Искате по-малко банкови кризи? Четете повече Платон

Бизнесът се движи от напредъка в точните науки, но трябва да се тревожи за упадъка на хуманитарните дисциплини

12:04 | 2 април 2023
Автор: Ейдриън Уулдридж
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Студентите по хуманитарни науки са в опасност да се присъединят към една четвърт от видовете, които могат да изчезнат до края на този век. В Съединените щати броят на студентите, учещи литература или история в колежа, е паднал с една трета през последното десетилетие. От 38-те държави в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, четири пети съобщават, че интересът към хуманитарни науки намалява. От чисто икономическа гледна точка получаването на докторска степен в хуманитарните науки в наши дни е само незначително по-разумно, отколкото да започнете да се инжектирате с хероин.

Неотдавнашна статия на New Yorker, „Краят на студента по английска литература“ на Нейтън Хелър, е пълна с потискащи цитати от учители и студенти в либералните изкуства. "Чувстваме, че сме на "Титаник", заяви старши професор в английския отдел в Харвард. (През 2022 г. само 7% от първокурсниците от Харвард планират да се концентрират в хуманитарните науки в сравнение с близо 30% през 70-те години.) „Мисля, че проблемът с хуманитарните науки е, че можете да се почувствате, че всъщност не се развивате и това е много страшно“, оплака се студент.

Трябва ли на хората от бизнеса да ги е грижа за тази литания от оплаквания? Аргументът за безразличие е очевиден. Светът се трансформира от СТЕМ (наука, технология, инженеринг и математика), а не от изследванията на Джейн Остин. Повечето академични статии в хуманитарните науки не привличат повече от шепа читатели. Учените по хуманитарни науки сами причиниха много от проблемите си, като се хвърляха в нови и нови академични прищявки - обявявайки смъртта на автора, отхвърляйки „западната цивилизация“ или свеждайки всичко до досадната троица на раса, секс и класа.

Отговорът е, че има много причини за грижа, като се започне с чисто утилитарния. Бизнесмените прекарват голяма част от живота си, изпълнявайки ролята си публично - държейки речи за едно или друго или представяйки проекти пред инвеститори, или защитавайки резултатите си пред критичните инвеститори. Какъв по-добър начин да се научите да изнасяте реч от това да участвате в пиеси в училище или университета? И какъв по-добър начин да научите как да направите кратко и стегнато изявления - да разкажете история с убедителни примери, но възможно най-малко думи - от това да изучавате страхотни писатели? Изучаването (и изпълняването) на Шекспир е по-добра подготовка за практическите изисквания на бизнес лидерството, отколкото изучаването на счетоводството, както и безкрайно по-голям източник на мъдрост.

Гигантските медийни компании са впрегнати в ожесточена конкуренция за съдържание - за следващото "задължително" предаване или сериал, които ще задържат клиентите да плащат месечния си абонамент (ако сте действащ) или които ще ви позволят да привлечете нови (ако сте навлизащ). Кой е по-добре да наемете да пише истории, отколкото хора, които са прекарали години в изучаване на писане на истории? И кой по-подходящ да наемете да търси истории, отколкото хора, които имат световната литература на една ръка разстояние? Все още съм изумен, че Холивуд не се е възползвал повече от огромния репертоар на Балзак от истории, тъй като любимите му теми - търсенето на успех и цената на това - има толкова съвременно звучене. Това е като да оставиш Северно море неизследвано във време на недостиг на нефт.

Но най-силните аргументи са нещо повече от просто печалба и загуба. Научният напредък, който най-много вълнува бизнесмените - най-очевидно в изкуствения интелект (AI), но също така и в биотехнологиите и генетиката - повдигат дълбоки въпроси за това какво означава да бъдеш човек. Каква е разликата между човешкото мислене и машинно мислене? Какви са разумните ограничения за генетичната интервенция? Каква е правилната роля на изчислителната логика и каква е правилната сфера на моралните разсъждения или обучената съпричастност?

Най-напредналите предприятия в света все повече се изправят срещу етичните въпроси. Производителите на автомобили без шофьори трябва да програмират своите машини, за да направят „морални“ избори, ако при екстремни обстоятелства те се сблъскват с избор между да ударят дете или старец. (Всъщност учените откриха, че отговорите на този въпрос варират в страната: във Франция е най-вероятно да се спаси детето, в Тайван - да спасят възрастните хора.) Компаниите за социални мрежи ще трябва да се изправят срещу опасностите от техния бизнес или регулациите ще ги унищожат. Генетичните учени ще трябва да претеглят етичните и социалните последици от позволяването на богатите хора да плащат за генетични модификации, които бедните хора не могат да си позволят.

Повечето компании ще трябва да се справят с въпроса за установяването на правилното разделение на труда между работниците на знанието и интелигентните машини - като се уверят, че хората се фокусират върху неща, които хората правят най-добре (творческа работа или взаимодействие с хората), докато машините правят това, което правят най-добре (като сортиране на огромни количества данни).

