани с градската канализация и свързаните с нея инфраструктури", казва той.

Дубай и ОАЕ като цяло не са били подготвени за такова голямо количество вода, паднало за толкова кратък период. Отводнителните системи бързо се оказаха недостатъчни да поемат потопа. Подземните гаражи бяха напълно наводнени, а водата се стичаше по улици, магистрали и домове.

Dubai Floods
Гражданската защита на Дубай използва машина за отстраняване на вода от наводнена магистрала. Снимка: Кристофър Пайк/Bloomberg

Dubai Floods
Мъж на наводнена магистрала в близост до жилищни сгради. Снимка: Кристофър Пайк/Bloomberg

След отминаването на бурята бяха изпратени цистерни, които изпомпваха водата от улиците, но дни по-късно някои населени места, водоеми и местни футболни игрища останаха наводнени. Последиците продължават да се разпространяват. Рафтовете в някои местни супермаркети бяха все още празни в четвъртък вечерта. Училищата бяха затворени за четири дни, а държавните служители бяха помолени да работят от вкъщи, където е възможно. В петък следобед международното летище в Дубай съобщи, че разрешава заминаващите полети, но ограничава броя на входящите полети през следващите 48 часа.

"Градовете в сухите региони може да са особено зле подготвени за проливни дъждове, тъй като сградите, ландшафтът и инфраструктурата не са проектирани с оглед на отводнителния капацитет", каза Закари Ламб, доцент в катедрата по градско и регионално планиране в Калифорнийския университет в Бъркли, САЩ. "Изменението на климата нарушава дългогодишни предположения за ландшафтните и климатичните условия, които са били основа за проектирането и планирането на сгради и градове в продължение на поколения."    

Dubai Floods
Полицията отцепва участък от пътя Шейх Зайед след дъжд. Снимка: Кристофър Пайк/Bloomberg

Дубай не е единствен, който е изправен пред този проблем. Миналата година супербуря скъса язовири в Либия и предизвика наводнения, които опустошиха град Дерна и отнеха живота на най-малко 5000 души. Миналата година части от Пекин също бяха потопени, след като китайската столица беше ударена от най-силните валежи за последните 140 години. Наводненията отмиха домове и причиниха смъртта на десетки хора.

"Дубай може да се подготви само за това, което смята, че е в рамките на вероятността за бъдещето", казва Лиза Дейл, специалист по адаптиране към климата в Колумбийския университет в САЩ. "Прогнозите за бъдещите метеорологични модели се основават на минали метеорологични модели, което прави много правителства неподготвени за въздействия от изменението на климата, които не са исторически обичайни."