Нови правила на играта в САЩ - кой печели и кой губи от новия данъчен и енергиен закон

Президентът Джо Байдън се пребори за ключов законопроект от предизборната си кампания

19:01 | 8 август 2022
Обновен: 21:55 | 8 август 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Президентът Джо Байдън и лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър са най-големите печеливши сега, когато огромна част от икономическата програма на демократите се приближава към влизане в сила, пише Bloomberg.

Законопроектът за данъците и енергетиката беше приет в неделя след година и половина трудни преговори, които разделиха партията. Това дава на демократите осезаем напредък по ключови въпроси, който да покажат на избирателите на междинните избори през ноември.

Популярността на Байдън спадна преди година в резултат на хаотичното изтегляне на войските от Афганистан и нарастващата инфлация, както и на година на борба между демократите за вътрешната програма. Тези пререкания останаха в миналото и Байдън може да каже, че основният елемент от програмата му ще стане закон. 

Миналата година Шумър беше упрекнат, че не е успял да обедини фракцията си зад плана на Байдън Build Back Better, но сега успя да съживи умален вариант на сделката и да се справи с пречките в последния момент, което позволи приемането на двупартиен законопроект за полупроводниците. 

Ето кой още излезе начело и кой пострада от знаковия законопроект: 

ПОБЕДИТЕЛИТЕ:

Богатите
В окончателния вариант на законопроекта не беше включен нито един от милиардите долари, които демократите предложиха преди година за увеличаване на данъците на американците с високи доходи, включително предложенията за удвояване на ставката за капиталовите печалби, увеличаване на данъците върху наследствата и налагане на допълнителна такса на милионерите. Въпреки реториката на демократите, че искат най-богатите американци да плащат много повече, в партията не бе постигнат консенсус за приемането на законопроект, който повишава налозите на хората от групата на "единия процент".

Частен капитал
Мениджърите на фондове за частен капитал успяха да избегнат увеличение на данъка, което сенатор Джо Манчин искаше, но колегата му, умереният демократ сенатор Кирстен Синема, настояваше да бъде извадено от законопроекта. Манчин искаше да ограничи данъчното облекчение, известно като "пренесена лихва", което позволява на управителите на фондове да плащат по-ниски ставки върху капиталовите постъпления от печалбите си.  Индустрията на частния капитал успя да спечели допълнителна победа малко преди окончателното приемане на законопроекта, когато шепа демократи нарушиха партийните си убеждения и гласуваха поправка на републиканците, която създаваше изключение за компаниите, притежавани от частен капитал, при определянето на минималния корпоративен данък.

Манчин, Синема
Цялото съдържание на законопроекта по същество беше подбрано от Манчин и след това коригирано, за да отговаря на предпочитанията на Синема. Двамата умерени политици натрупаха огромно влияние с готовността си да не приемат никакъв законопроект - и атаките на прогресивните - вместо законопроект с разпоредби, на които те се противопоставят. Двамата успяха да постигнат и някои преки ползи за своите щати в рамките на преговорите: Манчин постигна споразумение, което позволява завършването на тръбопровода Mountain Valley Pipeline на Equitrans Midstream Corp., а Синема успя да получи 4 млрд. долара за облекчаване на сушата в западните щати. 

Производители на електрически автомобили
Сделката удължава популярния данъчен кредит от 7500 долара на автомобил за закупуване на електрически превозни средства, което е победа за производители на електрически превозни средства като General Motors Co, Tesla Inc. и Toyota Motor Co. Но за да получат подкрепата на Манчин, компаниите ще трябва да се съобразят с нови строги изисквания за снабдяване с батерии и критични минерали, които могат да направят кредитите безполезни за много производители в продължение на години. Не всички производители ще се възползват от кредита. Новите автомобили, които струват повече от 55 000 долара и 80 000 долара за пикапи и джипове, няма да могат да се възползват от кредитите. 

Възобновяема енергия
Компанията за слънчева енергия Sunrun Inc., доставчикът на софтуер за съхранение на енергия Stem Inc. и компанията за водород и енергийни батерии Plug Power Inc. ще се възползват от щедри данъчни кредити в законопроекта. Операторите на ядрени реактори, като Southern Co., Constellation Energy Corp., Public Service Enterprise Group Inc. и Energy Harbor Corp., също могат да се възползват от данъчен кредит в размер на 30 млрд. долара за доставчиците на ядрена енергия.

