Дежа вю от дотком балона: Dow изпревари Nasdaq

Слабото представяне на технологичния индекс през октомври се дължи на големите имена в него

20:30 | 1 ноември 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Няма нищо по-лошо от това да ритнеш някого, когато вече е паднал, но понякога се налага. Такъв е случаят с Nasdaq Composite, който изостана от Dow Jones през октомври най-много в рамките на месец от 2002 г. насам, а разликата може да нарасне, пише Barron’s.

Не може да се отрече, че фондовата борса се представи много добре миналата седмица. Dow се повиши с 5,7%, S&P 500 – с 4%, a Nasdaq – с 2,2%. Това беше четвърта поредна седмица на ръст за Dow.

А изминалите четири седмици бяха забележителни. Dow се повиши с 14% през октомври – на крачка от най-силния си месец от 1976 г. насам, когато отбеляза 14,4-процентен ръст. Останалите индекси не достигнаха тези печалби: Russell 2000 се покачи с 11%, S&P 500 - с 8%, а Nasdaq – 3.9%. Ситуацията от понеделник, когато Dow се понижи с 0,4%, S&P 500 – с 0,8%, a Nasdaq – с 0,1%, само увеличи разликата.

Подобно по-силно представяне на Dow спрямо Nasdaq не се случва често. Dow изпревари Nasdaq с повече от девет процентни пункта този месец – най-много от февруари 2002 г., когато преднината му беше в размер на 12,35 процентни пункта. Това е седмата най-голяма разлика в рамките на месец от 45 години насам.

Слабото представяне на Nasdaq се дължи на големите имена в него. През миналата седмица Meta изтри 24% от капитализацията си, докато акциите на Alphabet поевтиняха с 4,8%, на Amazon – с 13%, а на Microsoft – с 2,6%. При всички компании спадовете се дължаха на обявяването на резултатите за третото тримесечие. Само акциите на Apple, които поскъпнаха с 5,8% след обявяването на отчета, изпратиха седмицата с повишение в цените, въпреки че и те поевтиняха с 1,1% в понеделник.

„Това наистина е първият път от 20 години насам, когато очакванията на инвеститорите за безпроблемно по-силно представяне на технологиите са поставени под натиск до такава степен“, коментира Майкъл Шаул, главен изпълнителен директор на Marketfield Asset Management.

Историята показва, че слабото представяне на Nasdaq може да продължи. Dow победи Nasdaq с най-малко седем процентни пункта през 1978, 1980 и 1992 г., но повечето месеци на доминацията му станаха факт по време на пукането на дотком балона – общо 12 месеца в периода от 1999 до 2002 г.  През 1978, 1980 и 1992 г. S&P 500 се повишава средно с 9,5% през следващите шест месеца. По време на срива на дотком балона S&P 500 отбеляза среден спад от 9,9% след месеца на доминация на Dow.

Истината може да е някъде по средата. Марта Нортън, главен инвестиционен директор за Северна и Южна Америка в Morningstar Investment Management, посочва, че еуфорията около технологиите прилича на бума на дотком балона, но само фактът, че ги наричаме Big Tech, предполага голяма разлика в качеството между сега и тогава. По думите на Нортън много от тези акции все още изглеждат скъпи. „Искаме да ги купим, но искаме да ги купим, когато са евтини – не преди това“, отбелязва тя.