След удара през 2022 г.: Редица опустошени компании се опитват да прикрият щетите

Все повече дружества преминават към обратен сплит на акции в отчаян опит да не бъдат делистнати

12:53 | 3 декември 2022
Автор: Крис Брайънт
Снимка: Andrew Cenci/Bloomberg
Снимка: Andrew Cenci/Bloomberg

Животът тече бързо на фондовата борса. В началото на годината инвеститорите бяха толкова влюбени в технологичния сектор, че Alphabet, Tesla и Amazon преминаха към т.нар. сплит на акции (процес, при който акциите се „разделят“ на по-малки части), за да привлекат още повече непрофесионални трейдъри, което често дори увеличаваше още повече цените на книжата им, пише Крис Брайънт за Bloomberg.

Сега – на фона на понижения интерес към спекулативните технологични компании, стотици стартъпи, чиито цени на акциите са се сринали тази година, трябва да обмислят обратния ход в отчаян опит да повишат цените на книжата си до по-приемливо ниво.

Почти 170 компании от индекса Nasdaq са преминали към т.нар. обратен сплит до момента през тази година, показват данни на Bloomberg – 12 пъти повече спрямо броя на дружествата, които са избрали да направят сплит. Със сигурност броят им ще се увеличава допълнително, но инвеститорите трябва да внимават – това няма да подобри финансовите основи на тези компании, като може да ускори спиралата в посока надолу.

Вероятно някои инвеститори смятат, че цената на акциите е просто число, но тя има символично и практическо значение, особено в САЩ.

Инвеститорите могат да приемат компания с много ниски цени на акциите като компания с ниско качество. В рамките на необичаен ход за голяма компания General Electric направи обратен сплит миналата година, за да върне цените на книжата си до нива, аналогични с тези на конкурентите си.

Най-важното е, че основните борси в САЩ изискват от листнатите компании да поддържат минимална цена на акциите си от един долар, като в противен случай ще бъдат делистнати. Най-добре е подобен сценарий да се избягва, тъй като това би довело до търговия с акциите на извънборсови места, които не се радват на подобна ликвидност, нарушавайки способността на компанията да набира капитал и да предоставя стимули на служителите.

В момента акциите на почти 500 компании на Nasdaq – около 13-процентен дял – се продават за по-малко от един долар – подобно на ситуацията от финансовата криза през 2008 г. и пукането на дотком балона.

Стотици компании

Стотици компании от Nasdaq могат да преминат към обратен сплит на акции. Графика: Bloomberg 

Биотехнологичните компании са най-засегнати, но има превес и на бивши компании за придобивания със специална цел (SPAC), което не е изненадващо. Т.нар. компании празен чек стават публични при цена на акция от десет долара и следователно спад от 90% в цените им – който не е рядкост при тях – ги излага на риск да бъдат делистнати. Производителят на електрически превозни средства Arrival, компанията за скутери Bird Global и търговецът на употребявани автомобили Cazoo Group са получили предупреждения за несъответствие от своите борси. Компаниите винаги разполагат с шестмесечен гратисен период, за да поправят твърде ниската цена на акциите си, като понякога има налични удължения.

Проблемът може да се оправи сам; компании с ниски цени на акциите стават мишени за поглъщане или перспективите им се подобряват благодарение на съкращаване на разходите или стратегическо преразглеждане, а понякога просто фондовият пазар се възстановява.

Но много от фирмите, които в момента изнемогват при цени на акциите под един долад, ще трябва да повторят мерките на листната на Нюйоркската фондова борса британска дигитална здравна компания Babylon Holdings, която обяви обратен сплит на акции по-рано този месец, за да поправи щетите, причинени от – както самата тя го описва – „катастрофалното“ листване със SPAC дружество.

Babylon премина

Babylon премина към обратен сплит, след като цените на акциите ѝ паднаха под един долар. Тя няма да е последна. Графика: Bloomberg 

Други се опитват да изпреварят проблема. След като цената на акциите ѝ падна до под 1,50 долара, базираната в Лондон компания от финтех сектора Paysafe писа на акционерите миналата седмица, очертавайки случая за обратен сплит. Това ще помогне за „привличане, задържане и мотивиране на служители, някои от които може да е по-малко вероятно да работят за нас, ако имаме ниска цена на акциите“, писа дружеството по-рано.

На теория обратното разделяне не би трябвало да оказва влияние върху пазарната капитализация или общата стойност на акциите, които инвеститорът притежава. Реално нищо фундаментално не се е променило: преди разделянето едно към десет инвеститорът има 1000 акции, всяка на стойност един долар; след това те имат 100 акции всяка на стойност десет долара.

Обратният сплит понякога работи добре. Премахването на заплахата от делистване трябва да бъде облекчение и инвеститорите могат да направят разлика между компании, чиито акции са били обхванати от по-широка пазарна турбуленция, и тези с погрешен бизнес модел и слаби финансови показатели. Цените на акциите на Booking, компанията за туристически резервации, поскъпнаха с огромните 7700% след обратния сплит през 2003 г.

В обичайната ситуация обаче акциите продължават да поевтиняват, защото ръководството практически изпраща сигнал, че не очаква цените на книжата да се възстановят сами и са изчерпали идеите си за решаване на проблема. Обратният сплит може също да привлече къси продавачи и да причини допълнително намаляване на обемите на търговия и ликвидността, тъй като няма толкова много акции в обращение.

Много дружества, които избират процеса, не са жизнеспособни в дългосрочен план и или се придобиват, фалират, не отговарят на изискванията за листване. Цените на акциите често са ниски по добра причина. Инвеститорите, които игнорират този сигнал, го правят на свой риск.