Ураганът Иън е климатично бедствие за учебниците по история

Възстановяването от Иън ще отнеме години

10:14 | 30 септември 2022
Автор: Захра Хиржи
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

След като бързо се засили над топлите води на Мексиканския залив, ураганът Иън връхлетя югозападната част на Флорида като мощна буря от категория 4 с ветрове със скорост до 250 километра в час. Това означава, че това е една от най-силните бури, които някога са достигали до сушата в щата, както и в целите Съединени щати.

Повече от 2 милиона души в щата Флорида останаха без ток. Видеоклипове и снимки, разпространени в Twitter, показват как водата се стича покрай имоти на брега на морето в съседни улици във Форт Майерс, Бонита Спрингс и остров Санибел.  По първоначални данни са забелязани автомобили и дори къщи, които плуват във водата, а електропроводите и дърветата са съборени. Преди да достигне САЩ, бурята е извадила от строя електропреносната мрежа на Куба.

Иън се оказва бедствие, което ще остане в историята - и въпреки че скоростта му намаля до 90 мили в час и отслабна до категория 1 по скалата на Сафир-Симпсън, той далеч не е приключил.

Това е така, защото Иън е от типа бури, за които метеоролозите отдавна предупреждават, че могат да засегнат западното крайбрежие на Флорида, където през последните десетилетия се наблюдава бум в развитието и броя на населението въпреки риска от урагани. Това е тройна заплаха, която поразява голям район с катастрофални ветрове, проливни дъждове и буреносни вълни,които се образуват,  когато силните ветрове и ниското налягане изтласкват на брега стена от океанска вода.

И не се заблуждавайте, че изменението на климата няма нищо общо с това. Повишаването на морското равнище засилва ураганните вълни, а затоплянето на въздуха и водата води до по-силни дъждове и по-бързо засилване на бурите.

"Докато ураганът Иън се стоварва върху Флорида, вече знаем, че е по-силен и ще изсипе много повече дъжд, отколкото същият ураган преди сто години", написа в понеделник в Туитър климатологът Катарин Хейхоу от Тексаския технически университет.

Саманта Монтано, доцент по управление на извънредни ситуации в Масачузетската морска академия, казва, че мощните ветрове може да не нанесат най-големите щети. "Със сигурност заплахата от вятър е значителна при тази буря", казва Монтано. "Но мисля, че определено наводненията, както бурните вълни, така и валежите, ще причинят по-голямата част от щетите, които ще видим."

Прогнозите са, че на някои места по крайбрежието бурните вълни ще достигнат до 18 метра, а в районите далеч във вътрешността на страната може да паднат повече от 20 инча дъжд до края на бурята, съобщи вчера Националният център по ураганите. "Ще отнеме известно време, докато тази вода се оттече", каза Монтано.

Тъй като Иън все още е в действие и се очаква да се насочи към Източното крайбрежие по-късно през седмицата, може да отнеме дни, а може би и седмици, за да се направи пълна равносметка на щетите, които е оставил след себе си.  Първоначалната реакция ще бъде насочена към спасяване. Хиляди полети бяха отменени, училищата бяха затворени, а милиони хора по пътя на бурята бяха призовани да се евакуират. Но не е ясно колко точно са напуснали домовете си.

Според Чък Уотсън, специалист по моделиране на бедствията от Enki Research, Иън може да причини щети на стойност до 67 млрд. долара - от разрушени портокалови ферми до изпочупени домове.

Междувременно природозащитници предупредиха за възможността от химически разлив в съоръженията, в които се съхранява вторичен продукт от торове. Флорида е дом на голяма част от американското производство на фосфатни торове, а компанията Mosaic Co. има няколко завода за фосфати на изток от Тампа.

Възстановяването от Иън "ще отнеме години", казва Монтано. Тя допълни, че докато това започне, "искаме да сме сигурни, че изграждаме общностите по начин, по който те да са готови за бъдещите въздействия на климата - независимо дали става въпрос за повишаване на морското равнище, урагани или други опасности”.