Тръмп казва, че войната в Украйна трябва да приключи

"Трябва да приключим тази война и аз ще я приключа", заяви Тръмп

12:56 | 11 февруари 2024
Обновен: 12:58 | 11 февруари 2024
Автор: Стефани Лай, Алисия Диас
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Доналд Тръмп заяви, че войната, започната от нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г., трябва да приключи и отново изрази неодобрението си за изпращането на повече помощи в чужбина, докато Сенатът се опитва да придвижи напред пакета за осигуряване на спешно финансиране за Украйна и Израел.

"Трябва да приключим тази война и аз ще я приключа", заяви Тръмп, републиканският лидер за президентската номинация през 2024 г., на предизборен митинг в събота в Конуей, Южна Каролина. 

Той нарече украинския президент Володимир Зеленски "най-великият търговец в историята" и се опита да намекне, че САЩ може да останат "без стотици милиарди долари", ако Украйна сключи сделка с Русия - която нахлу в страната преди две години - и "изведнъж не искат повече да се занимават с нас". 

Възможното завръщане на Тръмп в Белия дом е все по-важен фактор в усилията на Украйна да си върне окупираната от Русия територия. Контраофанзивата на Киев през 2023 г. в югоизточната част на страната до голяма степен се провали, Зеленски се скара с висшия си военен командир, а допълнителната американска военна помощ забуксува в Конгреса. Този месец Зеленски заяви, че "искам да вярвам и да се надявам", че политическите промени в САЩ няма да означават край на помощта за Украйна.

Говорителят на Белия дом Андрю Бейтс отвърна на твърдението на Тръмп по време на речта, че е казал на членовете на НАТО, докато е бил президент, че ще насърчи Русия да нахлуе в членове на алианса, които не плащат вноските си.

"Насърчаването на инвазиите на най-близките ни съюзници от страна на убийствени режими е ужасяващо и откачено - и застрашава американската национална сигурност, глобалната стабилност и икономиката ни у дома", заяви Бейтс в изявление.

Тръмп повдигна въпроса за Украйна само за кратко, докато провеждаше кампанията си за нанасяне на нокаут на Ники Хейли, последния му основен републикански претендент, на нейна територия в републиканските първични избори в Южна Каролина на 24 февруари. Това беше първото му посещение в щата след победата му в първичните избори в Ню Хемпшир през януари.

Социологическите проучвания показват, че Тръмп е във водеща позиция в Южна Каролина, като води пред Хейли с 31 процентни пункта в средната стойност на социологическите проучвания на RealClearPolitics за партията.

Тръмп води и пред действащия президент Джо Байдън в ново проучване на "Файненшъл таймс" за това кой би бил по-добър управител на икономиката на САЩ. 

През последните седмици Тръмп затвърди позициите си в Голямата народна партия, като успешно притисна законодателите да се откажат от двупартийното споразумение за границата, изтласка ръководителя на Националния комитет на Републиканската партия в полза на собственоръчно избран наследник и предупреди донорите да се обединят зад него. 

Тъй като се приближава към номинацията след победите в Айова, Ню Хемпшир и тази седмица в събранието в Невада, Тръмп и неговите съюзници оказват натиск върху Хейли да се оттегли от надпреварата. Помощниците на Хейли заявиха, че тя възнамерява да остане в надпреварата до Южна Каролина и супервторника следващия месец, когато ще гласуват повече от дузина щати.

Хейли залага кампанията си на силно представяне в щата, където е родена и е била два мандата губернатор. Бившият посланик на САЩ в ООН се ползва с подкрепата на видни мениджъри от Уолстрийт, но не успя да я превърне в победа в състезанието на Голямата партия. Последните седмици тя прекара в набиране на средства, които я отведоха в Калифорния, Флорида и Ню Йорк - опитвайки се да привлече богати дарители за финансиране, необходимо, за да остане в надпреварата на Голямата партия. 

Хейли и Тръмп се нахвърлиха един срещу друг, като бившият президент постави под въпрос защо някогашната му посланичка все още се кандидатира. В четвъртък Тръмп заяви пред репортери в своя клуб "Мар-а-Лаго" във Флорида, че решението на Хейли да остане в надпреварата "вреди на партията и в известен смисъл вреди на страната".

Съпругът на Хейли
В събота Тръмп се подигра с брака на Хейли, като зададе въпроса къде е съпругът ѝ. Хейли отговори в публикация в X, че съпругът ѝ Майкъл Хейли е изпратен на мисия и служи в армията. 

"Някой, който непрекъснато проявява неуважение към жертвите на семействата на военните, няма работа като главнокомандващ", заяви Хейли в X.

Бившият президент се сблъска с лавина от критики през 2020 г., след като в репортаж на списание The Atlantic се твърди, че е пренебрегнал загиналите военнослужещи на САЩ, включително покойния сенатор Джон Маккейн. 

Хейли също така постави под съмнение умствената компетентност на Тръмп след неотдавнашни гафове, включително коментари, в които той я обърка с бившата председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси, и изтъкна безбройните му правни предизвикателства като все по-отвличащо вниманието обстоятелство.