Защо експертите не харесаха AI устройството, което трябваше да замени смартфоните

За тези, които са скептично настроени към нуждата от нови джаджи с изкуствен интелект, сагата е ранно потвърждение на техните възгледи

20:30 | 16 април 2024
Обновен: 06:58 | 17 април 2024
Автор: Дейв Лий
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Рецензиите за Humane Ai Pin са налице - о, боже, те са налице. Наричана първото "голямо" ново потребителско устройство в ерата на изкуствения интелект, джаджата, за която създателите ѝ обещават, че един ден може да замени смартфоните, не е посрещната толкова радушно от техническите рецензенти.

Известната с безпристрастността си Джоана Стърн от Wall Street Journal заключи, че тя просто "не е готина" поради липсата на функционалност и изключителната топлина, която отделя устройството, прикрепено към ризата ви. Дейвид Пиърс от сайта за технологични новини The Verge заяви, че то е "напълно неработещо по толкова много неприемливи начини". Маркес Браунли, известен още като MKBHD, рецензентът, който всеки PR екип отчаяно се опитва да впечатли, заяви, че това е "най-лошият продукт, който някога съм рецензирал".

Не помогнаха и високите очаквания, които създателите на Humane Ai Pin бяха поставили. Екипът от съпрузи Имран Чаудри и Бетани Бонджорно, и двамата бивши служители на Apple Inc., се обявиха пред света в статия в New York Times, в която бяха представени като технологични визионери. Повечето читатели видяха нещо друго: поредния стартъп от Сан Франциско с повече пари, отколкото разум. Представянето беше дръзко: Заменете незаменимия смартфон в джоба си с малко устройство с квадратна форма, на което можете да задавате въпроси, да го карате да "гледа" нещата и да ги описва, да се обаждате и т.н. Интерфейсът е комбинация от гласово взаимодействие и лазерен дисплей, който се проектира върху дланта ви.

За съжаление скоро се появи суровата реалност на хардуерното инженерство. Отзивите показаха, че устройството отговаря на въпроси за 10 секунди - в наши дни това е цял живот. В много случаи, според рецензентите, софтуерът просто е сбъркал нещата. Дали това е изцяло по вина на Humane? Не. Той разчита на големи езикови модели, създадени от други компании. Но тези различия нямат значение, когато се опитвате да продадете устройство за 699 долара с месечен абонамент от 24 долара. Те със сигурност нямат значение, когато в маркетинга си се позовавате на перфекционистката Apple и казвате на хората да се откажат от смартфоните си.

За тези, които са скептично настроени към нуждата от нови джаджи с изкуствен интелект, сагата е ранно потвърждение на техните възгледи. Цялата случка ме накара да се замисля за онази страхотна сцена в сериала на HBO Veep , когато съветничката на Белия дом Ейми се издъни и предупреди, че тъй като президентът Селина Майер е била "зле" като първата жена президент, това означава, че няма да има повече жени президенти. След като за Humane Ai Pin бяха събрани 240 милиона долара, само за да се окаже, че е "зле", има риск всички бъдещи ярки идеи в областта на носимите устройства с изкуствен интелект да се затруднят да съберат пари. Дори и преди това хардуерът беше труден за продаване на рискови капиталисти, които се чувстваха по-удобно в света на по-нискорисковите софтуерни компании с висока печалба. Сега над всяко ново устройство ще виси мечът на опита на Humane.

Но неуспехът на Humane не трябва да означава край на експериментите в новата ера на джаджите с изкуствен интелект или дори забавяне.

Освобождаването от смартфона или поне отказът да се разчита на него за почти всичко е наложителен, ако искаме да намерим повече връзка помежду си и ако искаме да се възползваме максимално от възможностите, които може да донесе усъвършенстваният ИИ.

Надявам се, че за Humane ще има достатъчно пари, за да се обърнат неуспехите и да се превърнат в нещо ценно. Мащабирането на Ai Pin обратно като аксесоар за телефон, а не като заместител, изглежда като път напред. Има несъмнена полезност в устройство, което може (често) точно да разпознава това, което е пред него, и да предлага подробна информация. Един ден мога да си представя как служителите в магазините за обувки държат маратонки и питат: "Имаме ли ги в даден размер отзад?" и получават отговор, и така нататък. Функцията за превод - говорете на един език и тя бързо ще повтори казаното на друг - изглежда една от малкото функции, при които бързо достъпното устройство, закрепено за дрехите, има повече смисъл от използването на смартфон. Със сигурност е по-"човешко", ако това е целта.

Humane трябваше да бъде достатъчно смела, за да признае, че продуктът не е готов и може би няма да бъде готов за известно време. В това няма нищо срамно, но с твърде ранната си поява Humane е провалила шансовете за постигане на амбициите си - и може би е затруднила и други.

В сегашния си вид Humane Ai Pin ще остане в историята като арогантен опит да се промени светът, докато по-скромната цел би била да се опита да добави постепенно подобрение. Надявам се, че другите предприемачи и инвеститори ще се вслушат в този урок - и няма да се повлияят от този конкретен неуспешен опит.

Дейв Лий е технологичен колумнист на Bloomberg Opinion в САЩ. Преди това е бил кореспондент на Financial Times и BBC News.