Поздравления за Nikkei, а сега не опропастявайте постигнатото

Япония трябва да намери начин да запази инерцията, като този път задържи чуждестранните инвеститори на борда

11:30 | 22 февруари 2024
Автор: Геароид Рейди
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Историята може и да не се повтаря, но се римува. Последният път, когато японските акции достигнаха исторически връх, йената се колебаеше около 145-150 за долар; Японската централна банка работеше върху повишаването на лихвените проценти на фона на загрижеността за инфлацията, която все пак беше скромна в сравнение с други страни. Меката сила на страната беше доминираща в чужбина; гурута в областта на самопомощта и мениджмънта разпространяваха предполагаеми тайни японски съвети за живот. 

Много неща се промениха от този дългогодишен рекорд на Nikkei 225 Stock Average в последния ден на търговията през 1989 г. Това беше епохата на арогантност, описана в "Япония, която може да каже "не"" - есето на консервативния политик Шинтаро Ишихара и съоснователя на Sony Group Corp. Акио Морита, в което се препоръчваше налагане на агресивна нация - периодът, в който Япония се разглеждаше като търговско чудовище, което идва за работните места в САЩ. Без значение колко оптимистично настроени са чуждестранните инвеститори към японските акции днес, никой не смята, че страна, чийто брутен вътрешен продукт току-що бе надминат от Германия, е на път да постигне глобално господство.

Но тъй като Nikkei ще затвори на исторически връх, има причина да се надяваме, че това може да не е мимолетно. Цялата страна признава, че балонът от 1989 г. е монументален момент на гордост и прекомерна активност. Съотношението цена/печалба на Nikkei достигна 70 пункта на фона на нелепо оптимистичните предположения, че ерата на бързия растеж никога няма да приключи, докато балансите на компаниите бяха натоварени с дългове и лоши активи. 

Скептично настроените към сегашния бум твърдят, че това не е нищо повече от пореден случай на цикъл, който се случва веднъж на десетилетие и в който интересът към Япония се възражда, но е мимолетен. Но има основателни причини да се смята, че този път нещата са различни: инвеститорите се отдръпват от Китай; проблеми като ниската раждаемост, които някога изглеждаха изключителни, сега се наблюдават в целия свят. И за разлика от предишните ралита, този разказ не зависи от един човек: В сравнение с прекалено обнадеждаващите очаквания за бившите лидери Джуничиро Коидзуми и Шиндзо Абе, сегашният президент Фумио Кишида е слабо свързан с настоящия успех на фондовия пазар. 

За да заглуши скептиците, Япония трябва да намери начин да запази инерцията. Тя може да започне, като този път задържи чуждестранните инвеститори на борда - техният интерес е от решаващо значение за поддържането на акциите, както и за убеждаването на често по-скептичните местни търговци. Главният изпълнителен директор на Японската борсова група Хироми Ямаджи води интригуваща кампания за оказване на натиск върху фирмите, за да ги накара да повишат оценките си, която завладя въображението на световните финансови мениджъри. Той трябва да продължи своята бавна революция и да затяга гайките на компаниите, които не му съдействат. Наративът, че управителните съвети са изостанали или пренебрегват акционерите, все още има широк обхват, но Ямаджи е най-добрата надежда да го отхвърли. 

Второ, страната трябва да се справи с политическите проблеми. По време на управлението на Коидзуми и на втория кабинет на Абе парите от чужбина намаляха, когато очакванията за скорошни подобрения се сблъскаха с реалността на правене на бизнес с темпото, с което се движи Япония. Нов министър-председател в рамките на една година изглежда напълно възможен, освен ако не се подобрят ужасните резултати на Кишида; въпреки че изглежда, че най-вероятно е да се избере кандидат на основата на приемствеността, политическият риск може да изплаши инвеститорите, а по-радикален избор (може би консервативният бунтар Санае Такаичи) може да ги накара да се замислят. 

И накрая, Японската централна банка трябва да се поучи от грешките си в миналото. Централната банка е широко обвинявана за грешните си стъпки: на първо място е спомогнала за надуването на активите чрез прекалено облекчена политика, след това е спукала балона твърде бързо, като е повишила лихвите прекалено рязко, и накрая е удължила спада с бавна поредица от съкращения, след като икономиката се е задъхвала. Макар че управителят Казуо Уеда ясно изрази намерението си да сложи край на отрицателните лихвени проценти, възможно е той вече да е пропуснал прозореца - страната е изпаднала в техническа рецесия. Тъй като тазгодишните преговори за заплатите са от решаващо значение за окончателното им повишаване, може би сега не е най-подходящият момент за първото им повишаване от 2007 г. насам. Той трябва внимателно да начертае курса си. 

Всичко това все още може да се обърка: Инвестициите на Уорън Бъфет в японски компании за дялово разпределение са направили необходимото, за да убедят хората, че страната отново е дестинация за акционерите, но какво ще се случи, ако той закрие позициите си? Икономическите предизвикателства в страната са реални и не изчезват; инфлацията и ръстът на заплатите могат лесно да се забавят, което ще върне тенденцията на стагнация. Скептиците са се оказвали прави по-често от останалите. Ето защо това е критичен момент, който изисква от институциите да направят нещата правилно. И това не може да чака още 34 години.