Петролни компании
Нефтът и газът получиха подкрепа наред с по-новите енергийни източници. Законопроектът, който би могъл да наложи повече федерални продажби на нефт и газ и увеличава съществуващия данъчен кредит за улавяне на въглерод, получи похвали от компании като Exxon Mobil Corp. и Occidental Petroleum Corp. Законодателството създава нов 10-годишен данъчен кредит за производството на водород, който се увеличава до 3 долара на килограм в зависимост от въглеродния интензитет.

Регистрирани в Medicare, Obamacare
Окончателният законопроект ограничава джобните разходи за лекарства с рецепта на възрастните хора до 2000 долара годишно и позволява на Medicare да преговаря за цените на 10 лекарства след четири години. Законопроектът предотвратява голямото януарско увеличение на премиите по "Обамакеър" за много хора със средни доходи, като удължава субсидиите за три години. 

Ястреби за дефицита
Манчин договори 300 млрд. долара за намаляване на дефицита в законопроекта, което е първото голямо усилие на Конгреса от 11 години насам за намаляване на разликата между това колко харчи страната и колко данъчни приходи събира. Намаляването на дефицита е незначително в сравнение с 24 трилиона долара държавен дълг, но според "ястребите" това е добро начало. 

Данъчната служба
През следващото десетилетие Службата за вътрешни приходи ще получи 80 млрд. долара за разширяване на възможностите си за одит и за модернизиране на технологичните системи, след като години наред не успяваха да й осигурят достатъчно средства. 

ГУБЕЩИТЕ:

Републиканците
Представителите на Републиканската партия бяха уверени, че са преборили програмата на Байдън в областта на данъците и климата, и бяха зашеметени в края на юли, когато Шумър и Манчин обявиха сделка. Въпреки че все още са фаворити за спечелване на места на междинните избори, приемането на законопроекта е сериозен провал за политическите цели на Републиканската партия. То обаче им дава нов проблем, по който да водят кампании през есента. 

Фармацевтични компании
Законопроектът за първи път позволява на Medicare да преговаря с фармацевтичните компании за цените на лекарствата - промяна, която Конгресът обсъжда от десетилетия с ограничен успех, отчасти поради влиянието на фармацевтичното лоби. Фармацевтичната индустрия успя да постигне частична победа, след като парламентарист на Сената блокира част от законопроекта, която щеше да ограничи увеличението на цените на лекарствата на търговския пазар. Фармацевтите вероятно ще компенсират част от намалените си приходи от преговорите за Medicare с по-високи цени за пациентите с частна застраховка. 

Технологични компании
Технологичните компании ще понесат основната тежест от двете най-големи увеличения на данъците в предложението - 15% минимален данък върху печалбите от финансовите отчети и нов данък върху обратното изкупуване на акции. Корпорации като Google на Alphabet Inc. и Facebook на Meta Inc. успяха умело да използват данъчния кодекс, за да намалят данъците, които дължат, като същевременно продължават да бъдат печеливши. Минималният данък има за цел да увеличи налозите върху компаниите, които отчитат големи печалби пред акционерите си, но могат да претендират за много приспадания и кредити, за да намалят сметките си към данъчната служба.

SALT
Законодателството не включва разширяване на лимита от 10 000 долара за приспадане на щатски и местни данъци, или SALT. Този пропуск е удар за жителите на щати с високи данъци в североизточната част на страната и на западното крайбрежие, както и за представителите Джош Готхаймер от Ню Джърси и Том Суоци от Ню Йорк, които водеха усилията за увеличаване на размера на отчисленията.

Бърни Сандърс
Разходите в размер на 437 млрд. долара са далеч от 6 трилиона долара, които представителите на партията, водени от сенатор Бърни Сандърс, предвиждаха в началото на президентството на Байдън. Законопроектът изключва всички предложения за нови социални програми, включително грижи за децата, колеж без такси за обучение, разходи за жилища и разширен месечен данъчен кредит за деца.