Добри ли са финансовите съвети в TikTok? Като икономист казвам "да"

Видео платформата може да не предоставя винаги балансиран поглед върху политиката, но нейните потребители имат някои разумни препоръки относно управлението на вашите пари

08:27 | 12 февруари 2024
Автор: Алисън Шрагер
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

TikTok е обвиняван, че е отровил умовете на Gen Z, карайки ги да мразят Америка и им дават изкривена представа за историята. Без да навлизам във всичко това, ще кажа следното: TikTok не е най-лошото място да научите за личните финанси.

Преди няколко години Джеймс Чой от Yale School of Management сравни съветите на най-популярните книги за лични финанси с това, което предлага академичната литература. В днешно време младите хора са по-склонни да получат съветите си от така наречените finfluencers в социалните медии, отколкото от книгите. Вдъхновена от изследванията на Чой, наскоро прекарах известно време в гледане на видеоклипове на някои от най-популярните влиятелни личности в TikTok.

Въпреки че не всичко, което казват, е в съответствие с това, което съветват икономическите и финансовите изследвания, те предлагат някои полезни съвети. Има някои измамници, както има във всяка медия, но повечето от съветите са подобни на тези, които можете да намерите в книга, макар и насочени към финансовите нужди на двадесет и няколко годишните. Най-честият съвет включва:

     Имайте фонд за спешни случаи, достатъчен да покрие няколко месеца заплата, в спестовна сметка с висока доходност;
     Поддържайте стегнат бюджет за да спестите малко пари;
     Инвестирайте на пазара, за предпочитане индексен фонд на S&P 500, но ако имате достатъчно дълъг времеви хоризонт, помислете дали да изберете и някои отделни акции.

Това е малко по-различно от това, което можете да намерите в икономическите и финансовите списания. Първо, икономистите приемат, че целта не е непременно да забогатеете - да имате милион долара, да речем, докато сте на 30 години - а да имате плавно и предвидимо потребление през целия си живот. Когато сте на 22 и не печелите много, спестяването може да не е най-големият ви приоритет. Икономистите биха твърдяли също, че наличието на известна финансова възглавница в нискорискови активи е препоръчително - но не непременно, ако имате много дългове по кредитни карти с висока лихва, тъй като лихвените проценти по кредитните карти са много по-високи от тези по високодоходни сметки.

Друга разлика е в това как инвестирате. Икономистите също предпочитат диверсификацията и индексираното инвестиране пред активното управление. Но също така вярваме, че важна част от диверсификацията включва чуждестранни акции. Тълпата от TikTok има много силни домашни пристрастия. Ние, икономистите, бихме казали, че това оставя инвеститорите под диверсификация, защото концентрира риска върху съдбата на една страна: тази, в която живеете, чиято икономика е силно свързана с вашите заплати. S&P 500 също е силно концентриран в няколко големи акции.

Всъщност в TikTok самата концепция за управление на риска, различна от притежаването на S&P 500 и наличието на фонд за спешни случаи, до голяма степен отсъства. Съвременната портфейлна теория твърди, че новите активи трябва да се оценяват според това как влияят върху общия риск - не само според това колко повече пари ще спечелят. Трябва да сте особено внимателни как ще се представи портфолиото ви в рецесия, когато шансовете за загуба на работа са по-високи (особено когато сте млад) и повечето акции са склонни да падат.

Няма начин да станете милионер, преди да сте навършили 30 години - освен ако не наследите пари, не сте успешна поп звезда или сте професионален спортист - без да поемате голям риск. Инфлуенсърите не са честни за тази истина.

Това невежество по отношение на риска може да обясни защо TikTok за личните финанси се е поддал на заблудата за диверсификация на времето, която е идеята, че колкото по-дълъг е вашият инвестиционен хоризонт, толкова по-малко рисковано е да инвестирате в акции. Толкова много инвестиционни съвети на сайта се основават на данни от последните 20 години. И все пак бъдещето може да не е като миналото. Попитайте всеки, който е инвестирал в японския фондов пазар през 2010 г.: Няма гаранция, че акциите винаги ще се връщат.

Колкото по-дълго сте на пазарите, толкова по-голям е шансът нещо да се обърка. Финансовата литература предлага да притежавате повече акции, когато сте по-млади, но не защото е по-малко рисковано. Това е така, защото по-голямата част от нетната ви стойност е в бъдещите ви печалби, които са подобни на облигации, и с възрастта те стават по-малък дял от портфолиото ви. Така че TikTok поне съветва правилното нещо, макар и по грешна причина.

Другото любопитно нещо за личните финанси в TikTok е предположението, че да живееш с родителите си е жизнеспособна финансова стратегия, вместо нещо, което правиш, когато животът ти се разпада. Предполагам, че животът с родителите ви спестява пари. Но животът сам има предимства по отношение на личностното развитие.

Като цяло обаче намерих много разумни финансови съвети в TikTok. За разлика от академичните статии в икономическите списания, видеоклиповете на TikTok са ангажиращи и кратки и са практични по начин, който повечето икономисти просто не са.

Един от най-честите съвети, които намерих в TikTok, например, е, че не е достатъчно просто да отворите брокерска сметка - трябва да изберете и фондовете. Много финфлуенсъри водят своите последователи през този процес. Показването на хората на механиката на това как се прави е изключително ценно и честно казано кара много от притесненията ми да се изглеждат второстепенни.

Спомням си какво правех, когато бях на 25: изучаване на най-добрите начини за инвестиране и изграждане на стабилна финансова основа, като част от моята дисертация за риска при пенсиониране. Харчех толкова много за наем, че не можех да си позволя да вляза в индексен фонд. Тогава нямаше TikTok, разбира се, но ако имаше, може би щях да преосмисля този избор.

Алисън Шрагер е колумнист на Bloomberg Opinion, отразяващ икономиката, и старши сътрудник в Manhattan Institute.