Пазарите най-накрая са в състояние, което удовлетворява Пауъл

Фед е решителен в борбата с най-високата инфлация от 40 години насам

20:25 | 23 юни 2022
Автор: Николета Рилска
Гуверньорът на Фед Джером Пауъл. Снимка: Ting Shen/Bloomberg
Гуверньорът на Фед Джером Пауъл. Снимка: Ting Shen/Bloomberg

Гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл вярва, че паричната политика се осъществява чрез финансовите условия и за момента изглежда му допада в какво състояние са те. Както заяви на депутатите в сряда, „пазарът чете нашата функция за реакция доста добре“, пише Джаред Дилиан за Bloomberg.

Фактът, че пазарите и Фед са на една и съща страница, е добра новина за краткосрочната волатилност. Думите на Пауъл обаче съдържат завоалирана заплаха: ако финансовите активи се възстановят твърде много след скорошните спадове, той има начин да ги постави отново на мястото им.

Доходността по облигациите се понижи рязко през последната седмица, а суаповете сега предполагат по-ниска лихва от средните очаквания на Борда на Фед и председателите на централната банка. Междувременно индексът S&P 500 се повишаваше за трети пореден ден в сряда, преди да изтрие напредъка си.

Доходността по

Доходността по 2-годишните облигации значително се понижи от върховите си нива през последната седмица. Графика: Bloomberg 

Част от това вероятно може да бъде толерирано от Фед след жестоката разпродажба от миналата седмица, а бързите ралита са здравословен отличителен знак за всички мечи пазари. Ако възстановяването на борсите отиде твърде далеч, може да се очакват нови сигнали за повишаване на лихвите от Пауъл и неговите колеги. Борбата с инфлацията остава техен водещ приоритет и те няма да се отнесат любезно с трейдърите, които подкопават тази им цел.

Както заяви Пауъл в сряда, по-затегнатата парична политика е ефективна, когато се пренесе в комбинация от реални по-високи цени по заемите, по-ниски цени на активите и по-силен долар. Когато Фед сигнализира, че ще повиши лихвените проценти, ипотечните кредити и заемите за стоки като автомобилите станаха по-скъпи (което понижи желанието на хората да купуват); инвестиционните сметки бяха ударени (което направи хората по-малко склонни да харчат); и доларът поскъпна (понижавайки цената на вносните стоки). Това предвижда промени в основните лихви и поради тази причина членовете на Федералния комитет по отворените пазари сигнализираха, че не изостават много от кривата в най-тежката борба с инфлацията от 40 години насам. Централните банкери все още ще трябва да потвърдят очакванията на пазара, но финансовите условия вече работят.

Въпреки че има формули за провеждането на парична политика - като т.нар. правила на Тейлър, създадени от икономиста Джон Тейлър, е трудно да се каже със сигурност кое ниво на цените на акциите или на лихвите по ипотечните кредити ще е устойчиво в борбата с инфлационната динамика през 2022 г., която до известна степен беше предизвикана от мерките за овладяване на коронавирусната пандемия и войната в Украйна. Междувременно централните банкери управляват риска от твърде големия тласък за пазарите и предизвикването на рецесия.

Пауъл изглежда се ангажира да разбере колко ще е достатъчно, така че лятна пауза за разпродажбите на пазара може би ще се окаже добре дошла. „Няма да бъдем изцяло модел, ръководен от това“, каза гуверньорът пред репортери на 15 юни. Тогава той обясни, че ситуацията ще се проследява, като се вземе предвид развитието на икономиката и на финансовите пазари. Разбира се, ако централните банкери не харесат това, което виждат, няма да се поколебаят да предприемат действия.