Испания счита, че Германия държи ключа за реализиране на съвместните заеми на ЕС

Напредъкът на Русия на бойното поле в Украйна съживи идеята за т.нар. еврооблигации, които да помогнат за финансирането на огромното увеличение на разходите за отбрана, необходими, за да представляват надеждно възпиращо средство за Кремъл

16:00 | 20 април 2024
Автор: Бен Силс, Шон Донън
Карлос Куерпо, министър на икономиката на Испания. Снимка: Bloomberg LP
Карлос Куерпо, министър на икономиката на Испания. Снимка: Bloomberg LP

Според испанския министър на икономиката Европейският съюз ще успее да намери начин за набиране на повече общ дълг, който да е приемлив за германския конституционен съд - ако има достатъчно политическа воля. 

Карлос Куерпо заяви, че ЕС е натрупал толкова много инвестиционни планове - от енергийния преход до цифровата си стратегия и отбраната - че държавите членки няма да могат да ги финансират от националните бюджети и затова трябва да започнат дискусии за емитиране на повече съвместен дълг. 

"За нас това е безсмислено", каза Куерпо в интервю в рамките на пролетната среща на Международния валутен фонд във Вашингтон. "Натрупват се нови инвестиционни нужди и трябва да реагираме".

Напредъкът на Русия на бойното поле в Украйна съживи идеята за т.нар. еврооблигации, които да помогнат за финансирането на огромното увеличение на разходите за отбрана, необходими, за да представляват надеждно възпиращо средство за Кремъл. 

Но обсъжданията досега се сблъскваха с опозиция от страна на традиционните бюджетни ястреби на блока, водени от германския министър на финансите Кристиан Линднер. Миналата седмица той настоя, че страните от ЕС трябва да се съсредоточат върху оздравяването на финансите си, а не да търсят от ЕС финансиране на допълнителни програми. 

Едно от големите препятствия пред всяка нова програма за заеми е германският конституционен съд, който е склонен към по-строго тълкуване на законовите ограничения за държавните заеми. Миналата година съдът в Карлсруе отмени специален бюджетен инструмент, който беше създаден, за да заобиколи ограниченията за заемане на средства в страната. 

Това решение обърка плановете на управляващата коалиция и накара канцлера Олаф Шолц да се опасява от всякакви бюджетни нововъведения, които биха могли да бъдат проверени от съдиите. 

Куерпо, който помогна за договарянето на нови фискални правила за страните от еврозоната в преговорите с Линднер по-рано тази година, заяви, че е уверен, че ако политиците успеят да се споразумеят за разширяване на съвместното емитиране на дълг на ниво ЕС, то те ще успеят да намерят структура, която германският съд да приеме. 

 "Ако има воля, ще се намери правен начин, не само за Германия, но и за много други страни, които имат свои конституционни особености", каза той. "Ще работим с Германия, но и с останалите държави членки на ЕС. Това е общо начинание."