АЦБ даде урок по честност на останалите централни банки

Институцията напомни на света какво може и какво трябва да прави една политически независима централна банка

14:30 | 7 август 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Решението на Английската централна банка от четвъртък ще остане в историята не само заради най-голямото увеличение на лихвените проценти от 27 години насам, но и поради прямотата и честността, показани от институцията, които изглежда постоянно убягват на останалите централни банки, пише Мохамед Ел-Ериан за Bloomberg.

АЦБ повиши лихвите с 50 б.п. в четвъртък и предупреди, че инфлацията ще достигне връх от над 13% през октомври, като е малко вероятно да се забави до целта на централната банка от 2% преди 2025 г. Според институцията страната се насочва към рецесия, която ще започне през четвъртото тримесечие и ще продължи през следващата година, водейки до спад на брутния вътрешен продукт от 2% и болезнени понижения на реалните доходи за много домакинства.

За разлика от случващото се в САЩ, където много икономисти и бивши служители на централната банка определиха сигналите и прогнозите на Федералния резерв като „пожелателни“, „смешни“, „необясними“ или „аналитично неподкрепени“, съобщенията на АЦБ бяха разгледани като освежаващо директни и честни. Те действат като катализатор за сериозни дискусии и анализи, както и за по-задълбочено разглеждане на предложенията на двамата кандидати за премиерския пост.

АЦБ напомни на света какво може и какво трябва да направи една политически независима централна банка: да действа като „доверен съветник“, готов да сподели честните си възгледи, което други по-чувствителни политически институции или не могат, или не желаят да направят.

Разбира се, този подход не е безрисков. Такава честност – вместо да предизвика подходящи реакции от официалните лица, които да доведат до по-добри икономически и социални резултати – може да предизвика поведение сред домакинствата и корпорациите, което ускорява слабите резултати. И все пак си струва да се поемат свързаните рискове, особено когато алтернативата е централна банка, която губи институционално доверие, вижда ерозията на бъдещите си политически насоки и става още по-уязвима от политическа намеса.

Трябва също така да се отбележи, че ситуацията в Обединеното кралство се различава от тази в други страни. Икономическите предизвикателства пред страната се усложняват не само от увеличението на цените на енергията, но и от политическия преход и променящия се характер на отношенията на страната с нейните търговски партньори.

Вероятно в следващите няколко дни АЦБ отново ще открие, че не е лесно да съобщаваш неприятни новини, без значение колко честен и добронамерен е подходът. Все пак примерът ѝ може да е вдъхновяващ за други централни банки и да насърчи по-добър подход към икономическите и социални предизвикателства пред Великобритания.