Златото е новият "биткойн" в очите на бумърите

Криптовалутите и златото се разглеждат от подготвящите се за Деня на Страшния съд като тяхно спасение, ако обикновените фиатни валути престанат да бъдат жизнеспособни методи за размяна. Тънката разлика тук е между технологичните "бро" от поколението Z и златотърсачите от бейбибума - тази фиксация е за цял живот

13:00 | 9 декември 2023
Автор: Маркъс Ашуърт
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В неделя вечерта и в ранните часове на понеделник златото достигна рекордните над 2135 долара за тройунция - и веднага след това падна обратно. В момента златото е с около 6% по-ниско от този мимолетен зенит и по същество е непроменено в сравнение със състоянието му преди седмица. Това не е поведението, което очакваме от сериозните хилядолетни класове активи; за това са магическите виртуални токени на новото време.

Gold 01
Какво се покачва. Златото бързо се оттегли от рекордния си връх в неделя вечер

Подобният на Икар полет на златото към нови висоти вероятно е бил предизвикан от стоп-загуба на пазара на деривати, която е подтикнала множество алгоритмични покупки, тъй като жълтият метал се е сблъсквал с тези рекордни нива през последните три години. Липсва логична причина защо този надежден символ на стойността може изведнъж да струва толкова много повече - но след това не успя да поддържа този нов връх. Подобно непостоянно ценово действие често води до обръщане на тренда. 

Gold 02
Съпротивата е безсмислена. Златото тества нови върхове през последните три години

Биткойнът също се покачи, като в понеделник се изтласка над 40 000 долара до най-високото си ниво от 20 месеца насам, макар че в интерес на истината той не само задържа тези печалби, но и удължи ралито, за да флиртува с 44 000 долара. Тук има връзка, тъй като криптовалутите и златото се разглеждат от подготвящите се за Деня на Страшния съд като тяхно спасение, ако обикновените фиатни валути престанат да бъдат жизнеспособни методи за размяна. Размяната на златни кюлчета за жизненоважни домакински уреди е толкова вероятна, колкото и възможността за достъп до виртуални пари, ако катастрофата извади от строя електропреносната мрежа или интернет. Тънката разлика тук е между технологичните "братя" от поколението Z и златотърсачите от бейбибума - тази фиксация е за цял живот.

Световният съвет по златото обяснява внезапния скок на метала с краткосрочна техническа търговия. "По-дългосрочната история, а именно силното изкупуване на злато от централните банки, вероятно няма нищо общо с бързото движение в понеделник", каза Джон Рийд, пазарен стратег на WGC, в свое изявление. "До момента най-важните фактори, които ще движат златото на финансовите пазари, ще бъдат щатският долар и количеството на намаленията, включени в цената на лихвения пазар в САЩ."

Gold 03
Когато само златото ще свърши работа. Управителите на резервите на централните банки увеличават притежанията си в злато

Централните банки със сигурност са били най-големите купувачи; по данни на Metal Focus тази година те са добавили 800 метрични тона злато. Китай е начело на покупките, като е натрупал 180 млн. тона, следван от Сингапур и Индия. Но към тези цифри трябва да се подхожда предпазливо: Между 2009 г. и 2015 г. Китай не съобщава за промяна в наличностите, само за да разкрие, че за този период е купил 1650 тона от метала. По подобен начин той не съобщава за никакви покупки през пет от предходните шест години. Централните банки отчитат трансакциите с прекъсвания пред Международния валутен фонд. По подобие на добива на биткойн потоците от злато са непрозрачни до голяма степен защото на основните играчи им е изгодно да останат такива.

Това не беше еднопосочен трафик на покупки, тъй като високите цени намалиха търсенето на злато за бижута въпреки благоприятните сезонни фактори. Потребителското търсене обикновено се засилва преди Дивали през ноември и има тенденция да остане силно до Лунната нова година през февруари. Борсово търгуваните фондове са продали над 100 млн. метрични тона физическо злато през тази година, което представлява разтоварване от 8%. Има и предлагане, като производството в мините тази година се е увеличило с 6% до рекордните 1267 тона. Рециклирането се е увеличило с 8% до близо 300 млн. тона. 

Gold 04
Премията за пандемия ерозира. Пазарните участници намаляват притежаваното от тях злато

На златото му трябваше време, за да пробие над 2000 долара за тройунция, тъй като през последните години имаше значителни попътни ветрове. По-слабият долар изглежда е решаващият фактор, като американската валута поевтиня с 3%, тъй като се очаква бъдещо намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв. Очакванията за по-бавен растеж в САЩ, които ще се отразят на по-висока цена на златото, са най-логичната причина за последните печалби. Много от другите популярни теории, като бягството от долара към алтернативи или конфликтът в Газа, са по-скоро съвпадения, отколкото катализатори.

Според анализаторите на Deutsche Bank AG, коригирано спрямо инфлацията, златото е на 20% от историческия връх от 1980 г. Те изчисляват, че от 1800 г. насам златото е донесло реална възвръщаемост от 0,3 % годишно в сравнение с 3 % от 10-годишните американски държавни облигации (или техните еквивалентни предшественици) или 6,8 % от американските акции. Металът се оказа неоптимален хедж срещу нарастващите разходи за живот. Освен това златото вече не реагира последователно на геополитическите кризи. Ако петролът поевтинее заради кризата в Близкия изток, то е малко вероятно тя да бъде двигател за по-високи цени на златото. По подобен начин концепцията за дедоларизация все още не е набрала сила.

Сравняването на възвръщаемостта на жълтия метал с коригираната спрямо инфлацията доходност на облигациите е твърде абстрактна теория. Както моят колега от Bloomberg News Джон Степек написа в своя бюлетин Money Distilled тази седмица, "обратната страна на това, че спадащите лихвени проценти са `добри` за цената на златото, е, че повишаващите се лихвени проценти би трябвало да са лоши за златото, а те не са (поне не в степента, която моделите, базирани на `реални` лихвени проценти, предполагат)." 

Скоростта, с която златото едновременно поскъпна и след това поевтиня през тази седмица, би трябвало да е обезпокоителна за инвеститорите, които разчитат на него като на крайъгълен камък. Вече не е даденост, че златото всъщност е надеждно убежище. То все още не носи никаква доходност, струва скъпо, може да бъде откраднато и има много малко практическо приложение, освен да изглежда красиво (ако това е вашето нещо). Не сме достигнали съвсем до нивото на оправдаване на криптовалутите, но просто вечно да се трупа злато не може да се приеме като уважавана портфейлна стратегия.

Дори и машинациите на Биткойн да не се поддават на разумен икономически анализ, криптовалутите поне могат да бъдат адмирирани като перфектни инструменти за чиста спекулация. Внезапните необясними движения на златото предполагат, че то е лесно манипулируемо и вече не реагира на икономическите сили по начин, който да позволява последователно инвестиране - а за разлика от криптобратята и момичетата, повечето от собствениците на злато са достатъчно възрастни, за да са в състояние да разберат по-добре, че не трябва да се доверяват финансово на една глупава скала.