Китай бавно изтласква глобалните производители от автомобилния си пазар

Страната вече може да се похвали с голяма гама електрически превозни средства на местни компании

20:30 | 4 април 2023
Автор: Колин Маккерахър
Снимка: Getty Images
Снимка: Getty Images

Автомобилните производители звучат оптимистично относно продажбите на коли след отварянето на Китай. Шефът на Volkswagen Оливър Блуме се завърна с положителни нагласи след посещението си в страната през февруари, докато BMW изрази подобно положително настроение, пише Bloomberg.

Това обаче прикрива неудобна реалност за производителите на традиционни автомобили – много от тях бавно, но стабилно биват изтласкани от китайския автомобилен пазар.

Международните производители на традиционни автомобили наблюдават как техният пазарен дял се свива от 61% през 2020 г. до 41% през последното тримесечие на миналата година. Възможно е да има леко възстановяване през първата половина на тази година, тъй като тези производители изчистват стари запаси, но BloombergNEF очаква общият им дял тази година да бъде доста под 50%.

Китайските компании

 Китайските компании разширяват дела си на пазара на пътнически автомобили. Графика: Bloomberg

Продажбите на Toyota в Китай се задържат сравнително добре, но японските ѝ конкуренти Nissan и Honda отбелязаха големи спадове през последните няколко години. Премиум марките като цяло се справят по-добре от тези на масовия пазар.

Възходът на електрическите превозни средства е най-важният фактор, който променя автомобилния ред в Китай. Циклите на планиране на автомобилни продукти са дълги и много традиционни автомобилни производители не са преценили колко бързо китайският пазар се пренасочва към електромобили.

Международните производители на традиционни коли държат само 8-процентен дял от пазара на plug-in превозни средства в Китай през последното тримесечие на миналата година. Много от техните електрически предложения не са конкурентни по цена, обхват и характеристики на местните. Делът им на китайския пазар на електромобили постоянно намалява, тъй като компании като BYD и Tesla предприеха инициативи за намаляване на цените и пуснаха вълна от електрически модели.

Местните китайски

 Местните китайски компании водят по дял при продажбите на електромобили и plug-in хибриди. Графика: Bloomberg

Данните за ранните продажби за 2023 г. показват, че делът на японските марки се свива с 39% през двата месеца от началото на годината, докато на германските – с 21%. За разлика от това, BYD вече е продала над 300 хиляди автомобила през този период, което е повече от 70%. Основателят Ван Чуанфу каза миналата седмица, че компанията се стреми да бъде най-продаваният производител на автомобили в Китай до края на годината.

Част от случващото се също се дължи на целите на китайското правителство за сектора. Глобалните производители на автомобили бяха длъжни да произвеждат превозни средства с местни съвместни партньори доскоро, ход, който беше предназначен да ускори трансфера на технологии и производствено ноу-хау. Електрификацията сега им създава пътека, за да се придвижат напред.

Трудно е да се посочи колко важен е възходът на Китай за световните автомобилни производители през последните няколко десетилетия. Всъщност голяма част от ръста на глобалните продажби на автомобили през последните 20 години идва от разрастването на средната класа в Китай. Няма друга история за растеж като Китай на хоризонта и с динамиката, която се променя бързо там, традиционните производители на автомобили са принудени да навлязат в ерата на електричеството. Не е ясно дали всички те ще направят скока успешно.