Компаниите от всякакъв вид също все повече ще трябва да обръщат внимание на политиката, независимо дали им харесва или не. Геополитиката трансформира бизнес пейзажа, тъй като автокрациите (особено Китай) се бунтуват срещу световния ред, доминиран от САЩ, и икономиката се превръща в оръжие. Вътрешната политика също достига все по-интимни ъгли на живота. Полупроводниковата индустрия се променя по-малко заради промените в закона на Мур, отколкото от напрежението между суперсилите. Съдбата на "Дисни" през последната година се определя повече от спорове относно смисъла на пола, отколкото от подобренията в оптичните влакна. Изпълнителните директори могат да купуват счетоводители или експерти по логистика. Но ако те трябва да разберат бомбардировката на ежедневните новини, те трябва да имат широко разбиране на историята и геополитиката

Какъв по добър начин да се изучава какво означава да си човек, отколкото да изучаваш хуманитарните науки? Студентите по изкуства изучават човешкото творчество в най-добрия му вид. Студентите по политика изучават естеството (и опасностите) на властта. Студентите по история изучават начините, по които човешките общества се променят с течение на времето - а също и начините, по които остават същите. Философите изучават същността и границите на човешките разсъждения. Историята на парите и банкирането може да звучи като доста тайнствена зона на академичните среди. Но тя е пълна с предупреждения за опасностите от банковите паники и свръхщедрите режими за кредитиране.

Резултатът е магазин от примери от човешкото минало, които винаги трябва да имаме под ръка. Като се има предвид темпото на напредък в генетиката, предприятията се нуждаят от хора, които знаят за историята на евгениката (която се практикуваше в цяла Европа и САЩ, а не само в Германия). Като се има предвид завръщането на автокрацията, те също се нуждаят от хора наоколо, които могат да говорят както за силата на едноличната власт, така и за нейната крайна крехкост. И като се има предвид повсеместността на устройствата за наблюдение, те трябва винаги да имат копие от "1984" г. на Джордж Оруел.

Резултатът е и колекция от прозрения, които са също толкова богати, колкото тези на естествените науки, но по-трудни за изразяване в точни модели или формули: този човек е както най добрият, така и най-лошият от всички животни; че властта покварява и абсолютната власт покварява абсолютно; че цивилизациите могат да паднат, както и да се издигнат; че дезинформация може да доведе до социални пароксизми; че някои характеристики на човешката природа остават фиксирани във времето; и че днешните истини са утрешните абсурди.

Хуманитарните науки в най-добрия случай също са идеално оборудвани, за да осигурят образование в нещо, което за съжаление липсва в новата бизнес история: човешка преценка. Понятието за преценка може да звучи малко неясно - със сигурност в сравнение с печалбата и загубата на бизнес баланса или единиците и нулите на цифровата икономика - но разликата между успешен лидер и посредствен не се крие в количеството на информация, която притежават. Тя се крие в много човешката способност да обработва огромна маса от двусмислена информация - модели на продажби, технологични иновации, политически заплахи - и след това да взема бързо решение под натиск. Значението на преценката нараства, тъй като светът стане по-несигурен и компромиси се стават по-належащи. Кой знае? Може би финансовите сътресения от миналия месец биха могли да бъдат избегнати, ако Грег Бекер, изпълнителен директор на затворената Silicon Valley Bank, беше изучавал хуманитарни науки в университета в Индиана, вместо да специализира в бизнес.

Предпочитанието към измамната сигурност над размитите истини може би е най-големият проблем за бизнеса през последните години. Бизнесмените са станали несравнимо богати от 80-те години на миналия век, като възприемат измамната сигурност на бизнес теорията, докато забравят големите истини на политическата теория. Те са приели култа към стойността на акционерите (плащайки си като на собственици, а не като служители), като същевременно си предоставят златни парашути и експлоатират всеки счетоводен трик в книгите Но по този начин те събудиха гнева на обществото, която заплашва да отмени бизнес цивилизацията (и няма да бъде утолен от няколко бромида многообразие и устойчивост).

Те биха били по-мъдри, ако бяха изучавали класическата политическа теория заедно със съвременната икономика и бизнес теорията. Аристотел аргументира енергично за „златната средна стойност“, въз основа на мотива, че е необходима просперираща средна класа за дългосрочна стабилност. Платон настоява, че елитите неизбежно се сриват, ако се отдадат на собствените си апетити, а не се ограничават в интерес на общественото благо. Със сигурност Платон+Аристотел е по-добра формула за разбиране на състоянието на съвременния свят от всеки брой теоретици на бизнеса?

Вместо да стоят бездействащо, докато изучаването на хуманитарните науки колабира, предприятията трябва да използват своите обединени усилия, за да ги съживят. Набиращите персонал трябва да признаят, че психическата дълбочина е далеч по-ценен ресурс от повърхностно продаваемите умения. Бизнес училищата трябва да подадат спасителни пояси на хуманитарните отдели и да въведат философи, за да преподават Дилемата с тролейбуса, преподаватели по литература, за да учат на креативност, и историци, за да разсъждават върху упадъка и падението. И самите изпълнителни директори трябва да отделят време, за да изучават хуманитарните науки - може би да отделят час на ден, за да прочетат сериозна книга или да заведат старшия лидерски екип в Донегал на класически симпозиум всяко лято. По-добре глава от  Платон, отколкото дузина трактати относно управлението на веригата за доставки!

Ейдриън Уулдридж е глобален бизнес колумнист за Bloomberg Opinion.