Седмицата на иранско-израелските удари променя "правилата на играта"

Дори и "хореографираните" атаки да нанесоха сравнително малко щети, те изпратиха зловещи сигнали

21:00 | 20 април 2024
Автор: Ник Удхамс, Донато Паоло Манчини
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Една от най-разпалените седмици в продължаващата от десетилетия война в сянка между Иран и Израел завърши с облекчение в петък, след като Техеран обяви, че е победил в това, което според него е било малка атака на негова територия от израелски безпилотни самолети. 

Но макар че ударът, за който Израел не е заявил официално, засега предотвратява нова ескалация, не може да не се отбележи, че размяната на реплики постави началото на нова ера, в която двата противника изглеждат по-склонни да се бият директно, а не чрез посредници. А това, както се опасяват правителствени служители и експерти, може да доведе до открита война.

"Изминалата седмица промени правилата на играта", каза Сюзън Малоуни, бивш служител на Държавния департамент, която сега е вицепрезидент на института "Брукингс". Мащабната ракетна атака на Иран срещу Израел преди шест дни "промени характера на този конфликт и не виждам да се промени обратно, въпреки че израелците реагираха много, много премерено", каза тя. "Базовата линия за ескалация е много по-висока."

Цените на петрола се понижиха в петък и пазарите изглеждаха сравнително спокойни, след като стана ясно, че ударът по Иран е бил много по-ограничен, отколкото се опасяваха първоначално. Публично съюзниците на Израел се радваха, че ударите в петък са били толкова малки, въпреки че министър-председателят Бенямин Нетаняху отхвърли призивите им изобщо да не отвръща на удара, след като успя почти да неутрализира безпрецедентните ракетни атаки на Иран миналия уикенд.

И все пак това спокойствие прикриваше по-дълбока тревога сред американските и чуждестранните служители. Високопоставен европейски служител предупреди, че ситуацията остава много напрегната, без да е сигурно, че може да се овладее ново избухване, ако конфликтът между Иран и Израел отново пламне през следващите няколко дни.

Според проучване на Oxford Economics опасенията на бизнеса за ситуацията са скочили до най-високите си нива тази седмица след атентатите от 7 октомври. 

"Ако има сериозна ескалация - което означава много по-широка регионална ескалация от това, което видяхме досега - тогава да, може да имаме сериозен петролен шок", заяви Гита Гопинат, първи заместник-управляващ директор на Международния валутен фонд, пред телевизия Bloomberg. "Но все още не сме стигнали дотам."

Но на годишните срещи на Фонда във Вашингтон тази седмица някои служители се притесняваха, че колегите им отричат рисковете, че конфликтът все пак може да се разпространи по-широко. Те обаче не пожелаха да бъдат назовани поименно, поставяйки под въпрос обществената реакция.

Един от големите въпроси сега е дали правителството на Нетаняху ще се почувства принудено да продължи да нанася удари по Иран и неговите активи в други страни. Последното избухване последва ракетния удар от 1 април, при който бяха убити ирански военни командири в дипломатически комплекс в Дамаск. Техеран обвини за това Израел, който не е потвърдил, че е отговорен за това.

Иран даде да се разбере, че е готов да направи нещо, което никога преди не е дръзвал: да изстреля стотици ракети и дронове по Израел от собствената си територия. Въпреки че много от оръжията не успяха, все пак беше необходима помощта на САЩ и Обединеното кралство, за да може Израел да неутрализира нападението. Това изпрати зловещото послание, че Израел няма да може да отблъсне инвазията сам.

САЩ са работили трескаво, за да убедят Нетаняху да "приеме победата" и да се противопостави на отговора. И като се има предвид ограниченото естество на атаката в четвъртък вечер, той може би е бил чут, поне засега. Въпреки това Нетаняху е демонстрирал навика да игнорира САЩ и в миналото.

Това беше най-ясно изразено в продължаващата война в ивицата Газа, която Израел започна след нападението от 7 октомври, при което загинаха около 1200 души. Според "Хамас" ответните действия на израелските сили са довели до смъртта на повече от 30 000 души и са подложили Израел на остра критика от страна на останалия свят. 

Ракетната атака на Иран отклони част от тези опасения, но предстоящото нападение срещу Рафах, следващия град в Газа в списъка с цели на Израел, може да ги разпали отново. Междувременно преговорите за прекратяване на огъня са в застой. Дори дългогодишният посредник Катар заяви тази седмица, че преоценява тази си роля.

Призивите за сдържаност не се ограничават само до съюзниците на Израел. Русия приветства ограничените престрелки от тази седмица като доказателство, че никоя от страните не желае ескалация. Но дори и хореографираните атаки да нанесоха сравнително малко щети, те изпратиха зловещи сигнали. 


Експлозии в Исфахан в Централен Иран

"Това е нов Близък изток, Близък изток, в който Израел всеки ден трябва да се чуди дали някое действие може да провокира иранска ракетна атака или атака с дрон директно на територията на Израел", заяви Норман Рул, бивш високопоставен служител на американското разузнаване, пред телевизия Bloomberg.

Според високопоставен западен служител сред точките, изтъкнати от дипломатите в Тел Авив, за да се деескалира очакваният отговор на Израел на иранския удар от миналата седмица, е потенциалът за пълна ескалация на военните действия по границата с Ливан, където действа "Хизбула", ключов марионетъчен актив на Техеран.

Антонио Таяни, външният министър на Италия, която тази година председателства Г-7, също няколко пъти публично спомена Ливан по време на срещата на върха на външните министри в Капри като ключов момент за разсейване на антагонизма. "Израел трябва да започне да ни слуша и да се вслуша в призива на Г-7", каза той тази седмица.

"След като Иран и Израел са ангажирани с преки взаимни нападения, рискът от по-широка война се повиши", пише в бележка икономистът на Bloomberg Зиад Дауд. "Това може да се случи по план - чрез постепенна ескалация на цикъла на насилие - или в резултат на погрешни изчисления. Каквато и да е причината, ефектът върху световната икономика ще бъде огромен."