Китайските соларни панели са толкова евтини, че в някои страни се ползват за огради

Европейците намират алтернативно място за евтините зелени технологии при високите разходи за инсталиране на покриви

07:00 | 3 април 2024
Преводач: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Соларните панели са станали толкова евтини, че се използват за изграждане на градински огради в Нидерландия и Германия, тъй като бумът на китайското производство насища световния пазар, пише Financial Times.

Панелите улавят по-малко слънчева светлина, когато се използват за огради, отколкото на покриви, но процесът спестява високите разходи за труд и скеле, според анализатори и публикации в социалните медии от домакинства, които са ги инсталирали.

"Това е резултатът от поевтиняването на соларните панели до степен, в която просто започваме да ги поставяме навсякъде", казва Джени Чейс, водещ соларен анализатор в BloombergNEF. "Тъй като разходите за инсталиране - труд, скеле - са по-голямата част от цената за инсталиране на покривна фотоволтаична система, в това има смисъл."

"Защо да поставяте ограда, когато можете просто да поставите куп соларни панели, дори и да не са ориентирани точно към слънцето?", казва Мартин Броу, ръководител на отдела за изследване на климата в BNP Paribas Exane. "Когато самите панели са изключително евтини, ограниченията се свеждат до разходите за монтаж и терени. Получава се нещо като манталитет "направи си сам".

Според оценките на Международната агенция по енергетика предлагането на слънчеви панели в световен мащаб ще достигне 1 100 гигавата до края на тази година, което е три пъти повече от сегашната прогноза за търсенето. Според нея тази тенденция се дължи на пренасищането на производството в Китай. 

В същото време инсталациите са станали по-скъпи, главно поради нарастващите разходи за труд, а чакането за свързване на панелите към електрическите мрежи поставя на изпитание търпението на индустрията и на домакинствата. Проблемите с капацитета на мрежите засягат повечето страни и не могат да бъдат решени лесно и бързо.

Longi Green Energy Technology, един от най-големите производители на панели в света, заяви наскоро, че е уволнил хиляди работници, тъй като свръхпредлагането е довело до отстъпление на китайските производители. 

В Европа ръководителите на промишлеността предупреждават за предстоящи проблеми в сектора, който през последните месеци бе засегнат от загуба на работни места, фалити и затваряне на предприятия. 

Европейската комисия заявява, че ще се ангажира да "оцени всички доказателства за предполагаеми нелоялни практики" и да подобри достъпа на производителите на соларни панели до фондовете на ЕС, съгласно проектоплан, видян от " Financial Times", който трябва да бъде подписан от министрите на енергетиката на ЕС и индустриалните групи на 15 април. Това обаче едва ли ще удовлетвори индустрията.

Алесандро Барин, главен изпълнителен директор на италианската FuturaSun, която произвежда панели в Китай, за да ги продава в Европа, заяви, че кашони с панели са стояли непродадени в пристанищата и складовете и след края на работата на фабриката, след като тя удължи затварянето си за празника на Лунната нова година на три седмици от обичайната едноседмична почивка.

В края на март цената на един соларен панел беше 11 американски цента за ват, или само половината от цената по същото време на миналата година, според BloombergNEF, и се очакваше да падне още повече в "надпреварата към дъното", тъй като производителите се конкурират да се отърват от излишното предлагане.

Под "червената линия" от 15 цента за ват компанията няма да може да инвестира сериозно в европейско производство, каза Барин. "Няма да го направите с безумно малък марж, който няма да плати за нищо."

Без по-голяма подкрепа от страна на ЕС фабриката, която Барин възнамерява да открие близо до Венеция, ще бъде по-скоро малък "мегаватов" производител, отколкото "гигаватов" производител със световно значение, каза той.

Европейският съвет за производство на соларни продукти предупреди през февруари, че европейските производители на панели скоро ще започнат да спират работа, ако не бъде предоставена спешна помощ.

Френският производител на соларни панели Systovi заяви, че търси купувачи, позовавайки се на "внезапното ускоряване на китайския дъмпинг". Френската енергийна компания EDF заяви пред FT, че нейният производител на соларни панели Photowatt е "изправен пред трудности да намери икономическо равновесие".

Това се случва след като през ноември групата REC в Норвегия затвори фабриката си за производство на полисилиций - основна суровина за соларните панели, а швейцарската компания Meyer Burger Technology заяви, че ще затвори завода си за соларни панели в Германия, един от най-големите в Европа, и ще насочи усилията си към САЩ. 

Дори в САЩ, където производителите на части за слънчева енергия имат достъп до субсидии по силата на Закона за намаляване на инфлацията на стойност 369 млрд. долара, местната индустрия е в застой.

Вносът от Югоизточна Азия, откъдето САЩ доставят по-голямата част от соларните си панели, се продава с отстъпка от произведените в САЩ, дори когато се отчитат митническите тарифи. 

Това създава трудности за компании, сред които подкрепяната от Бил Гейтс Cubic PV, която през февруари се отказа от плановете си за изграждане на фабрика за производство на 8GW пластини, обявени малко след подписването на закона за IRA през 2022 г., позовавайки се на "драматичен срив" в цените. 

"Настроението е мрачно... То не създава условия за успех на местните производители, особено в този крехък ранен етап на растеж", заяви Даниел Мерфелд, главен технологичен директор в Hanwha Q-Cells, един от най-големите производители на части за соларни инсталации в САЩ. 

В сряда, говорейки във фабрика за соларни продукти в Джорджия, американският финансов министър Джанет Йелън настоя Китай да спре да залива пазара с евтин износ на зелени технологии.

Но Сумант Синха, главен изпълнителен директор на ReNew, водещ индийски доставчик на вятърна и слънчева енергия, се оплака, че държавната помощ на САЩ за слънчевата енергия застрашава амбициите на Индия да се представи като производител на евтини слънчеви панели и алтернатива на зависимостта от китайския внос.

"Дали тази огромна субсидия е най-добрата инвестиция за света като цяло? Не е, но това се случва, защото САЩ искат да създадат свои собствени работни места... в световен мащаб заложник е изменението на климата."

За някои наблюдатели от индустрията и защитници на изменението на климата, включително Международната агенция по енергетика, проблемите със свръхпредлагането са следствие от добрите новини от забележителния бум на слънчевата енергия, който дойде в отговор на енергийната криза, причинена от прекъсването на доставките на руски газ поради войната в Украйна.

Скокът в цените на енергията се оказа стимул за домакинствата да инсталират панели, за да спестят от сметките си и да продават зелена електроенергия обратно в мрежата.

Иън Рипин, главен изпълнителен директор на MCS, която извършва проверки на качеството на соларните инсталации в Обединеното кралство, заяви, че възходите и паденията в сектора на "соларното влакче" се дължат на непостоянната правителствена подкрепа чрез отстъпки или безвъзмездни средства, както и на непостоянството на битовите клиенти по отношение на разходите за инсталиране.