Ядрената сделка с Иран вероятно е мъртва, но никой не иска да го признае

Руската инвазия в Украйна и произтичащият от това скок на цените на петрола позволяват на Иран да печели повече от своя нелегален износ

21:00 | 2 май 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Западните служители до голяма степен са загубили надежда, че ядрената сделка с Иран може да бъде възкресена, казаха източници на "Ройтерс", запознати с въпроса, което ги принуждава да преценят как да ограничат атомната програма на Иран, докато инвазията на Русия в Украйна разделя големите сили.

Въпреки че те не са се отказали напълно от пакта, според който Иран трябва да ограничи ядрената си програма в замяна на освобождаване от икономически санкции, нараства убеждението, че той вече не може да бъде спасен.

"Все още не са изключили системите за изкуствено дишане... но усещам малко очаквания за положително развитие в бъдеще“, казва един източник, който подобно на други цитирани говори при условие на анонимност поради чувствителността на въпроса.

Четирима западни дипломати са повторили настроенията, че сделката, която Иран сключи с Великобритания, Китай, Франция, Германия, Русия и Съединените щати през 2015 г., но която тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп изостави през 2018 г. - отмира.

Пактът се оказа на ръба на съживяването в началото на март, когато Европейският съюз, който координира преговорите, покани министри във Виена, за да подпишат сделката. Но преговорите бяха хвърлени в хаос заради руските искания в последната минута и условието Вашингтон да премахне Ислямската революционна гвардия на Иран (IRGC) от своя списък на чуждестранни терористична организация (FTO).

IRGC контролира елитните въоръжени и разузнавателни сили, които Вашингтон обвинява в глобална терористична кампания.

Искането на Техеран силите да бъдат премахнати от списъка срещна съпротива от много американски законодатели, които ги разглеждат като терористично образувание въпреки иранските отричания.

Изглежда, че руските искания са били променени, но дезигнацията на IRGC не е, а предстоящите през ноември междинни избори в САЩ затрудняват Джо Байдън да се противопостави на вътрешната опозиция, за да я премахне. 

Помощниците на Байдън дадоха ясно да се разбере, че нямат планове за премахване на IRGC от списъка, но не го изключиха, като казаха, че ако Техеран иска Вашингтон да предприеме такава стъпка извън стриктното възобновяване на сделката, наречена Съвместен всеобхватен план за действие (JCPOA), тогава Иран трябва да адресира американските опасения извън сделката.

"Ако те не са готови да се откажат от други искания, да продължат да настояват за премахване от FTO и да откажат да се справят с нашите опасения, които надхвърлят JCPOA, тогава, да, ще стигнем до безизходица, която вероятно няма да бъде преодолима", е казал високопоставен представител на САЩ.

"Мъртва ли е сделката? Все още не знаем и честно казано не смятаме, че Иран знае", е добавил служителят.

Засега Иран изглежда не желае да оттегли искането си за премахването на гвардията от FTO.

"Това е нашата червена линия и ние няма да се отклоним от нея", каза ирански служител по сигурността.

Нито една от страните не иска да признае, че близо година непреки преговори може да са се провалили, казаха няколко източника, като Вашингтон се надява, че Иран може да се откаже от искането си за IRGC, а Иран е убеден, че може да съживи сделката, когато пожелае.

В резултат на това събитията може да се променят, докато светът се фокусира върху руската инвазия в Украйна и произтичащият от това скок на цените на петрола, позволяващ на Иран да печели повече от своя нелегален износ на петрол, който избягва санкциите на САЩ.

"Не мисля, че някой иска да каже, че не може да има повече преговори“, каза западен дипломат. "Дали ще продължат безкрайно, като никоя от страните не признава, че всичко е свършено?... Вероятно."

Това може да позволи на Иран да продължи да разширява ядрената си програма, която ускори, след като Тръмп се отказа от сделката. Вашингтон смята, че Иран е в рамките на седмици до получаване на достатъчно материал за едно ядрено оръжие, ако пожелае.

Иран отдавна отхвърля обвиненията, че се стреми към ядрени оръжия.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей каза наскоро, че преговорите "вървят добре" - оценка, която се разминава с общото настроение на песимизъм. Снимка: Bloomberg

Въпреки спекулациите, че САЩ имат резервен план за справяне с ядрената програма на Иран, ако сделката не може да бъде възобновена, има малко добри варианти.

С изключение на американски или израелски военни действия за унищожаване на ирански ядрени обекти, основният лост, който големите сили имат, е да намалят износа на петрол от Иран.

Докато Вашингтон спечели мълчаливата подкрепа на Москва и Пекин за ограничаване на иранския износ чрез американските санкции в годините преди сделката от 2015 г., няма такъв консенсус сред големите сили.

Нахлуването на Русия в Украйна въпреки предупрежденията от САЩ и ЕС показват, че съгласието на Москва не може да се приема за даденост.

Китай е главният купувач на незаконен ирански петрол и източници на "Ройтерс" казват, че ще бъде трудно този внос да намалее в условия на ограничени световни доставки на петрол са ограничени и намалените цени от Техеран за Пекин.

В предишен коментар за покупката на ирански петрол в нарушение на американските санкции, китайското външно министерство отказа да навлезе в подробности, но повтори опозицията на Пекин срещу екстериториалните санкции наСАЩ и ги призова да премахнат едностранните си санкции. 

Износът на ирански петрол се е увеличил през първото тримесечие до средно 870 000 барела на ден, според Kpler, която проследява петролните потоци, спрямо 668 000 барела на ден през четвъртото тримесечие.

Съединените щати на практика ще трябва да управляват едно усилие да намалят износа на петрол от Русия и друго да намалят иранския.

„Можете ли да активирате две санкционни коалиции наведнъж? Това е сложно“, каза друг източник, казвайки, че Иран сега продава около половината от обема петрол, който би могъл да продаде, ако американските санкциите бъдат премахнати, но поради покачването на цените, прибира същите приходи.

"(Защо трябва Техеран) да прави болезнена отстъпка, след като по същество вече получава тази полза от петрола?", каза той.